Dobi Zsuzsanna

Születési dátum:
1964.06.21.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • programozó matematikus - ELTE - 1985.
 • informatikai menedzser - Vezetőképző Intézet - 2002.

 • Az egyetem elvégzése után a Magyar Távirati Irodánál (MTI) kezdett dolgozni, ahol az első nagy projektjük a szöveges hírarchívum megvalósítása volt VAX/VMS platformon, BASIS adatbáziskezelővel. (Abban az időben az ilyen szabad szavas, azaz a teljes szövegű kereshetőség még kuriózumnak számított.) Az adatbázis az MTI kiadott híreit tartalmazta, és tette elérhetővé belső és külső előfizetőknek.

  Az 1990-es évek végén a Magyar Nagylexikon projektben vett részt az Akadémiai Kiadónál adatbázis-tervezésben, munkafolyamatok kialakításában. Itt a BASISPlus adatbázis kezelőt használták.

  Később visszatért az MTI-hez, ahol a szoftverfejlesztési osztályt vezette. Sok belső fejlesztésük volt – meg kellett újítani a szolgáltató rendszert, hogy az előfizetők kényelmesebben, webes felületen férhessenek hozzá a tartalmakhoz. Számos archívumi szolgáltatást is készítettek.
  2004-2006 között az Automatikus Kódoló Rendszer kialakításában vett részt belső IT szakértőként. A projekt célja az időközben BASISPlus-ra migrált hírarchívum kategorizálásának segítése volt.

  Az MTI-s tartalmak szélesebb körű elérését tette lehetővé a Nyitott Archívum projekt, ahol a régi leiratok digitalizálásával tették kereshetővé a kiadott híreket. A másik az Europhoto projekt volt, ahol tíz hírügynökség között az MTI is elérhetővé tett százezer archív fotót.

  A közmédia összeolvadása után, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelési Alapnál (MTVA) több más alkalmazás mellett a műsortervezést, műsorgyártást támogató szoftverrel kapcsolatos fejlesztések koordinálása tartozik hozzá.

  És ami még fontos
  • Két gyereke és egy unokája van. (2021-es közlés.)
  • Hobbik: olvasás, társastánc, stand up paddle (SUP).

  Létrehozva: 2021.08.31. 15:45
  Utolsó módosítás: 2021.09.01. 15:20