Dibuz Sarolta

Születési dátum:
1963.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1986.
 • Tudományos fokozat:
  MTA kandidátusa - 1994

  A villamosmérnöki diploma megszerzése után a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) egyetemi doktori címet is szerzett és egyben Köztársasági aranygyűrűt kapott. Először a Központi Fizikai Kutató Intézetben (KFKI) kezdett kutatóként dolgozni. 1994-ben kandidátusi fokozatot szerzett kommunikációs protokollok témakörben.

  1997 óta az Ericsson Magyarország Kft. kutatás-fejlesztési részlegén dolgozik. Kiépiti az Ericsson tesztelési kutató laboratoriumát, majd vezeti az ebből kialakuló Tesztelési Tudásközpontot. Feladatuk tesztelési megoldások kidolgozása az Ericsson által világszerte készülő szoftverek bevizsgálásához, minősítéséhez.
  1998-tól több éven át képviseli az Ericssont a European Telecommunications Standards Institute (ETSI) teszteléssel foglalkozó testületében. Az Ericsson stockholmi központjában is vezet tesztelési projekteket. Később az Ericsson több szoftver termékének magyarországi fejlesztését vezeti, köztük az Ericsson hálózat menedzselő rendszerének több elemét. Az Ericsson távközlési analitika rendszerének fejlesztésén operativ vezetőként dolgozik.

  2018-ig részmunkaidőben a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékén (TMIT) docens. Több doktorandusz hallgató témavezetését is ellátja. Kiemelt szakterülete a kommunikáló osztott rendszerek tesztelése, kommunikációs protokollok modellezése.

  A MTA Távközlési Tudományos Bizottság (TTB) (korábban Távközlési Rendszerek Bizottság) tagja. Az International Federation for Information Processing (IFIP) Hálózati kommunikációval foglalkozó munkacsoportjának magyarországi képviselője több mint 20 évig.

  Kitüntetései: Kalmár-dij (NJSZT, 2001); Puskás Tivadar-díj (Hírközlési és Informatikai Tudomány Egyesület (HTE), 2003).

  És ami még fontos
  • Két felnőtt gyermek édesanyja.
  • Köztársasági aranygyűrűt kapott – a BME történetében az első nőként.
  • Szabad idejében szivesen kirándul, kocog.
  • A törökőri református gyülekezet főgondnoka.

  Létrehozva: 2020.04.30. 12:19
  Utolsó módosítás: 2020.04.30. 18:43