Cséfalvay Klára

Születési dátum:
1941.09.02.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2009.11.12.
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1966. ( Műszer- és szabályozástechnikai szak)
 • Tudományos fokozat:
  egyetemi doktor - 1986 - BME

  Az 1960-as évek fordulóján a Gamma Műszaki Rt.-nél, majd a Magyar Optikai Műveknél (MOM) volt optikus gyakornok. A Budapesti Műszaki Egyetemet (BME) 1961-ben kezdte el – Népköztársasági ösztöndíjasként tanult a Villamosmérnöki Karon (VIK); 1986-ban ugyanitt az egyetemi doktori címet is megszerezte.

  Szakmai pályafutását 1966-ban a BME Elméleti Villamosságtan Tanszékén kezdte, és ott dolgozott egészen 1999-ig. Kezdetben tanársegédként, majd adjunktusként több tárgyat oktatott (Villamosságtan, Jelek és rendszerek, Elméleti villamosságtan). Részt vett a műszaki informatikus, illetve a műszeres és híradástechnikus villamosmérnök hallgatók képzésében és a Tudományos Diákköri (TDK) munkákban.

  Az 1990-es évek elején új feladatot vállalt: az egyetem tanulmányi ügyviteli pénzügyi rendszereinek fejlesztését és üzemeltetését. Akkoriban a BME-n a hallgatók adatait a DOS operációs rendszerben futó alkalmazásokban tárolták és kezelték. Az oktatásszervezés rendszerbe foglalásának gondolata a ő nevéhez fűződik. A fejlesztések első eredménye a BME kreditrendszerű képzésének kezelésére szolgáló Hallgatói Információs Rendszer (HIR), amelyhez kidolgozta a rendszer biztonságos működését lehetővé tevő, Tiris kártyás beléptető rendszert is.

  1996-tól, az ő ötlete alapján aztán beindult egy általánosabb igényeket kielégítő, a felsőoktatási intézményekben egységes alkalmazható tanulmányi rendszer, a NEPTUN tervezése. Önálló laboratórium keretében néhány tehetséges hallgatót is bevont a munkába, míg ő maga tevékenyen részt vett mind a tervezésben, mind a kivitelezésben. A fejlesztés több egyetem igényeinek és oktatási struktúrájának felmérése után indult el olyan intenzitással, hogy 1997-ben a felmérésben résztvevő intézményekben már be is vezették az (akkor még citrix terminál szerveren futó) NEPTUN első változatát. A rendszert azután a felhasználói visszajelzések figyelembe vételével fokozatosan fejlesztették tovább, újabb intézmények igényeihez is hozzáigazítva azt.

  Az időközben kifejlesztett NEPTUN 2000 változat után kifejlesztettek egy korszerűbb, gyorsabb, robusztusabb, könnyebben hangolható, paraméterezhető háromrétegű alkalmazást, a Neptun.NET-et. A rendszert 1997-ig már 45 hazai és 1 határon túli felsőoktatási intézményben alkalmazták, míg felhasználóinak száma 300.000-350.000 fő volt. Az egyetemek közötti átjárhatóság biztosítása, a jogszabályi utánkövetés és az egyetemek által támasztott újabb igények kielégítése céljából a rendszer egyes részei folyamatosan átírásra kerültek.

  Ő maga egészen 2004-ig foglalkozott a rendszer továbbfejlesztésével – 2000-től már mint az SDA Stúdió Kft. ügyvezetője. (A Kft. utód cége 2009-től az SDA Informatika Zrt. a Neptun.NET fejlesztője; 2018-ra e rendszer használata általánossá vált.)

  Kitüntetései: Szocialista Kultúráért (művelődési és közoktatási miniszter, 1989); Témavezető Mester (BME, 1991); Honoris Causa Pro Scientia Aranyérem (Országos Tudományos Diákköri Tanács, 1993). Oktatói és tudományos tevékenységéért számos egyéb egyetemi díjat és oklevelet kapott.

  És ami még fontos
  • Család: 3 gyermek és 6 unoka.

  Létrehozva: 2020.07.29. 10:56
  Utolsó módosítás: 2024.03.05. 18:21