Csébfalvi Károly

Születési dátum:
1930.
Születési hely:
Pécs
Halálozási dátum:
2005.09.10.
Végzettség, szakképesítés:
 • alkalmazott matematikus - ELTE

 • Először a Bányászati Tervező Intézetben (Bányaterv) alkalmazott matematikusa, aki 1958-ban analóg modellt dolgozott ki szállítási feladatok megoldására. 1959-ben ösztöndíjasként jutott ki Németországba (Karlsruhe), ahol tanulmányozta a számítástechnika akkor újnak számító eredményeit.

  1962-ben a Nehézipari Minisztériumban (NIM), kezdeményezésére és vezetésével alakult meg az első olyan számolóközpont, amelybe (akkor korszerű, tranzisztoros) nyugati számítógép került, a National-Elliott 803/B. Fiatal energikus munkatársakat toborzott. Vezetésével a NIM Ipargazdasági és Üzemszervezési Intézet (NIM IGÜSZI) Számolóközpontja a magyar számítástechnika egyik máig ható bölcsőjévé vált.

  Dolgozott a Villamosenergiaipari Kutató Intézetben (VEIKI), a Magyar Villamos Műveknél (MVM), a Központi Statisztikai Hivatalban (KSH), végül az Apor Vilmos Főiskolán.

  Érdeklődése univerzális volt: zenei kutatások, nyelvészet, képalkotás, beszédszintézis, antropológia mind-mind megjelentek környezetében, úttörő módon, korukat megelőző eredményekkel. Ötleteiből sok dolgozat, tudományos fokozat, gazdasági haszon származott.

  Folytonosan kereste az újabb és újabb számítógép-alkalmazások lehetőségeit. Ezt a tevékenységét ismerte el 1998-ban az NJSZT Kalmár-díjjal, amelyet a számítástechnika újszerű alkalmazásaiban kiemelkedő munkásságért adományoz.

  És ami még fontos
  • Az 1960-as években, amikor mindenki csak elvtárs lehetett, a Nehézipari Minisztérium számítóközpontjában bevezette a rang megjelölés nélkül használt, keresztnévhez kapcsolt „bácsi” illetve „néni” megszólítást. (Az idősebbek még most is „Károly bácsiként” emlegetik őt.)
  • A Csomókötözők Nemzetközi Céhének első magyar tagja. (A csomók üzenete – Csébfalvi Károly matematikus – Kontraszt Web és Videostúdió.)

  Létrehozva: 2016.06.25. 20:16
  Utolsó módosítás: 2024.03.05. 18:18