Büttner György

Születési dátum:
1951.06.15.
Születési hely:
Pápa
Végzettség, szakképesítés:
 • geofizikus - ELTE - 1975.

 • Pályáját az ELTE Természettudományi Kar (TTK) Geofizikai Tanszékén kezdte magnetoszféra kutatásokkal.

  1978-ban bekapcsolódott a műholdas távérzékelés hazai alkalmazását megteremtő csoport munkájába a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) Penci Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumában. Feladata a digitális műholdfelvételek nemzetgazdasági célú feldolgozásának megalapozása volt.
  1981-ben két hónapos ösztöndíj keretében tanulmányozta a témát a kanadai Torontóban.

  33 évig dolgozott a FÖMI-ben, elsősorban a távérzékelési módszerek környezetvédelmi alkalmazásainak fejlesztése területen. Ez idő alatt a nagyszámítógépen, majd speciális képfeldolgozó munkaállomáson folyó algoritmus fejlesztéstől eljutottak a PC-ken futó operatív alkalmazásokig. Mintegy 15 évig vezette a FÖMI Környezetvédelmi Távérzékelési Osztályát. Eseti felkérésre távérzékelést oktatott hazai egyetemeken.

  Az 1990-es évek közepétől bekapcsolódtak az Európai Unió felszínborítási térképezési programjába (CORINE Land Cover, CLC). Vezetése mellett létrehozták az ország első EU-konform felszínborítási adatbázisát, majd az ezredforduló apropóján a hazai igényeket jobban kielégítő, nagyobb felbontású felszínborítási adatbázist is.

  A 2000-es évek elejétől részt vett az európai CLC programot koordináló nemzetközi team munkájában. A 2011-2015-ös időszakban nemzeti szakértőként dolgozott az Európai Környezetvédelmi Ügynökségnél (EEA) Koppenhágában. Európa 40 országában végzett oktatást és adatbázis ellenőrzést.
  2016-ban nyugdíjba vonult, de azóta is végez munkát az EEA számára.

  Aktívan részt vett a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Magyar Asztronautikai Társaság (MTESZ MANT) és a Magyar Űrkutatási Iroda Űrkutatási Tudományos Tanácsának tevékenységében. Számos előadást tartott hazai és nemzetközi tudományos fórumokon.

  És ami még fontos
  • Nős; két fia született, két lány unokája van. (2020-as közlés.)
  • Hobbik: utazás, kirándulás (gyalog, vízen, kerékpárral), fotózás.

  Létrehozva: 2020.02.10. 16:41
  Utolsó módosítás: 2024.03.03. 22:59