Broczkó Péter

Születési dátum:
1950.07.05.
Születési hely:
Tokaj
Végzettség, szakképesítés:
 • mérnök-közgazdász - Leningrádi Mérnök-Közgazdasági Egyetem - 1973.
 • számítástechnikai szakközgazdász - MKKE - 1976.
 • Tudományos fokozat:
  MTA kandidátusa - 1994 – Közgazdaságtudomány

  1973-1980 között az Állami Népességnyilvántartó Hivatalnál (ÁNH) a népességnyilvántartás előkészítésével foglalkozott, majd a népességnyilvántartási adatbázisból kinyerhető, matematikai módszerekkel végezhető szolgáltatási lehetőségeket kutatta: például kidolgozta az általános iskolai beiskolázás optimalizálását végző lineáris programozási modellt, melynek éles adatokon működő változatát is ő programozta. Ebben a témakörben védte meg az egyetemi doktori értekezését 1976-ban a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemem (MKKE).

  1980-tól az Élelmiszeripari Gépi Adatfeldolgozó Vállalatnál (Élgav) különféle tanulmányokat készített. 1982-től a Számalknál, majd a KSH-ban többek között a hazai és a keleteurópai számítástechnikai piacot elemezte, fejlődésének trendjeit vizsgálta. Kandidátusi értekezését is ebből a témából írta a kijevi Gluskov Kibernetikai Intézetben, 1994-ben.

  1994-től az Óbudai Egyetemen (ÓE), illetve annak jogelődjeinél főiskolai tanár, majd egyetemi docens. Fontosabb oktatott tárgyai a Számítógép architektúrák és a Számítógépes hálózatok. 1998-ban írta meg az akkreditált felsőfokú szakképzés műszaki szakiránya számára a „Műszaki informatika” c. tankönyvét. Az egyetem jogelődjénél 1996-tól intézeti tudományos igazgatóhelyettes, majd kari szinten kapcsolatfejlesztési igazgatói beosztásban dolgozott, s éveken át szavazati joggal vett részt az intézeti és a kari tanácsi üléseken.

  1984-től tagja a Magyar Újságírók Országos Szövetségének. Alapító tagja a Mikroszámítógép Magazin (mely később Alaplap, utána pedig Új Alaplap néven jelent meg), a Floppylap (ezeknél végig rovatvezető is) és a Byte Magyarország szerkesztőbizottságának. Ezen kívül rendszeresen publikált a Számítástechnika, majd pedig a Computerworld-Számítástechnika szaklapban.

  Az NJSZT-nek a kezdetektől tagja: előadást tartott már az I. országos kongresszuson, éveken át titkára volt a Felhasználói kör nevű ernyő-szervezetének, több konferencia szervezőbizottságában munkálkodott (vezetőként is és szakterületi felelősként is), valamint több ciklusban volt tagja az országos választmánynak.

  Kitüntetései: Elnöki dicséret (KSH, 1976); Haza Szolgálatáért Érdemérem bronz fokozat (honvédelmi miniszter, 1977); Vezérigazgatói dicséret (Számalk, 1983); Szakszervezeti munkáért, arany fokozat (Szakszervezetek Országos Tanácsa, 1987); Kiváló munkáért (Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa, 1989); Neumann-díj (NJSZT, 1992); Főigazgatói dicséret (Kandó Kálmán Műszaki Főiskola, 1999); Főigazgatói dicséret (Budapesti Műszaki Főiskola, 2003); Neumann János emlékplakett (ÓE Neumann János Informatikai Kar, 2014).

  Lásd még
  És ami még fontos
  • 1987-től három éven át tagja a Műszeripari Kutatóintézet által alapított MIKI Szoftverfejlesztő Leányvállalat felügyelőbizottságának.
  • 1990-ben a Kereskedelmi Szervezési Intézet (Kerszi) felügyelőbizottságának tagja.
  • 1989-től kuratóriumi tagja a szakmailag Polgár László által vezetett, az ő nevelési módszereit alkalmazó általános iskolát létrehozó Talento alapítványnak, egészen Polgár László kiválásáig.
  • 1998-tól tagja a Magyar Számítástechnikai és Informatikai Alapítvány kuratóriumának.
  • 2006-tól informatikai igazságügyi szakértőként is tevékenykedik, sok országos figyelmet kapott ügyben végzett már informatikai szakértői vizsgálatot.

  Létrehozva: 2018.09.02. 15:29
  Utolsó módosítás: 2020.01.08. 19:09