Braun Péter

Születési dátum:
1936.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2016.
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - Budapesti Műszaki Egyetem

 • Az egyetem elvégzése után három és fél évtizedig kutatóként dolgozott a Villamosenergiai Kutatóintézet (VEIKI) munkatársként. Egyik kidolgozója volt az országos teherelosztó rendszer számítógépes megoldásának, ahonnan számítástechnikai ismereteit szerezte. Ez időszak alatt ellátta az első nyugati eredetű számítógép szervizelését is. 1989-ben főosztályvezetőként távozott az intézetből, hogy az ott szerzett tapasztalatait a bankszektorban kamatoztassa. – Szakmailag támogatta a bankinformatika képzés alapítását.

  1989-1993 között a K&H Bank Rt. ügyvezető igazgatója, a bank Számítástechnikai és Információs Központjában. Vezetése alatt valósult meg Magyarország első Fault-tolerant számítástechnikai rendszere. 1993-ban Csányi Sándor hívására az OTP Banknál helyezkedett el, ahol 2001-ig, nyugdíjba vonulásáig, a bank vezérigazgató-helyettese volt. Nevéhez kötődik Magyarország legnagyobb bankjának informatikai korszerűsítése.

  Nyugdíjba vonulása utána is aktív maradt. Elnök-vezérigazgatói tanácsadóként és a bank informatikai irányító bizottságának elnökeként dolgozott, emellett 1997-től tagja volt a bank, valamint a GIRO Rt. igazgatóságának.

  2009-től négyszer volt a Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) elnöke. A Szövetség élén aktív szerepet vállalt abban, hogy a hazai informatikai felsőoktatásban megjelenhessenek a valós ipari tapasztalatok. 11 éven át oktatott a BME-n. Kezdeményezésére jött létre az általános iskolai diákok számra szervezett VISZ programozó tábor.

  Az NJSZT 2011-ben életmű-díjban részesítette.


  Létrehozva: 2016.06.24. 22:11
  Utolsó módosítás: 2023.11.18. 15:03