Bohus Mihály

Születési dátum:
1949.06.23.
Születési hely:
Mezőmegyer
Végzettség, szakképesítés:
 • programtervező matematikus - JATE - 1973.
 • Tudományos fokozat:
  egyetemi doktor - 1984 - JATE

  Az egyetem elvégzése után a József Attila Tudományegyetem (JATE) tudományos munkatársa. Először számítógépes kommunikációval foglalkozik (protokollok formális specifikációja, hálózatok fejlesztési munkálatai). Kollégáival fejlesztik ki a JATE 55 terminálos távadat-feldolgozó rendszerét (TAF R40-R10-55T). Ezen a területen végzett kutatási tevékenységéből készíti el Számítógép-hálózati protokollok szimulációs vizsgálata c. egyetemi doktori disszertációját, melyet 1984-ben véd meg. Később jelentős szerepet vállal a hazai fejlesztésű X.25-ös országos adathálózat létrehozásában és üzemeltetésében.

  1986-ban 4 hónapot tölt Párizsban vendégkutatóként, ahol protokoll-specifikációs feladatokkal foglalkozik.

  1990-től a JATE jogutódja, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Természettudományi és Informatikai Karának (TTIK ) adjunktusa, a Számítógép-hálózatok c. tárgy vezető előadója. 2001 óta vezeti a Cisco Laboratóriumot, ahol a hálózat-építés gyakorlatai részleteiről lehet tapasztalatot szerezni. Oktatott tárgyai: Géptermi Laboratórium, PL/1 programozás, Operációs rendszerek, Assembly programozás, Architektúrák, Vállalati információs rendszerek. Oktatói munkájának elismerései közül a hallgatóktól kapott Aranykréta díjra a legbüszkébb. A pályázati munkában is kiveszi részét (TEMPUS, Unokáink is megláthatják, TÁMOP, TIOP).

  Az 1989-ben Szegeden kezdeményezett Networkshop konferencia-sorozat egyik elindítója és szervezője. E sorozat az évek során a szakma egyik legnagyobb hazai konferenciája-sorozatává nőtte ki magát (míg 1989-ben 80 fő, addig 2012-es veszprémi XXI. Networkshopon már 400 fő vett részt).

  Egyike azoknak, akik 1995 óta évenként megszervezik Szegeden a hazai informatikát felsőfokon oktató intézmények oktatóinak és vezetőinek találkozóját (Szegedi Tempus Workshop, SZTW).

  1997 óta egyre több szabadidejét foglalja le az Informatikai Gyűjteményben végzett munka (ekkor fogadta be a JATE az addig Algyőn tárolt számítógép-gyűjteményt, míg 2002-től az SZTE társult tagja már az Informatika Történeti Múzeum Alapítványnak (ITMA). 60 éves korában többek között ezért a tevékenységéért Rektori elismerésben részesül. – 2012-tól a szegedi Informatika Történeti Kiállítás (ITK) meghatározó alakja.

  1973-től NJSZT-tag. 1988-2010 között Informatikai Szakértő. Elnökségi tagja az NJSZT Informatika Történeti Fórumnak (iTF), egyben a NJSZT, valamint a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) Csongrád Megyei Szervezeteinek.

  Kitüntetései: Tarján-díj (NJSZT, 1994); Kalmár-díj (NJSZT, 2013); “Multimédia az oktatásban gyűrű” tananyag díj (NJSZT Multimédia az Oktatásban szakosztály, 2020).

  És ami még fontos
  • Nős. 5 gyermeke van.
  • Lelkes foci-és pingpong játékos. Folyamatosan aktív szereplője az egyetemi sportéletnek (a Bohus-fociliga még most is működne, ha felújítás címén be nem zárják az Ady téri körtermet).
  • Munkahelyi közösségi munkájában mindig keresi a lehetőségeket a csapatépítésre (Mihály-napi meggybor-versenyek, Bohus-réti majális, virág-díszítés, Mikulás ünnepek, gyereknap, félév végi összejövetelek).

  Létrehozva: 2015.11.22. 10:57
  Utolsó módosítás: 2020.06.24. 16:39