Bodnár László

Születési dátum:
1939.
Születési hely:
n.a.
Halálozási dátum:
2017.
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - műszaki egyetem (NDK)

 • Az egyetem elvégzése után rögtön a Központi Fizikai Kutatóintézetben (KFKI) helyezkedett el, ahol ekkor a forradalmian újnak számító digitális – előbb tranzisztoros, majd integrált áramkörös – technikára alapozott, a mérés(technikában)- és számítástechnikában használt eszközök fejlesztése zajlott. Az újabb eszközök, illetve részegységeik gyártásával, bemérésével és szervizelésével kezdett foglalkozni; részt vett az ezekkel kapcsolatos tevékenységek szervezésében, majd ezek irányítója lett.

  1968-ban aktívan segítette az első TPA-1001 számítógép létrehozását. 1969-1972 között KFKI delegáltként ő végezte a gyártás és bemérés bizonyos feladatainak bevezetését és irányítását a Servintern Villamos Mérőműszer Szövetkezetben.

  1973-1975 között a Német Demokratikus Köztársaságban (NDK) segítette a KFKI mérés- és számítástechnikai eszközeinek alkalmazásait.

  Hazatérését követően a KFKI Mérés- és Számítástechnikai Intézete (MSZKI) Kísérleti Üzemének (és jogelődjeinek) a gyártás koordinálásáért és szervízelésért felelős részlegvezetője volt több mint egy évtizeden keresztül.

  A KFKI átalakulásakor, 1990-ben a részlegéből megalakított KFKI Direkt Kft.-nek lett ügyvezető igazgatója 2001-ig, nyugdíjba vonulásáig. A Direkt Kft. PC-k forgalmazásával, KFKI és DEC kisszámítógépek és PC-k vegyes rendszereinek, hálózatainak tervezésével, üzembe helyezésével és szervízelésével foglalkozott.

  Külön kell kiemelni Bodnár Lászlónak a TPA gépek gyártása során tanúsított hallatlan szervező készségét és munkabírását. Vezetői munkájában mindig következetes és szigorú volt, de mindenkitől csak annyit követelt meg, amennyit önmagától is elvárt volna.


  Létrehozva: 2020.05.29. 09:27
  Utolsó módosítás: 2020.11.07. 11:24