Benczúr András (1969)

Születési dátum:
1969.05.09.
Születési hely:
Zalaegerszeg
Végzettség, szakképesítés:
 • matematikus - ELTE - 1993.
 • Tudományos fokozat:
  PhD - 1997 - Massachusetts Institute of Technology (USA) - Matematika- és számítástudományok

  Az egyetem elvégzése után PhD fokozatát 1997-ben szerezte a Massachusetts Institute of Technology-n, alkalmazott matematikából. Azóta az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) Informatika Kutató Laboratórium (ILab) munkatársa, 2008 óta vezetője. A laboratóriumban több mint 20 fő tevékenykedik az adattudomány és a mesterséges intelligencia (MI) területein – az elméleti számítástudomány és a természetes nyelvfeldolgozás területeit művelő csoportok mellett.

  2000-ben általa alapított Adatbányászat és Webkeresés Kutatócsoport az ország vezető adattudományi kutatócsoportja, amely az alapkutatástól az ipari alkalmazásokig terjedő teljes innovációs láncot lefedő tevékenységet végez. Ő vezeti a Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció) Adatipar munkacsoportját, valamint a SZTAKI-n belül az MI matematikai elméletének és a gépi tanulás gyakorlatának kutatására létrehozott a Mesterséges intelligencia matematikai alapjai NKP (Növekedési Kötvényprogram) projektet.

  Az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma 1998-ban és 2002-ben Bolyai János Kutatási Ösztöndíjban részesítette.

  Mellékfoglalkozású oktatóként az ELTE-n és BME-n többek között adatbányászatot és webes információgyűjtési módszereket, a Közép-európai Egyetemen (CEU) statisztikát, az Aquincum Institute of Technology-n (AIT) adatbányászatot és algoritmusokat tanít.

  Fő kutatási területe az adattudomány, az adatbányászat és a Big Data technológiák, amelyekben az alapkutatástól az ipari alkalmazásokig terjedően tevékenykedik. Big Data kutatási témája az MTA Elnöke által adományozott Lendület kutatócsoport támogatásban részesült 2012-ben (véglegesítésre került 2017-ben).

  Szervezeti tagságok: az MTA Informatika- és Számítástudományi Bizottságának szavazati jogú tagja, az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa (AKT) Matematikai és Természettudományi Szakbizottságának szavazati jogú tagja.

  Kitüntetései: Rényi Kató-díj (Bolyai János Matematikai Társulat, 1993); Pro Scientia díj (Országos Tudományos Diákköri Tanács, OTDT, 1993); Akadémiai Ifjúsági díj (MTA, 2002); Gyires Béla-díj (MTA, 2006); Yahoo! Faculty Research Grant (Yahoo Faculty Research and Engagement Program, FREP, 2006); Kalmár-díj (NJSZT, 2010).


  Létrehozva: 2020.01.21. 17:43
  Utolsó módosítás: 2024.03.03. 21:07