Beck Tamásné Rákos Ilona

Születési dátum:
1932.
Születési hely:
Pajzsszeg (Zala megye)
Halálozási dátum:
2019.
Végzettség, szakképesítés:
 • matematika szakos középiskolai tanár - ELTE - 1955.
 • Tudományos fokozat:
  egyetemi doktor - 1982 - ELTE

  Az egyetem elvégzése után Budapesten a Varga Katalin Gimnáziumban, majd a szegedi Textilipari Szakközépiskolákban tanított matematikát, osztályfőnöki teendőket is ellátva. Az ismeretek elsajátításában is kiváló eredményeket ért el; az érettségi elnökök is mindig kiemelték eredményes pedagógiai munkáját.

  Az 1971-1972 években a Pinceton University-n (N.J. USA) képezte tovább magát. Ezt követően egészen 1993-as nyugdíjazásáig a Könnyűipari Műszaki Főiskolán (KMF) dolgozott. Az Alaptárgyi Tanszék docenseként nagyon sokat tett a főiskolai számítástechnikai oktatás bevezetéséért. Először számítógép nélkül, majd 1978-tól a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola (KKMF) R20-as gépének használatával oktatták a programozást. 1984-től kezdődött a mikroszámítógépes oktatás, előbb HT 1080-as, majd Commodore 64 gépekkel, később PC-ken.

  1982-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) védte meg doktori disszertációját Matematikai klasszikus analízis tanításának módszertani kérdései témában.

  A KMF-en 1983-ban megalakult önálló Számítástechnikai Osztály, majd Számítástechnikai Tanszék vezetőjeként elérte azt, hogy a hallgatók a kor színvonalának megfelelő számítástechnikai oktatásban részesülhessenek. Ezen kívül nagy hangsúlyt fektetett kollégái szakmai továbbképzésére, publikálásra, konferencia előadások tartására. Több cikluson keresztül volt a KMF tudományos-, majd oktatási főigazgató-helyettese, nagyon jó kapcsolatot alakítva ki a könnyűipari üzemekkel, valamint a társfőiskolákkal. Vezetése alatt a Számítástechnikai Tanszék munkatársai jelentős ipari munkákat végeztek a számítástechnikai termelésirányítás területén.

  Több számítástechnikai szakkönyv, matematika és matematikai-programozás kiadvány szerzője. Jelentősebb munkái közé tartoznak: „A Monte Carlo-módszer alkalmazása a textiliparban”, „Számítógépes termelésirányítás a textiliparban”, „Szoftverfejlesztés”, „Operációkutatás a gyakorlatban”.

  A Műszaki Felsőoktatási Intézmények Országos Nevelési Munkaközössége vezetőségi tagja volt. Eredményes munkásságát számos kitüntetéssel (Oktatásügy Kiváló Dolgozója, Könnyűipar Kiváló Dolgozója) ismerték el.

  Lásd még
  És ami még fontos
  • Család: egy leány, két unoka és két dédunoka.
  • Hobbik: irodalom, vers, zene, színház, kert, kirándulás, hajózás.

  Létrehozva: 2019.08.30. 21:48
  Utolsó módosítás: 2024.03.22. 22:39