Ballai János

Születési dátum:
1939.08.25.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2017.05.19.
Végzettség, szakképesítés:
 • repülőmérnök - BME

 • Gépipari technikumi érettségivel a VIDEOTON-nál kezdett dolgozni. Számítástechnikai pályafutását a Híradástechnikai Ipari Kutató Intézetben (HKI) üzembeállt Honeywell 200 gép mellett kezdte. Mérnöki diplomáját munka mellett szerezte meg.

  Amikor a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola (KKMF) elődintézménye az1970/71 tanévtől (hazánkban először) elindította a számítástechnikai szakot, óraadóként ő oktatta a Perifériás berendezések c. tárgyat. Amikor a szakképzést a főiskola székesfehérvári telephelyére helyezték át, ott már főállású oktató; az ő feladata volt a VIDEOTON-nal való szakmai kapcsolattartás is. Ez után, közismertté vált szakemberként, megkereste a MALÉV.

  A Magyar Légiközlekedési Vállalat (MALÉV) Műszaki Igazgatóságnál 1975-től dolgozott, majd a légitársaság megújulásakor megbízást kapott a szétszórtan működő műszaki és gazdasági adatfeldolgozó részlegek integrálására, a központi, vállalati szintű Számítástechnikai Osztály megalapítására, melynek sikeres vezetője volt 1976-1990 között. A Számítástechnikai (majd későbbi nevén Számítástechnikai Fejlesztési, illetve Informatikai) Osztály önálló számítóközponttal és adatrögzítési részleggel rendelkezett. A 100 főre növekedett szervezet rendszerszervezői és programozói kb. 30 jelentősebb rendszert fejlesztettek, melyet sikeresen vezettek be és üzemeltetettek

  Egyidejűleg a nemzetközi tevékenység és az aviatikai szabványosítás miatt szükséges volt a MALÉV csatlakozása nagy nemzetközi telekommunikációs hálózatokhoz és csoportos felhasználós, haladó applikációs rendszerekhez. A MALÉV a SITA nevű globális céget választva stratégiai partneréül, a magyar számítástechnikában és a régióban akkor egyedülálló módon bevezette pl. az automatizált utas helyfoglalást, az utas kezelési- és járatindítási rendszert, légi árufuvarozási rendszert, melyeket később újabb nemzetközi megoldások és generációk követtek. A repülőgép műszaki karbantartás- és gazdálkodás számítógépesítésében francia-magyar közös fejlesztésben – vezetésével – elkészült a SAGIL rendszer 1983-ra. A SITA fejlesztési bizottságában a MALÉV delegált tagjaként 1977 és 1982 között 18 légitársaság képviseletét látta el, közös fejlesztési kérdésekben.

  1991 után a Leumi Bankban volt az informatikát is felügyelő főosztályvezető. Később más bankoknak dolgozott, nagy informatikai projekteken.

  A NJSZT Informatikatörténeti Fórum (iTF) tagjaként 2013-tól szerepet vállalt az Informatikatörténeti Adattár építésében; ő vezette volna a magyar repülési informatika történetének feldolgozását.

  És ami még fontos
  • Család: három fiú.


  Létrehozva: 2017.05.01. 19:49
  Utolsó módosítás: 2024.03.03. 19:32