Asztalosné Gótzy Ilona

Születési dátum:
1938.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1969.

 • Pályáját 1958-ban az MTA Kibernetikai Kutató Csoportjában (KKCS) kezdte, ahol részt vett az ország első számítógépe, az M-3 üzemeltetésében, majd matematikai feladatok gépi kódú programozásában, tesztelésében.1970-ig az KKCS-ben, illetve utódintézetében, az MTA Számítástechnikai Központjában dolgozott.

  Gyerekei születését követően, 1970- 1975 között az Országos Tervhivatal Számítástechnikai Központjának (OT SZK) szoftver osztályán az ICL alapszoftverének kutatásával és alkalmazásokkal foglalkozott. Érdeklődése hamarosan a távadatfeldolgozás lehetőségei felé fordult. Gyakran tartott eladásokat a hivatal dolgozói számára a számítástechnikai és az adatátviteli ismeretek köréből.

  1975-1985 között a Számítógép-alkalmazási Kutató Intézet (Számki), majd a Számítástechnika Alkalmazási Vállalat (Számalk) tudományos munkatársa volt; a távadatfeldolgozás továbbra is fő érdeklődési területe maradt. Osztályvezetőként részt vett induló alkalmazások kidolgozásában és a munkatársak oktatásában is.

  1985-1996 között a HungarHotels szállodaláncnál nyílt lehetősége a távadatfeldolgozás gyakorlati megvalósítására és éles alkalmazására. A Budapesten és több vidéki városban működő szállodák (összesen 23) „back office” (bérszámfejtés, készletgazdálkodás stb.) jellegű adatfeldolgozására alakult osztályt vezette, ahol a feladat megoldásához adatátviteli hálózatot hoztak létre. A központi géphez (Hewlett Packard) bérelt telefonvonalakon keresztül csatlakoztatott, mikroszámítógépekkel kialakított hálózat az elsők között működött az országban.

  1996-től 2005-ig családi vállalkozás keretén belül különböző vállalatok számára PC-s alkalmazások szoftver-fejlesztésével és a vállalatok munkatársainak betanításával foglalkozott.

  Részt vett több szakmai konferencián, jelentek meg dolgozatai. Írt több szakmai ismeretterjesztő cikket és kézikönyvet.

  És ami még fontos
  • Család: 2 lánya és 5 unokája van. (2020-es közlés.)

  Létrehozva: 2020.01.17. 17:36
  Utolsó módosítás: 2024.03.03. 18:49