Appel György

Születési dátum:
1945(?)
Születési hely:
n.a.
Halálozási dátum:
2020.02.16.
Végzettség, szakképesítés:
 • matematika szakos tanár
 • Tudományos fokozat:
  egyetemi doktor

  Tanárként kezdett dolgozni – így a Budapest XVI., Békés I. Általános Iskolában is tanított.
  Később az Országos Oktatási Központban tevékenykedett; majd az ELTE TTK (Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara) Matematikatanítási és Módszertani Központjában.
  Foglalkoztatta a zsebszámológépek oktatási segédeszközként történő használata a középiskolákban (a PTK 1072-1-es használatáról szerzőtársakkal könyvet is publikált 1981-ben); később a számítógép használata matematika órákon. Publikált általános iskolai tanítók és tanárok számára a Módszertani közleményekben.

  A rendszerváltozáskor (1989/90-es évek) a pedagógiát elhagyta az üzleti életért; a korszak éveinek egyik sztárvállalkozójára lett (kereskedett az orosz piacon, vasútépítésbe fogott Felső-Voltában, működtetett rajzfilmstúdiót; cégcsoportjának mintegy száz tagja volt).
  Azért visszatért a tanításhoz is; az utolsó pillanatig tanított (így a Gourmand Vendéglátóipari, Idegenforgalmi, Kereskedelmi Szakképzőiskola, Technikum és Gimnáziumban is – ingyen, matematikát).

  Oktatási, ifjúság-támogató alapítványokat alapított, támogatott: pl. Varga Tamás Alapítvány Módszertani Központ; ill. kuratóriumi társelnöke volt a Fóti Gyermekközpont Növendékeiért Alapítványnak. 2007 októberében megalapította a Varga Tamás Emlékdíjat, melyet évente adtak át – a Varga Tamás Módszertani Napok keretében – kiváló matematika-tanároknak, tanítóknak kiemelkedő matematikaoktató munkájukért és Varga Tamás szellemi örökségének megőrzéséért. Az A. Holding Csoport elnök-vezérigazgatójaként 2015-ben kiválósági díjakat hozott létre a Szent István (korábbi Gödöllői Agrártudományi) Egyetem Gépészmérnöki Kar kiemelkedő teljesítményt nyújtó oktatói és hallgatói részére.

  A NJSZT (Neumann János Számítógéptudományi Társaság) Kalmár-díjban részesítette 1984-ben.


  Létrehozva: 2024.07.03. 12:27
  Utolsó módosítás: 2024.07.04. 17:05