OGIK Konferencia (11.)

Sorozat:
OGIK

Időpont:
2014.11.07-11.8

Rendező szervek:

Helyszín:
Budapest (Corvinus)

Egyéb megjegyzés:

A 11. Országos Gazdaság-informatikai Konferenciát a Tudomány Napi Ünnepségek keretében a Corvinus Egyetemen rendezte meg a GIKOF szakosztály 2014 november 7/8-án. A ma mintegy 40 fős tagsággal rendelkező Gazdaság-informatikai Kutatási-oktatási Fórum 2002-ben alakult, szakértőink tevékenyen részt vettek az új szakterület körül mozgolódó oktatási és ipari szakemberek közösségének megszervezésében, új felsőoktatási programok kidolgozásában, akkreditálásában. A GIKOF Journal és a SEBFIS angol nyelvű kiadványok az országos konferenciákon elhangzó legjobb előadásokat közlik, a kettős vakbírálású cikkeket az EBSCO kutatási adatbázis szemlézi.

Idei nemzetközi konferenciánk angol nyelvű volt, s központi célul a kezdő kutatók bemutatkozását tűztük ki. Így a korábbiakhoz képest magasabb arányban szerepeltek doktoranduszok, fiatal kutatók. A beküldött tanulmányokat alapos bírálatnak vetettük alá, így hét anyag szerzői posztereken mutathatták be projektjeiket, míg a többi 17 előadás kutatás-fejlesztési és alkalmazási szekciókban került bemutatásra. Rostoványi Zsolt BCE rektor megnyitója után Magyar-Zimmerman Nicholas tartott plenáris előadást az SAP előtt álló kihívásokról, majd Uchiki Tetsuya (Japán) vázolta fel az információrendszerek fejlesztése során felmerülő interkulturális problémákat. A bemutatott változatos kutatási területek felölelték a biztonsági problémákat, a Big Data kérdéskört, több előadás foglalkozott megtérülési – auditálási – IT kontrolling eljárásokkal, információrendszer-fejlesztési és projekt-menedzselési megoldásokkal. Néhány speciális témára is jutott idő (ontológia-építés, geotagging, gamification, valamint a CEPIS eCompetence Benchmark felmérés hazai eredményei, stb.). Az előadásokat online streaming video útján lehetett távolról követni, s a szekciók munkája alatt a SOPRESO magyar startup speciális közösségi szoftverének segítségével kérdéseket lehetett feltenni az előadóknak. Ez a megoldás igen élénkké, gyorssá tette a beszámolókat követő szakmai vitát.

A beküldött anyagok a gikof.njszt.hu portálon és a szakosztály angol nyelvű folyóiratában (SEFBIS Journal) jelennek meg. A konferenciát és a folyóirat-kiadást az NJSzT szakosztályi kerete, az NHIT kiemelt támogatása, az SAP Hungary, az EDUWORKS, a Future Internet Living Lab, a SMART, a MedAssess és a SOPRESO részvétele és támogatása tette lehetővé.

A konferencia után a GIKOF vezetősége is ülést tartott, s új vezetőségi tagok bevonását, a taglétszám növelését tűzte ki célul, valamint összegezte a 2014-es tevékenységeket. A következő évben is a gazdaság-informatikai képzéseket folytató felsőoktatási intézmények oktatóira-hallgatóira, valamint az alkalmazói oldalt jelentő vállalati informatikusokra alapozzuk a szakosztály tartalmi működését, s igyekszünk az országos tagsági kört – legalább virtuális találkozókon – minél többször elérni. (Dobay Péter)


Létrehozva: 2015.10.19. 17:04
Utolsó módosítás: 2018.03.12. 21:41