Neumann Kollokvium 2022

XXXV. Neumann Kollokvium. (Az egészségügyi informatika COVID előtt és COVID után)

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Orvos-biológiai Szakosztálya és a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézete 2022-ben 35. alkalommal rendezi meg kongresszusát, a Neumann Kollokviumot Szegeden. A hazai egészségügyi informatika – több évtizedes hagyománnyal rendelkező – seregszemléje sok szeretettel várja az egyetemeken, kutatóintézetekben, egészségügyi intézményekben, az ipari partnereknél működő kutató- és fejlesztőműhelyek bemutatkozását. A rendezvényhez kapcsolódó kiállítótér lehetőséget ad piaci szereplők megjelenésére is.

Fő témakörök:

  • eHealth fejlesztések kihívásai,
  • telemedicina,
  • egészségügyi informatika oktatás és betegoktatás,
  • egészségügyi adatok elemzése, védelme,
  • betegforgalmi adatok hasznosítása

A konferencia programja itt olvasható.

Sorozat:
Neumann Kollokvium

Időpont:
2022.11.24-11.25

Rendező szervek:

Helyszín:
Szeged/Agóra

Főszereplők:
  • Bari Ferenc - Konferencia elnöke
  • Surján György - Tudományos Bizottság elnöke
  • Balkányi László (Pannon Egyetem), Bari Ferenc ( SZTE ÁOK), Bertalan Lóránt (SOTE), Fogarassyné Vathy Ágnes (Pannon Egyetem), Kósa István (SZTE ÁOK), Nagy István (Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet), Nyári Tibor SZTE ÁOK, Rárosi Ferenc (SZTE ÁOK), Tolnai József (SZTE ÁOK), Dr. Vassányi István (Pannon Egyetem). - Tudomános Bizottság

Egyéb megjegyzés:

A konferencia értékelését a szakosztály a következőként írta le.

A Kollokviumról

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Orvos-biológiai Szakosztálya 1970 óta szervezi éves tudományos üléseit, a Neumann Kollokviumokat. Az eredetileg a Szegedi Tudományi Egyetem Kibernetikai Laboratóriumából elindult rendezvény sorozatnak az évek során vándorgyűlés formájában több város is helyt adott, így szerepelt a rendezők között Szeged, Szekszárd és Veszprém is. Egy-egy kollokvium 30-80 előadója meghatározóan az egyetemi kutatóintézetekből, ipari partnerektől érkezett, de az előadók között szerepeltek mindig az egészségügyi kormányzat, illetve az egészségügyi szolgáltatók képviselői is. A rendezvények 80-160 fős hallgatóságában jelentős arányt képviseltek az egészségügyi informatika intézményi alkalmazói. Ahogy a hazai egészségügyi informatikai innováció ipari háttere a rendszerváltás után átrendeződött, a jelentős nukleáris medicinai, EKG gyártók pozíciója a világpiacon módosult, a szakosztályi aktivitás is mérséklődött a 2000-es évek elején. 2011-től a Szakosztály vezetősége megújult. Ezen új vezetőség tudatosan tágította a Szakosztály által tárgyalt témák körét. Rendezvényei során a kutatás- fejlesztés mellett napirendre tűzött számos, az egészségügyi informatika korszerű alkalmazásával foglalkozó kérdést. A 2012-től immár havi rendszerességű szakosztályi ülések nagy érdeklődés mellett tárgyalták a különböző orvos-szakmai regiszterek orvosi igényeit, és az informatikai szolgáltatók és az egészségügyi kormányzat megoldási elképzeléseit. Önálló rendezvény foglalkozott az intézetek közötti telemedicinális megoldásokkal, másik a krónikus betegségek otthoni gondozását támogató rendszerekkel. Szintén önálló rendezvény tekintette át a hazai egészségügyi adatvagyon hasznosíthatóságának kérdéseit, illetve az indulásra tervezett nagy hazai egészségügyi informatikai projekteket. A Szakosztály minden év második félévi tevékenységét a havi szakosztályi ülések helyett az éves kongresszus, a Neumann Kollokvium megrendezésére koncentrálja. Ennek eredményeként a 2022-es Kollokvium is széles témakör palettát tűz napirendjére. A Szakosztály elmúlt évi tevékenységét részletesen bemutatja szakosztályi honlapunk.

 


Létrehozva: 2022.12.03. 13:06
Utolsó módosítás: 2024.02.13. 17:22