✟ Verbászi András

NJSZT kitüntetés:
2005: Tarján-emlékérem - Laudáció

A Szerb Teleház Szövetség elnöke, a Topolya Universal áruház igazgatója. A kilencvenes években határozta el, hogy magyar mintára a Vajdaságban is megszervezi a Teleház-mozgalmat. Az első Teleházat Topolyán hozta létre (1999). Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) a DemNet és a Magyar Teleház Szövetség javaslatára 692 ezer dolláros támogatást biztosított 2000-ben teleházak létesítésére Szerbiában. A szerbiai teleházak jó részébe neki köszönhetően került számítógép és számítástechnikai tanfolyam, sőt, szakmát nyújtó képzéseket is szervezett. Az elsők között fedezte fel az ECDL szerepét és óriási hasznát az ifjúság számítástechnikai műveltségének fejlesztésében.

Megszervezte a Neumann-verseny vajdasági fordulóját is. A 2012-es versenyen még részt vett, de a szekszárdi döntőre, ahol mindig fontos szerepe volt a kétnyelvűség biztosításában, már nem vehetett részt.

A 2006. szeptember elején megrendezett III. Topolya Expo és Bácska Land nemzetközi általános mezőgazdasági vásár és kiállítás egyik kísérőrendezvénye volt az Üzletember-találkozó, amelyet a Teleház Szövetség és az Új Kézfogás Közalapítvány Vállalkozásfejlesztési Központja szervezett meg. A konferencia témája a vegyes magyar-magyar vállalkozások létrehozására és működtetésére szolgáló, határon átnyúló tanácsadási rendszer bemutatása volt.

1965-ben negyedmagával, az első bácskaikként mászták meg a Mont Blancot.

Leánya Verbászi Betty, Amerikában, Angliában és Magyarországban jól ismert, Radnóti-díjas, kiváló előadóművész.


Létrehozva: 2018.06.17. 09:30
Utolsó módosítás: 2021.02.15. 21:31