Ki kicsoda

Képzettség
Tudományos fokozat

Név Születés Kép Rövid bemutatás
Horváth Pál 1949 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Távközlési szakember, vállalatvezető. Volt a Matáv, valamint alapításától a Pantel vezérigazgatója. Később az Actel távközlési céget vezette. Irányította országos adathálózatok fejlesztését és két országos optikai gerinchálózat kiépítését.

Kőrösi István 1947 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

Az ODRA gépeken kezdte, majd hazánkban elsőként adaptálta a UNIX V6-ot az SZM-4 gépre. A BME Folyamatszabályozási Tanszékén oktatott, és vezetője volt az EMG 666 asztali számológép firmware és rendszertechnikai fejlesztésének.

Pázmány Béla 1934 matematikus nagyításhoz kattints a képre

Kezdetben alkalmazás-fejlesztéssel foglakozott (NIM IGÜSZI). Később adatfeldolgozó programokat készített, majd vezetőként irányította fejlesztésüket (Comporgan, Számalk, Soft-Technika, EXPO’96).

Sulyán János 1939 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A KFKI-ban volt vezető fejlesztőmérnök. Főbb területei: számítógépek összekötése, lokális hálózatok, adatgyűjtő rendszerek, űrszondák fedélzeti elektronikája, szondák tudományos berendezéseinek földi bevizsgáló készülékei.

Forró Péter 1944 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A KFKI MSZKI-nál kezdett; a TPA fejlesztés és gyártás összehangolását végezte, majd a gyártás felelőse lett. Később magáncégeknél töltött be vezető tisztségeket, és minőség-biztosítással foglalkozott (Controll, Megamicro, LNX).

Holyinka Péter 1945 vegyész
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

A kémiai alkalmazásoktól eljutott a VIR-ekig (MTA, NIM IGÜSZI, MÜM SZÁMTI). 1981-2013 között az ÓE NIK-en és elődeinél a szoftvertervezés és fejlesztés, majd VIR tananyagok fejlesztése és oktatása fűződik nevéhez.

Szűts István 1946 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

38 éven át oktatott információs rendszerek, vállalkozás-gazdaságtan, gazdasági statisztika, döntéselmélet, döntéstámogató rendszerek tárgyakat (BME, PSZF, KMF, BMF). Évekig volt a BME Informatikai Központ vezetője.

Szeberényi Imre 1959 mérnök
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Meghatározó szerepet vállalt a BME VIK programozás oktatás korszerűsítésében, valamit a UNIX kultúra és a HPC használatának megismertetésében. A CIRCLE felhő menedzser rendszer kifejlesztésének témavezetője.

Hazay Csaba 1941 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A KFKI hardver-fejlesztője; az SZKI-ban az M05X mikrogép vezető tervezője, majd a mikrogépes alkalmazások osztályvezetője volt. A Számalk-ban oktatási főosztályvezető, az Invitel-nél az interkonnekt feldolgozás szakértője volt.

Zombory László 1942 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

A BME oktatója (1965-2012), VIK dékánja (1988-1994) volt. Az Antenna Hungária igazgatótanács első elnöke (1993-1996), az NHIT első elnöke (1996-2000), a HTE elnöke (2002-2005) volt. A HUNGARNET alapító elnöke (1992).

Zarándy Ákos 1967 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

2000-ben az AnaLogic Computers alapító ügyvezetője, majd a Eutecus Inc. (Berkeley) műszaki igazgatója. Nevéhez fűződik az első CNN fejlesztő rendszer és különböző CNN-alkalmazások kidolgozása. A PPKE egyetemi tanára.

Lőrincze Géza 1945 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Jelentős szerepe volt a KFKIMSZKI 16/32 bites TPA-11 számítógép-családjának fejlesztésében, valamint a nyugati és a kelet-európai számítástechnikai kapcsolatok kiépítésében. 1989-ben céget alapított digitális nyomtatás fő profillal.

Halmi László 1950 tanár nagyításhoz kattints a képre

A zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban 37 éven keresztül tanított. Tehetséggondozó tevékenysége kiemelkedő; egy kémiai “műhelyt” hozott létre. Kémiát-biológiát támogató alapítványt alapított 1990-ben.

Pesti István 1966 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A legnagyobb nemzetközi számítástechnikai cégek magyarországi leányvállalatainak üzleti vonalán dolgozott vezető beosztásokban. A HP Magyarországnak ügyvezető igazgatója volt. 2002-től saját tanácsadó cégében dolgozik.

Illés Antal 1956 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A HUMANsoft Kft. alapítója (1989) és tulajdonosa, 20 éven keresztül ügyvezetője. Irányításával az egyik legjelentősebb hazai ICT céggé nőtt. Az IVSZ 2003-ban az Év Informatikai Menedzserévé választotta.

Benyó Zoltán 1937 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

A BME IIT tanszék oktatója; professzor emeritus. Az orvos-biológiai, egészségügy-informatikai mérnökképzés egyik elindítója. Nevéhez fűződik az első integrált áramkörös oktató berendezés-család (LAB-LOG) kifejlesztése.

Somló János 1935 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

Az automatizálás, számítógépes folyamatirányítás és -optimalizálás, adaptív rendszerek, robotika nemzetközi hírű szakembere. Több mint 20 éven át vezető a SZTAKI-ban, utána egyetemi professzor (BME, ÓE).

Rupprich Péter 1946 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A digitális technika hazai oktatásának elkötelezettje, amellett a BME és Számok K+F feladataiban is aktívan részt vett. 1983-tól a SIEMENS AG digitális kommunikációs rendszereinek vezető fejlesztője; fő témája a digitális jelfeldolgozás.

Kilián Imre 1960 mérnök
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

1982-1991 között az SZKI-ban az MProlog fejlesztésben, később egyéb hazai és német projektekben vett részt. 2005-től oktatott a PTE-n és DUE-n. 2018-tól a Deutsche Telekom IT Solutions Hungary Kft. rendszermérnöke.

Kafka György 1959 matematikus nagyításhoz kattints a képre

Grafikus és vizuális szoftverek szakértője. Fejlesztőként kezdett (Graphisoft), majd a szoftver-terjesztés nemzetközi piacán futott be. Vállalkozásával szakterülete fontos külföldi szoftvereinek (pl. Adobe) jelentős hazai terjesztője.

Haidegger Géza 1954 mérnök
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

A gyártásautomatizálás, robotika, ipari adathálózatok és hálózat-alapú vezérlési rendszerek szakembere. A SZTAKI munkatársa; vezetésével jött létre a gyártásautomatizálási Informatikai Protokoll Oktatóközpont.

Laborczi Zoltán 1949 matematikus nagyításhoz kattints a képre

Programozási nyelvekkel, fordítóprogramok fejlesztésével, később számos területen szoftverfejlesztéssel és minőségbiztosítással foglalkozott. Alkalmazta és terjesztette az OOP elveit, ehhez saját eszközt fejlesztett.

Kisdi Gábor 1929 informatikus nagyításhoz kattints a képre

A hazai szoftverfejlesztés hőskorában olyan pályamódosító volt, aki tehetsége és emberi kvalitásai révén rövid idő alatt témavezetője lett az egyik magyar szoftver-export vállalkozásnak, majd osztályvezető volt a Számkiban.

Simon Péter 1949 matematikus
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

Az ELTE professor emeritusa, 2004-2015 között a Numerikus Analízis Tanszék vezetője. Számos tankönyv szerzője. Kutatási területe a Walsh- és a Walsh-szerű rendszerek vizsgálata. A témakör monográfiájának (1990) társszerzője.

Gantner János 1945 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

1969-1990 között a VIDEOTON számítógép-gyártás különböző területein volt vezető. Részese volt a VIDEOTON számítógép-export megteremtésének. 1991-től is vezető volt többek között a CENTEL és az IKARUS cégeknél.

Lantos Béla 1941 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

1966-67-től közreműködött a számítástechnikai oktatás megindításában a BME VIK-en. A BME egyetemi tanára. Szakterülete az irányításelmélet, a robotika, a földi és légi járművek irányítása; e témákban számos szakkönyv szerzője.

Gál Tibor 1947 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

A BME címzetes egyetemi tanára. Oktatási, kutatás-fejlesztési területei: mikroprocesszor alapú rendszerek tervezése (az M08X számítógép fejlesztője), WEB-es technológiák fejlesztése és alkalmazásaik.

Bokor József 1948 mérnök
MTA rendes tagja
 nagyításhoz kattints a képre

A BME egyetem tanára, az MTA alelnöke. Kutatási területe: rendszer- és irányításelmélet. Eredményeit járműszerkezetek, járműdinamikai modellek tervezésénél alkalmazzák. Több nemzetközi kutatás vezetője.

Levendovszky János 1960 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

A BME egyetemi tanára. Szakterületei: adaptív jelfeldolgozási algoritmusok, sztochasztikus modellezés, kommunikációs hálózatok protokolljainak optimalizálása, statisztikus erőforrásmenedzsment, algebrai kódelmélet.

Plósz Béla 1941 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Munkahelyein (MOM, Csepeli Kerékpár és Varrógépgyár, SZKI majd ITEX, KFKI és saját cég) számítógép-perifáriák, automata gépek, mátrixnyomtatók. lézereszközök, optikai műszerek tervezésében és gyártásában vett részt.

Vahl Tamás 1961 közgazdász nagyításhoz kattints a képre

Nemzetközi informatikai cégek (Siemens, IBM, HP, SAP) magyarországi vállalatainál és hazai cégeknél (AAM, NavNGo) volt felsővezető. Meghatározó szerepe volt az SAP hazai felfutásában. Menedzseri tapasztalatait az IBM-nél oktatja.

Csuhaj-Varjú Erzsébet 1954 matematikus
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

1979-től a SZTAKI-ban a formális nyelvek kutatója volt. 2005-től az ELTE IK Algoritmusok és alkalmazásuk Tanszékének kutatóprofesszora, majd tanszékvezető egyetemi tanára. Az ELTE IK Doktori Iskolájának alapító tagja.

Hunyadvári László 1948 matematikus
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Az ELTE-n eltöltött több mint 45 év alatt páratlan odaadással szolgálta az egyetem, a TTK/IK és a magyar felsőoktatás ügyét. Rendkívüli tanár-egyéniség. 2003-2012 között az IK Algoritmusok és Alkalmazásaik Tanszék vezetője volt.

Schmideg Iván 1933 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

20 évig távközlési berendezések fejlesztője, majd az OMFB távközlés-fejlesztéssel foglalkozó főosztályvezető-helyettese. A korszerű szabályozás megvalósításán dolgozott, különös tekintettel a jövőbeli infokommunikációs technológiákra.

Binder László 1943 mérnök nagyításhoz kattints a képre

1ö64-től részt vett az EMG 830 számítógép fejlesztésében. Volt az SZKI kereskedelmi igazgatója, az Operator Hungaria ügyvezető igazgatója, az EUROTEL vezérigazgatója, majd az Antenna Hungária Távközlési üzletág vezetője.

Sztipanovits János 1946 mérnök
MTA külső tagja
 nagyításhoz kattints a képre

A BME MMT oktató-kutatójaként kezd; 1983-tól a Vanderbilt Egyetem (USA) professzora. Nevéhez számos kimagasló eredmény fűződik, elsősorban a beágyazott szoftver rendszerek és Cyber Physical Systems tervezése területén.

Tóth Mihály 1933 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

A BME MMT docenseként több tantárgy kidolgozója volt. A KKMF SZGTI igazgatója, majd a KKMF főigazgatója volt. Társszezővel írt „A logikai tervezés módszerei” c. könyve évekig a témakör felsőfokú alap-tankönyve volt.

Székely Iván 1950 tanár
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Társadalmi informatikus, az adatvédelem és az információszabadság területeinek nemzetközileg ismert szakértője és kutatója. A CEU kutatóprofesszora, a BME docense; nemzetközi kutatási projektek résztvevője.

Lukács József (1961) 1961 fizikus nagyításhoz kattints a képre

A hazai személyi számítógépek egyik úttörője. A HomeLab számítógépcsalád fűződik nevéhez. 77 Elektronika cége vércukorszintmérőjéről lett híres, míg Dension cége az autóelektronikában az MP3-zenelejátszás európai pionírja.

Földvári Iván 1946 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Rendszerprogramozó, export menedzser. Alap- és alkalmazási szoftverek sok fajtáját szervezte, programozta; a kivitelezést szervezte nemzetközi piacokon, külföldi felhasználók számára. ISO-konzultáns és pénzügyi kontroller.

Hajnal Miklós Pál 1943 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

A BME, majd a VE oktatója, közben a SZTAKI tudományos munkatársa volt. Tématerületei: digitális képfeldolgozás és irányítórendszerek, alakfelismerés, textúraelemzés, robottechnika, műszaki diagnosztika, minőségmenedzsment.

Csepeli György 1946 bölcsész
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

Szociálpszichológus. Az ELTE TáKT és a Szociológiai Doktori Iskola Interdiszciplináris Társadalomkutatások Program vezetője. Kutatási területe többiek között a digitális átalakulás társadalmi és társadalomlélektani vetülete.

Lukács Lajos 1959 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Általa alapított vállalkozásaival a magyarországi üzleti adatbányászat úttörője, az üzleti intelligencia meghatározó alakja. Innovátor, aki folyamatosan azt keresi, hogyan tudja a technológiai fejlődés minél jobban támogatni az életünket.

Szirmay-Kalos László 1963 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

A BME Irányítástechnika és Informatika Tanszék egyetemi tanára, tanszékvezető helyettese. Kutatási területe a számítógépes grafika, algoritmikus fotográfia és orvosi képalkotás.

Csaba László 1935 fizikus
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Az NIIF Program Műszaki Tanácsának vezetőjeként elosztott számítógép hálózati szolgáltatásokat hoztak létre, megteremtve az Internet hazai bevezetésének alapjait.

Ludman Lajos 1960 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Az angol ICL hazai vezetője, majd Deloitte partner, utána 5 évig a KFKI Számítástechnikai Rt. vezérigazgatója. 2006-tól a CARDNET Zrt. elnöke és társtulajdonosa. 2020-ban barátaival elindította a RECASHER nevű tranzakciós szolgáltatást az USA-ban.

Winkler Péter 1942 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A FÖMI Távérzékelési Központ vezetője (1990-2003), majd tudományos főigazgató-helyettese. Főbb projektjei: légiháromszögelés számítógépesítése; Magyarország digitális ortofotó programjának megvalósítása.

Drajkó László 1967 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A nemzetközi IT piac veteránja. Első számú vezető volt a Novell, a Compaq és a Microsoft hazai cégeinél. Volt a Matáv-Axelero vezetője, a Graphisoft kereskedelmi igazgatója. Utóbb start-up vállalkozásokat segít szakértőként, befektetőként.

Vajk István 1951 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

A BME VIK egyetemi tanára, 1994-től 2016-ig a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének vezetője. Tématerületei: alkalmazott informatika, irányításelmélet és irányítástechnika.

Remzső Tibor 1954 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Kutatómérnök, fejlesztésvezető, projektmenedzser. A SZTAKI tudományos munkatársa, osztályvezetője; a Kürt majd ThalesNano cégeknél felső vezető volt. Utóbb a BME-n és a PE-n oktatott, ipari-egyetemi projekteket vezetett.

Nyitrai Zoltán 1937 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

A KFKI MSZKI-ban kifejlesztésre és gyártásba került különböző ferritgyűrűs tárolók tervezése, a vizsgálatukhoz és a gyártásukhoz szükséges segédeszközök, technológia és méréstechnika kidolgozása fűződik első sorban a nevéhez.

Pataricza András 1954 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

A BME professzora; az MIT-n a Hibatűrő Rendszerek Kutatócsoport alapítója. Több egyetemen vendégprofesszor, rangos tudományos és ipari díjak nyertese, számos nemzetközi kutatási projekt közreműködője.

Surján György 1958 orvos
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Az 1990-es évektől foglalkozik az orvos-egészségügy informatikai kérdéseivel. 2002-től az ESKI informatikai vezetője, majd megbízott főigazgatója. Több hazai egyetemen oktat. Tudományos egyesületek vezetőségi tagja.

Czakó Ferenc 1963 fizikus nagyításhoz kattints a képre

Egy garázscégből (Optotrans) felfejlődve, felvásárlásokkal és tőkebevonásokkal létrehozta a tőzsdén jegyzett Synergon vállalatóriást, melynek 2006-ig vezérigazgatója, illetve elnöke volt. Azóta tanácsadóként dolgozik.

Siki Zoltán 1958 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

A BME oktatója, a hazai nyílt forráskódú térinformatika egyik meghatározó alakja, elindítója és szervezője a magyar nyílt forráskódú térinformatikai konferenciáknak. A nemzetközi nyílt forráskódú térinformatikai közösség aktív tagja.

Szabó István 1946 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Sikeres vállalkozó. A fővároson kívüli cégek közül az egyik legnagyobbnak (Szintézis, Győr) alapítója és máig legfelső vezetője. Társadalmi tevékenysége rendkívül szerteágazó (NJSZT, megyei KIK, IVSZ, VOSZ stb.).

Szabó Szilárd 1947 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

Tudományos szakújságújságíró, a Térinformatika lap főszerkesztője. Számos cikk, tanulmány, és könyv szerzője és közreműködője. A HUNGIS Alapítvány kuratóriumának, térinformatikai konferenciák szervezőbizottságának tagja.

Németh Géza 1959 mérnök
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Tématerülete a beszédinformációs rendszereknek, a multimodális és a mobil ember-gép interfészeknek az alapkutatástól, a fejlesztésen át az alkalmazásig terjed. A BME iskolateremtő oktatója; világszinten újszerű megoldások témavezetője.

Szajbély György 1954 matematikus nagyításhoz kattints a képre

A garázscégből sikeres szoftverfejlesztő nagyvállalkozássá nőtt Griffsoft alapítója, többségi tulajdonosa és elnöke. A Volán 10. sz. Vállalatánál kezdett; volt a Montana vezérigazgatója és a MAVIR felügyelő bizottságának elnöke.

Sarkadi-Nagy István 1948 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A KFKI MSZKI-ban hálózatfejlesztő, majd vezető volt. Ez után a KFKI vállalkozás-csoport egyik vezetője, majd belső IT igazgatója. 2005-től az itSMF Magyarország elnöke, konferenciák szervezője és ITIL oktató.

Siegler Vera 1952 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Az 1991-ben alapított Topolisz Kft. (és a Top-Map Kft.) ügyvezetőjeként a magyarországi közlekedési térinformatika és a navigációs rendszerek megalapozása – és a hazai útvonaltervezők megvalósítása – fűződik a nevéhez.

Kása Zoltán 1948 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Elméleti informatikus, főleg kombinatorikával foglalkozik. A kolozsvári BBTE és a Sapientia EMTE tanára; a BBTE volt rektorhelyettese. Több magyar, román és angol nyelvű tankönyv szerzője vagy társszerzője. Az EMT volt alelnöke.

Kiss Donát 1956 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Szoftverfejlesztő, majd a hazai játékszoftver fejlesztés egyik első műhelyének (Novotrade) vezetője. A számítástechnika népszerűsítésében az MTV munkatársa, majd képfeldolgozás-alapú fejlesztésekre alapít vállalkozásokat.

Gasparetz András 1961 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Kis- és középvállalkozások alapítója és vezetője (VAR, MagiCom). Kiemelten foglalkoztatja az információbiztonság és a társadalmi felelősségvállalás: ezekben jelentős a közéleti (Hétpecsét Egyesület elnöke) és oktatási (PE) tevékenysége.

Vinnai János 1950 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Ddigitális áramkörökkel kezdte, majd a számítógép-gyártásban és -üzemeltetésben lett országosan ismert, sikeres vállalkozó. A Szinva Net Informatikai Zrt. vezetője. Az IVSZ alelnöke volt két ciklusban. Miskolci közéleti ember.

Keresztesi János 1957 mérnök nagyításhoz kattints a képre

1982-től dolgozik az informatikai iparágban, ebből 15 évet különböző multinacionális cégeknél, köztük a DEC, Oracle és a Sun Microsystems-nél. 2004-2008 között a FreeSoft-ot vezette. 2008 és 2010 között az IVSZ elnöke volt.

Laufer Tamás 1966 közgazdász nagyításhoz kattints a képre

13 évet volt multinacionális vállalatoknál vezető (Bull, Andersen Consulting, Oracle), majd nagy hazai vállalatokat vezetett. 2010-től az IVSZ elnöke, 2019-től a MISZ alelnöke. Az Alba Innovár oktatási és élményközpont vezetője.

Csizmadia Gábor 1955 mérnök
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

1989 óta a Selectrade Computer tulajdonosa és csúcsvezetője. A személyi számítógépek és rendszerek egyik meghatározó magyarországi elterjesztője, az FMV Ipari Park fő tulajdonosa, üzemeltetője és fejlesztője.

Tóth Attila Zoltán 1952 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Multinacionális vállalatok informatikai rendszereinek bevezetését, integrációját irányította Európa országaiban. Technológiai és módszertani ismeretek meghonosításában jelentős eredményeket és elismertséget ért el.

Hencsey Gusztáv 1945 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

A SZTAKI munkatársa, évtizedeken átívelően tudományos titkára, a nemzetközi tudományos kapcsolatok felelőse. Budapesten megrendezett nagyjelentőségű szakmai világkonferenciák (IFAC, ICSU stb.) szervezője.

Freed Péter 1950 közgazdász nagyításhoz kattints a képre

Ismert vállalkozó; a mikró- és kisszámítógép iparág és piac egyik korai szereplője az USA-ban és Magyarországon. 1990-ben indította a kiterjedt cégcsoporttá alakult vállalkozását, a Duna Elektronikát, amelynek azóta vezetője.

Szántó György 1948 mérnök nagyításhoz kattints a képre

1973 óta a SZTAKI munkatársa. Kezdetben tervező mérnök, majd osztályvezető, rendszertervező, projektvezető. Főbb témái: számítógépes rendszerek tervezése, intézményi informatika, e-Health, e-Learning.

Podoletz György 1950 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

1975-től a BME HEI egyetemi oktatója, majd 1986-tól a Megamicro műszaki igazgatója. 1992-től – egészen 2010-ben bekövetkezett nyugdíjba vonulásáig – a Systrend Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Minárovits János 1952 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Az Albacomp társalapítója és egyik tulajdonosa. Az 1990-es évek elejétől közel két évtizeden át a hazai informatikai üzleti életet meghatározó vállalat vezérigazgatója. 2012 óta az Albacomp stratégiai igazgatója.

Abos Imre 1945 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Az új távközlési és vezetékes szolgáltatások tervezésének szakembere; hazai bevezetésükben úttörő szerepet játszott. A TKI, a SZTAKI, a Matáv munkatársa volt, majd a BME oktatója, címzetes egyetemi tanára.

Hinsenkamp Alfréd 1939 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A KFKI-nál hardver-fejlesztő, majd osztályvezető. 1969-től az SZKI Hardware Laboratórium fejlesztési osztályának vezetője. Számítógéppel segített hardver tervezéssel és dokumentálással, majd projekt menedzsmenttel foglalkozott.

Schipp Ferenc 1939 matematikus
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

Döntő szerepe volt az ELTE-n 1972-ben beindított programozó matematikus képzés előkészítésében, majd az informatikus képzés tantervének kidolgozásában. 1983-2004 között a Numerikus Analízis Tanszék vezetője volt.

Koródi Bálint 1955 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Fejlesztő mérnökként (SZTAKI), majd társas vállalkozásaiban (NEXT, Telvice), illetve nagy hazai cégek vezetőjeként (Montana, Albacomp) dolgozott. A Digitális Esélyegyenlőség Alapítvány egyik létrehozója és elnöke.

Vargha Márton 1948 matematikus nagyításhoz kattints a képre

Tizenöt éves informatikusi pályafutás után 1986-ban lett a magyarországi informatikai újságírás egyik szereplője; írásaiban követte az informatika beépülését a mindennapokba. 2010-től a Levegő Munkacsoport tagja.

Nemes László 1937 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Az automatizálás nemzetközileg elismert kutatója. A szerszámgépek számítógépes vezérlése és az integrált gyártórendszerek hazai vezetője, az általános vállalati referencia architektúra (GERAM) egyik kidolgozója.

Esztergár Zsolt 1935 tanár nagyításhoz kattints a képre

A magyar szoftverfejlesztés hőskorának mértékadó személyisége. Munkája nagymértékben segítette hazánkban a korszerű adatfeldolgozás kialakulását, és a számítógépek alkalmazásának elterjedését.

Dibuz Sarolta 1963 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

A távközlési szoftverek vizsgálatának kiemelkedő szakértője. Az Ericsson Magyarország főosztályvezetője, az Ericsson több szoftver termékének magyarországi fejlesztését vezeti. Egyúttal a BME TMIT docense.

Uhereczky László 1942 mérnök nagyításhoz kattints a képre

1965-től a Telefongyárban, majd a TKI-ban volt főkonstruktőr. 1989-től az Olivetti Hungary Kft.-nek, majd utódainak (Wang Global Hungary, Getronix Magyarország) volt vezérigazgatója.

Bartolits István 1954 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

Távközlési fejlesztőmérnök 20 évig, majd HIF és NHH osztályvezető, 2010-től NMHH főosztályvezető. Jövőbeli hálózatokkal, új technológiákkal, szabályozásukkal foglalkozik. 1990-től a HTE vezetőségi tagja, 2011-től főtitkára volt.

Bogdánfy Géza 1940 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A számítástechnika műszaki, gazdasági és IT rendszerek területein innovatív módon kamatoztatta fejlesztői, kutatói és vezetői képességeit. Fontosabb munkahelyei: ERÓTERV, NIM IGÜSZI, SZKI / SCI-L, KFKI ISYS. A hazai távmunka élharcosa.

Mohácsi Béla 1958 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A KFKI-ban kezdett dolgozni. 1991-től a CADserver Kft. ügyvezetője, majd a KFKI ISYS Kft. vezetője. 2003-tól és 2006 között az IHM államtitkára. 2010 után egy nagyvállalatnál kiemelt programokat menedzsel.

Balatoni György 1951 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A KFKI PDP-specialistájaként kezdte. Az 1990 után elsőként Magyarországra jött DEC első kereskedelmi igazgatója lett, majd néhány év Deloitte senior tanácsadás után, a Ladimage Kft. tulajdonos ügyvezetőjeként vonult nyugdíjba.

Gáspárik Dezső 1953 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Először számítógépek üzemeltetésével és karbantartásával foglalkozott (SZÜV, OSZV, ÉLGAV). 1987-ben egyik megalapítója a Trigon Kft.-nek, amely sok területen évekig piacvezető volt. 2005-től a Trigon Consulting Kft. ügyvezetője.

Seres György 1936 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

Katonatisztként 32 évig üzemeltetéssel, oktatással, kutatással és fejlesztéssel, utána informatikai szaktanácsadással, majd 2002-től a ZMNE doktori iskolájának témavezetőjeként informatikai és e-learning rendszerekkel foglalkozott.

Rényi Gábor 1949 közgazdász
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Kereskedelmi szakember, sikeres vállalkozó, portfolió menedzser. A játékszoftver fejlesztés és a szoftver kereskedelem hazai úttörője, a Novotrade Rt. alapító vezetője. Számos üzleti és szoftverfejlesztési elképzelés kezdeményezője.

Kolesár András 1949 közgazdász nagyításhoz kattints a képre

A Lotus/IBM Notes/Domino szoftver hazai meghonosítója. Az UniOffice Rendszerház Kft. megalapítója és az Office Ügykövetési Rendszer ötletgazdája. Vezetéselméleti és elektronikus dokumentumkezelési szakember.

Karádi Pál 1944 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A KFKI MSZKI-ban a TPA miniszámítógépek köré épülő ügyvitelgépesítési rendszerek és számítógép-hálózatok létrehozását vezette, majd a KFKI Számítástechnikai Rt. egyik alapítójaként, komplex rendszerek fejlesztését irányította.

Vadász Pál 1956 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

2000 óta vezeti a Montana Kft.-t. Aktív résztvevője az IVSZ megalapításának. Üzletemberi tevékenysége mellett kutató az intelligens keresőrendszerek területén.

Kóka János 1972 orvos nagyításhoz kattints a képre

Informatikai vállalkozó, befektető, cégvezető, egykori gazdasági miniszter, a Cellum elnök-vezérigazgatója, hazai és külföldi cégek igazgatósági tagja, tanácsadója. Aktív szerepe volt a Sulinet beindításában és a mobilfizetési piac fejlesztésében.

Korányi László 1954 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A Medicor fejlesztői és informatikai vezetői munkái után sikereket ért el a 4GL fejlesztőeszközök elterjesztésében. Állami pozícióiban (diplomata, NIH elnök) sokat tett a hazai startup ökoszisztéma fejlesztéséért.

Sugár András 1946 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Nemzetközi kereskedelemban vezető, majd távközlési cégek irányítója. A Westel majd a T-Mobile vezérigazgatója (1991-2005). Mobil hálózatok, szolgáltatások és nagysebességű mobil adatátvitel fejlesztéseit, bevezetéseit irányította.

Bottka Sándor 1946 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A hazai számítástechnikai kultúra elterjesztésért dolgozott; a nemzetközi TéT együttműködés, a KFI politika és a hazai KFI finanszírozás egyik irányítója, valamint több nemzeti program (pl. TNP, IKTA) felelőse volt az OMFB-ben.

Risztics Péter Károly 1944 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

A BME-n részt vett az Információs rendszerek tananyagának kidolgozásában. 1998-ban megszervezte az Informatikai Központot, melynek irányításával számos állami és közigazgatási fejlesztési projektben működött közre.

Nyírő András 1959 bölcsész
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

Az INteRNeTTo, majd az Index.hu első főszerkesztője; online szakértő. A Jövő Háza koncepció egyik kidolgozója, a Wifi-falu projekt vezetője. 2000 körül sokan úgy tartották, hogy ő az „internet igazgatója”.

Csopaki Gyula 1946 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Szakmai és szakértői területe a távközlési rendszerek, távközlési szoftverek és távközlési protokollok formális nyelvű leírása, és az ezen alapuló implementáció, verifikáció és tesztelés.

Vityi Péter 1965 mérnök nagyításhoz kattints a képre

16 éven át töltött be vezetői és felső vezetői pozíciókat a Microsoft Magyarországnál, illetve a Microsoft CEEHQ-nál. Jelenleg a Kürt Akadémia ügyvezetője. 2013-tól az IVSZ alelnöke.

Horváth János 1947 közgazdász nagyításhoz kattints a képre

Életművének kiemelkedő eredménye 1990 után az államigazgatási informatika koordinációjára létrehozott Informatikai Tárcaközi Bizottság, amelynek titkára, majd elnöke volt. Szervezési, irányítói képessége valamennyi szakmai területen megnyilvánult.

Olti Ferenc 1949 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Ismert menedzser, fontos IT és más cégek felső vezetője volt. Jelentős egészségügyi, műszaki és IT projekteket vezetett (vérellátás, bankolás, metró), Vannak érdemei a felsőoktatás és a népszerűsítés terén is. Zsidó közéleti aktivista.

Sipka László 1937 mérnök nagyításhoz kattints a képre

1969-től az SZKI-ban részt vett a hazai számítástechnikai ipar kezdeti K+F munkáiban, az Intézet koordinációs feladatainak ellátásában. Egész munkássága során a műszaki és a társadalmi fejlődés összefüggéseivel foglalkozott.

Vinkovits László 1951 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Nagyvállalati komplex informatikai rendszerek specialistája. A német-magyar szoftver kooperáció megteremtésének egyik vezetője. A magyar T-Systems alapítója, melyet elődvállalataival együtt 10 éven keresztül vezetett.

Vértes János 1949 matematikus nagyításhoz kattints a képre

Matematikus, programozó, újságíró, kiadó, cégvezető. Közel tucatnyi informatikai lap alapító főszerkesztője, informatikai vállalatok alapítója.

Vaspál Vilmos 1955 közgazdász nagyításhoz kattints a képre

Szoftverfejlesztőként kezd. 1990-ben megalapítja a nagyvállalati alkalmazások fejlesztésével és implementálásával sikeressé váló FreeSoft Kft.-t, amelyet – több akvizíciót követően – 2004-ben tőzsdére visz, majd végső átalakulásáig (2012) elnöke.

Fogoly Lajos 1947 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Az SZKI-ban és a Siemensnél szoftverfejlesztőként kezdte. A DataNet, majd az általa alapított EQnet vezetőjeként úttörő szerepet játszott a hazai nyilvános internet szolgáltatások kialakításában, elterjesztésében.

Verebélÿ Pál 1947 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Kutató rendszerfejlesztő; tevékenységei: számítógépes grafika, hálózatok, kriptográfia, multiprocesszoros és szuperszámítógépek. Munkahelyei: SZTAKI, Németországi cégek, majd Ericsson Magyarország és Flextronics.

Radványi András 1946 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

1966-1982 között a TKI, később nyugdíjáig a SZTAKI munkatársa. Érdeklődése, szakterületei: áramkör- és rendszerszimuláció, térbeli látás és mintázat-sztereoképek, a látás pszichológiája, hangforrások lokalizációja.

Gertler János 1936 mérnök
MTA külső tagja
 nagyításhoz kattints a képre

1970-től az MTA SZTAKI igazgatóhelyettese volt. 1981 óta amerikai egyetemeken tanított. Jelentős kutatási eredményeket ért el a folyamat-diagnosztika módszertana és autóipari alkalmazása terén.

Gajári Gyula 1944 mérnök nagyításhoz kattints a képre

1970-től adatfeldolgozó rendszerek fejlesztését irányította programtervezőként, majd kereskedelmi igazgatóként (Comporgan). Szoftver export munkákat szervezett és kivitelezett, majd egy müncheni szoftverház ügyvezetője volt.

Szőnyi László 1944 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A KFKI MSZKI hardver fejlesztője, rendszertervezője, projekt menedzsere majd osztályvezetője. A KFKI Számítástechnikai Zrt. egyik alapítója, igazgatósági tagja, ügyvezető igazgatója.

Györfi László 1947 matematikus
MTA rendes tagja
 nagyításhoz kattints a képre

A BME VIK egyetemi tanára; iskolateremtő egyéniség. Nemzetközileg elismert, kiemelkedő eredményei vannak a nemparaméteres függvénybecslés, a statisztikus alakfelismerés és az információelmélet területén.

Mester Sándor 1952 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Mérnök-újságíró, lapigazgató, üzleti mentor, kommunikációs tanácsadó. Meghatározó főszerkesztője volt a Számítástechnika-Computerworld és a PC World lapoknak. A VISZ egyik kezdeményezője és alapítója.

Buzder Lantos József 1947 matematikus nagyításhoz kattints a képre

Széleskörű szakmai tapasztalatokkal rendelkező szakember, aki különböző – K+F, banki alkalmazási, kereskedelmi alkalmazási, közüzemi és hardverinfrastruktúra létrehozási – projektekben kamatoztatta tudását.

Siklósi István 1950 matematikus nagyításhoz kattints a képre

1990-tól a vállalati alkalmazásokat fejlesztő 4D Soft Kft. egyik alapítója és ügyvezető igazgatója. 2012-es nyugdíjba vonulása után kifejlesztett egy új – a zoomolható térképek mintájára működő – könyvformátumot, az ún. z-könyvet.

Szolgay Péter 1949 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

A TKI, majd a SZTAKI kutatója. A VE, majd a PPKE egyetemi tanára, 2012-2015 között a dékánja. Kutatási területei: tervezés-automatizálás, celluláris neurális hálózatok és számítógép architektúrák.

Bártfai Barnabás 1969 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Szakkönyvíró. Az első magyar szerzőtől származó hétköznapi embereknek szóló számítástechnika könyv szerzője, a BBS-INFO Könyvkiadó és Informatikai Kft. vezetője.

Hubert Tibor 1944 matematikus nagyításhoz kattints a képre

1972-ben kezdte a középiskolában tanítani az informatikát. Informatika tankönyvek, feladatgyűjtemények szerzője, bírálója volt. Sok tanár-továbbképzést tartott, átadva oktatási tapasztalatait. Nyugdíjasként fest.

Márkus Béla 1947 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

1994-ben létrehozta az első hazai Térinformatika Tanszéket. 1999-ben egyetemi tanári kinevezést kapott. 2001 és 2008 között volt a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karának főigazgatója, majd dékánja.

Büttner György 1951 fizikus nagyításhoz kattints a képre

Az űrtávérzékelés hazai alkalmazásának egyik megteremtője; környezetvédelmi térképezéssel foglalkozik. Vezetésével hozták létre hazánk első EU-konform térképét. Koordinálta az EU-s CLC adatbázis készítését.

Halassy Béla 1946 közgazdász
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Az adatbáziskezelési kultúra hazai megalapozója. A Számok főosztályvezetője. Több adatmodell, adatbázis-tervező eszköz kidolgozója. IBM-tanfolyamain így mutatták be: „az adatbázisok atyja, akinek foglalkozása: halassybéla”.

Voloncs György 1956 matematikus nagyításhoz kattints a képre

12 év kutatóintézeti munka után a VARINEX Zrt. egyik alapítója. Kezdetektől foglalkozik a mérnöki tervezést, gyártást segítő szoftverekkel, majd térinformatikával, közel 25 éve additív gyártással, 3D nyomtatással

Szigeti Ágnes 1946 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Szívügye az adatbiztonságot garantáló szoftver-alkalmazások kialakítása (pl. TRACCS-11). A Groupama Biztosító informatikai igazgatója, majd vezérigazgató helyettese volt. A DECUS aktív tagja, majd elnöke is volt.

Szakolczai György 1928 közgazdász
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

A magyar közgazdaságtudomány egyik doyenje, e tudomány progresszív irányzatának egyik vezető egyénisége, Keynes tanításainak elkötelezett magyarországi képviselője. Nagyszámú tudományos publikáció szerzője.

Kardos Kálmán 1937 mérnök nagyításhoz kattints a képre

1957-től az MTA KKCS-ben részt vett az M-3 számítógép mágnes dob tároló munkálataiban. Később számítógépek üzemeltetését és fejlesztését látta el (MNB, Taurus Gumiipari Vállalat, ÁSZSZ), vezetőként is.

Benczúr András (1969) 1969 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

1997 óta a SZTAKI Informatika Kutató Laboratórium vezetője. Kutatási területei: adattudomány, adatbányászat és Big Data technológiák, amelyekben az alapkutatástól az ipari alkalmazásokig terjedően tevékenykedik.

Nyékyné Gaizler Judit 1948 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

1972-től részt vett az ELTE programozó matematikus képzése kialakításában. 2001-2012 között a PPKE ITK tanulmányi dékánhelyettese, majd dékánja. Kutatási területe: programozási módszertan és -nyelvek.

Asztalosné Gótzy Ilona 1938 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Közel 50 éven át szolgálta a hazai számítástechnikát. Részt vett az első hazai számítógép, az M-3 üzemeltetésében, majd programozásában. Később távadatfeldolgozási, majd kisgépes alkalmazásokkal foglalkozott.

Kocsis Kristóf 1949 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A Computer Panoráma 1989-es megalapításával, lapcsaláddá bővítésével, majd a Chip új szerkesztőségének felállításával fontos szerepet játszott a számítástechnikai szaklappiac meghatározó kiadványainak alakításában.

Faklen Pál 1940 közgazdász nagyításhoz kattints a képre

Lapszerkesztő, lapkiadó, az Új Alaplap Kiadói Kft. alapítója és ügyvezetője, a hazai számítástechnikai ismeretterjesztés egyik előrevivője. Több szakmai szervezet alapító tagja, a Magyar Reklámszövetség volt elnöke.

Tatai Péter 1941 mérnök nagyításhoz kattints a képre

20 évig a TKI-ban digitális távközlő és számítógépes rendszereket fejlesztett. Ezután a BME-n oktatott, és több sikeres mérőrendszer kidolgozását is vezette. 2005-től az általa alapított AITIA International Zrt.-ben dolgozik.

Mátyásfalvi János 1946 matematikus nagyításhoz kattints a képre

Kezdetben ügyviteli adatfeldolgozással foglalkozott. 1979-től export munkák megszerzését és kivitelezését irányította. 1984-tól ügyvezetőként hazai nagyvállalati projektek kereskedelmi előkészítését végezte..

Németh József 1940 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A TKI tudományos vezetőjeként, majd társas vállalkozásaiban úttörő alap- és rendszerszoftvereket tervezett; azok fejlesztését, alkalmazását irányította. Kiemelkedő szakértelmét több cég hasznosította.

Kaposi Ambrus 1985 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Az ELTE IK adjunktusa. Kutatási területei a funkcionális programozás, a típuselmélet (type theory) és a számítógépes bizonyító rendszerek. Publikált még orvosi statisztika és immunológia szakterületeken is.

Vitályos Gábor 1952 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A digitális honalapító generáció tagja. Kezdetben magas minőségigényű, egyedi fejlesztések menedzsere. Később használhatóság-elméleti kutatással foglalkozik; fókuszban a virtuális tér, mint hatékony irodai és munkakörnyezet áll.

Kotsis Domokos 1945 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Az Ural-2 számítógépen kezdte a programozást, majd nagytömegű adat kezelésének (később az adatbázis kezelés) problémáival való foglalkozást művelte és oktatta évtizedekig a KKMF-en, BMF-en, ÓE-n, a BME-n és másutt.

Krauth Péter 1954 matematikus nagyításhoz kattints a képre

A KFKI-ban részt vett a relációs adatbázis-koncepció, az adatbázis-alapú információs rendszerek és a szemantikus integráció munkáiban. Oktatóként a szolgáltatás-menedzsment kultúra elterjedését és fejlődését szolgálja.

Várterész Magda 1954. matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

A DE IK Számítógéptudományi Tanszék egyetemi docense. Tudományterülete, oktatási területe: numerikus módszerek, majd később matematikai logika, mesterséges intelligencia. Oktatásszervezéssel is foglalkozik.

Farkas Károly 1947 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

A Logo magyarországi atyja. Egész pályafutását az informatika oktatásának és tananyag-fejlesztésnek szentelte. Játékos Informatika oktatási módszerét széles körben alkalmazzák. NJSZT szakosztályvezető volt.

Jávor András (1937) 1937 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

Közel 40 évig a KFKI vezető kutatója; majd egyetemi tanárként több egyetemen oktatott. Szakterületei: diszkrét szimulációk módszertana és alkalmazása; MI-rendszerek architektúrája és alkalmazástechnikája.

Benkő László 1971 mérnök nagyításhoz kattints a képre

5. osztályos korától a programozási nyelvek bűvöletében él; oktató programjával gimnáziumi versenyek győztese volt. Számítástechnikai könyvek írója, szerkesztője. 2001-től saját cégénél épületek gépészeti rendszereit tervezi.

Balázs-Piri László 1947 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

1972-1989 között az SZKI munkatársa, közben az OMFB szakértője. 1989-ben egyik alapítója, majd ügyvezető igazgatója az SZKI Recognita Rt.-nek. 1996-2008 között a Recognita Zrt. adminisztratív igazgatója volt.

Molnár András 1967 mérnök
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Az ÓE általános rektorhelyettese. Az ÓE NIK meghatározó TDK-konzulense. Kutatási területe az intelligens beágyazott rendszerek, azon belül drónok fejlesztése, dróntechnológiák és drónalkalmazások fejlesztése.

Rényi István 1943 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

A TPA kisszámítógépek fejlesztője, űrkutatási célú fedélzeti és földi képfeldolgozó rendszerek vezető konstruktőre. Jelentősek eredményei az orvos-biológiai képfeldolgozás területén. Az elektronikus aláírás egyik hazai megalapozója.

Tószegi Zsuzsanna n.a. bölcsész
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

A kulturális örökség digitalizálásának úttörője, a Neumann János Digitális Könyvtár volt igazgatója. Egyetemi docens, tudományos újságíró; a digitalizálás társadalmi kontextusát és a magyar technikatörténetet kutatja.

Remetey-Fülöpp Gábor 1944 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

Vízügyi informatikai (VIZITERV), műholdas távérzékelési (FÖMI) feladatok után 2007-ig az FM térinformatikai, földmegfigyelési referense. 1994-2015 között a HUNAGI főtitkára, azóta független szakértő.

Erényi István 1945 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

1997-ig tudományos kutató, később minisztériumi főosztályvezető, majd főtanácsos infokommunikációs és digitális technológia területeken. Magyarország képviselője az európai szuperszámítógép programokban.

Padányi Zoltán 1950 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A KFKI-ban komplex ipari folyamatok irányításával, míg a Dynasoft ügyvezető igazgatójaként, majd a PricewaterhouseCoopers partnereként SAP redszerek nagyvállatoknál történő bevezetésével foglalkozott.

Szlávik Ferenc 1933 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A KFKI műszaki igazgatója volt. Speciális szakterületei: intelligens műszerek rendszertechnikája; zajjal fedett jelek méréstechnikája, korrelációs metodikák és eszközök, elektrokardiológiai jelfeldolgozás.

Pucser György 1953 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Fejlesztő mérnökként kezdett el dolgozni az SZKI-ban 1977-ben, az MPMX51 multiplexor projektben. 1983-ban az SZKI SCI-L leányvállalatnál speciális hardver-közeli szoftvereket készített, majd mérnök-üzletkötő volt.

Szalai Sándor 1939 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

Állami díjas, a Wigner FK professor emeritusa. Kutatási területe az űrkutatási célú vezérlő és adatgyűjtő rendszerek. Kiemelkedő szerepe volt bolygóközi szondák magyar műszerei fejlesztésében.

Sikolya Zsolt 1944 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Kezdetben CAD-dal, majd valós idejű vezérlésekkel, térinformatikával, 1996-tól pedig e-közigazgatással és kormányzati adatpolitikával foglalkozik. Az NHIT szakértője, több szakmai szervezet tagja.

Gacsal József 1965 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Több mint 25 évet töltött különböző nemzetközi IT-cégek nagyvállalati marketing és kereskedelmi pozícióiban. Emellett mindig időt szakított társadalmi feladatok ellátására a szakma fontos hazai szervezeteiben.

Muth János 1954 közgazdász
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

Részt vett a magyarországi software-kereskedelem elindításában és felfejlesztésében, valamint a nyilvános internet megjelenésében és térhódításában. 1994-1999 között a Middle Europe Networks Rt. vezérigazgatója volt.

Szirányi Tamás 1957 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

Az MTA SZTAKI Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium vezetője. a BME KJK egyetemi tanára. A Magyar Mérnökakadémia tagja, az IAPR választott tagja. Fő szakterülete a gépi érzékelés és környezetmodellezés.

Szigeti András 1953 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Az Apple magyarországi képviseletének társalapítója és első vezetője, majd a Graphisoft kereskedelmi igazgatójaként az ArchiCAD nemzetközi terjesztő hálózatának irányítója.

Szalay Imre 1955 matematikus nagyításhoz kattints a képre

Alakítója annak a váltásnak, amikor a számítástechnika műszaki, programozói megközelítésből az üzleti megoldások szolgáltatójává vált. 2019-tól az NJSZT ügyvezetőjeként ezt a váltást szolgálja.

Kornai Gábor 1952 közgazdász
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

A vezetési tanácsadás (management consulting) vezető hazai képviselője, oktatója, cégekben vezető tisztségviselő. Az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó cég alapító elnöke.

Sziebig Andrea 1957 matematikus nagyításhoz kattints a képre

Programtervező matematikusi kezdés után az ICT piac meghatározó szakmai újságírója és kiadója, komplex mediaportfólió létrehozója. Jelentős szerepet vállal az információs társadalom megismertetésében.

Bogdány János 1937 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

A KFKI MSZKI-ban sokcsatornás analizátorok és a TPA kis-számítógép sorozat témavezetőjeként meghatározó fejlesztő, majd osztályvezető volt. Később asszociatív processzorok fejlesztésén és az ESA Rosetta űrprogramjában dolgozott.

Drasny József 1935 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Az MTA KKCS-ben 1959-től részt vett az M-3 számítógép építésében és továbbfejlesztésében. 1969-1990 között az SZKI tervezés-automatizálási főosztályának vezetője volt. A CAD tárgyú ESZR szakértői tanács magyar tagja volt.

Ormai László 1932 közgazdász nagyításhoz kattints a képre

A számítástechnika statisztikai alkalmazásának egyik hazai úttörője; 18 évig volt a KSH Számítástechnikai Igazgatóság igazgatója. Nagy szerepe volt a KSH számítástechnikai rendszerének létrehozásában és folyamatos fejlesztésében.

Szlankó János 1949 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A KFKI MSZKI rendszerfejlesztője, 5 éven át igazgatója. A KFKI Számítástechnikai Zrt. egyik alapítója, végig elnöke. A NIS egyik létrehozója. Egészség-megőrzés tárgyú internetes tartalom-szolgáltató cégét vezeti.

Szabó Máté 1984 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

A logika és a számítógép-tudomány történetével és filozófiai kérdéseivel foglalkozó kutató, a Sorbonne Egyetem posztdoktora. Kutatja a hazai számítástechnika történetét is, ezen belül Kalmár László munkásságát.

Szabó Péter Gábor 1974 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Az SZTE TTIK Informatikai Intézetének oktatója, matematikatörténész. Magyar matematikusok és informatikusok hagyatékát kutatja itthon és külföldön. Az ITMA kuratóriumának tagja.

Psenák Ildikó (Ildikó Pṡenáková) 1957 mérnök
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

A Nagyszombati Egyetem Pedagógiai Karán informatika tanár. A DIDMATTECH nemzetközi konferencia egyik fő szervezője. A Médiapedagógia c. könyv társszerzője. Nemzetközi projektek résztvevője, tankönyvek alkotója

Lukács József (1933) 1933 mérnök nagyításhoz kattints a képre

1956-tól 1998-ig az MTA KFKI-ban dolgozott tudományos munkatársként, majd igazgatóhelyettesként. Egyike az első TPA gépek megtervezőjének. Nevezetes kézikönyve a TPA gépek történetét feldolgozó „TPA történet” c. könyv.

Bakonyi Viktória 1961 matematikus nagyításhoz kattints a képre

1985 óta az ELTE-n dolgozik; a Média és Oktatásinformatikai Tanszék mesteroktatója. Kutatási területe: valós idejű alkalmazások, okos eszközök az oktatásban. Elkötelezett a tehetséggondozás területén.

Illés Zoltán 1961 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Az ELTE habilitált docense. Közben (1987-1990) a dubnai EAI-ben valós-idejű alkalmazások fejlesztésével foglalkozott. 2008 óta rendszeresen részt vesz a nyitrai egyetemen az informatika tanárok képzésében.

Simonyi Károly (Charles Simonyi) 1948 matematikus
MTA külső tagja
 nagyításhoz kattints a képre

Híres magyar-amerikai szoftverfejlesztő, a Microsoft Word és Excel atyja, a szándékorientált programozás (intentional programming) kifejlesztője. A tudomány és a kultúra bőkezű támogatója. – A világ ötödik űrturistája.

Benkő Tiborné 1943 mérnök nagyításhoz kattints a képre

1961-1997 között a KFKI MSZKI-ban dolgozott. 1998-2015 között a BME VIK Elektronikus Eszközök tanszékén, majd a GPK Informatikai Laboratóriumában, később a MOGI tanszéken oktatott. 55 könyvével támogatta az oktatást.

Széles Gábor 1945 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A Műszertechnika elnöke, majd 1990-tól elnök-vezérigazgatója. A Videoton és az Ikarus elnök-tulajdonosa. 1998-tól az MGYOSZ társelnöke, majd tiszteletbeli elnöke. Az ECHO Hungária gazdasági TV-társaság megalapítója.

Kóczy T. László 1952 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

Egyetemi tanár, vezető, felsőoktatási minőségbiztosítási szakember, MAB-tag. Kutatási területe: fuzzy rendszerek, evolúciós algoritmusok, jelentős nemzetközi publikációkkal és hivatkozásokkal. Külföldi egyetemek vendégprofesszora.

Csetverikov Dmitrij 1952 fizikus
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

Az ELTE IK professzora. A SZTAKI tudományos tanácsadója. Oktatási és kutatási területei a számítógépes látás, a digitális képfeldolgozás és -elemzés, valamint az alakfelismerés. A KÉPAF konferenciák fűződnek nevéhez.

Kovács Csaba István 1952 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A DUF informatikai igazgatójaként meghatározó szerepet töltött be az intézményi informatikai stratégia kialakításában. Korábban vezető rendszerszervezőként és programozóként számos szerződéses munkát végzett.

Szakadát István 1958 bölcsész
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

1987-től a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékének egyetemi docense. A magyar digitális kultúra projektjeiben kezdeteitől fogva részt vett; csatlakozott az új médiával kapcsolatos ipari kezdeményezésekhez is.

Bencsik Andrea 1956 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A győri SZE és a szlovákiai J. Selye University professzora. Fő oktatási és kutatási területe a tudásmenedzsment. Számos nemzetközi és hazai tudományos cikk és könyv szerzője, konferenciák előadója; vállalati szakértő és tréner.

Lovász László 1948 matematikus
MTA rendes tagja
 nagyításhoz kattints a képre

A kombinatorika, a gráfelmélet és az elméleti számítás-tudomány világhírű kutatója; eredményei kiemelkedőek a kombinatorikus optimalizáció és a nagy hálózatok területén. 2007-2010 között az IMU elnöke. 2014 óta az MTA elnöke.

Németi Tibor 1944 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A magyarországi software export egyik úttörője eleinte állami cég (SZKI) keretében, majd önállóan. Kiemelkedő szakmai eredményeket ért el a time sharing szoftver optimalizálásában és a strukturált programozás terén.

Bagonyi László 1942 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Az EMG 830 egyik fejlesztője. Később az ÉGSZI főigazgató-helyetteseként az építőipar számítógépes hálózatának egyik létrehozója. Volt Softinvest vezérigazgató, majd a Gyógyír rendszert fejlesztő Novodata vezérigazgató-helyettese.

Horvai Mátyás 1952 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Az MTA KFKI MSZKI-ban kezdett dolgozni. Az LNX elnökeként a KFKI Csoport átszervezéseinek aktív közreműködője volt. 2009-től vezetőként, üzleti tanácsadóként támogatta mobil applikációk fejlesztését.

Kázsmér János 1933 mérnök nagyításhoz kattints a képre

1963-tól a Videoton vezető munkatársa: 1968-tól a Videoton Számítástechnikai Gyár, 1971-től a VIFI igazgatója, később a Videoton Rt. elnök vezérigazgatója volt. 1990-től banki tanácsadó.

Kornai András 1957 matematikus nagyításhoz kattints a képre

A számítógépes és matematikai nyelvészet világszerte elismert szakértője; tevékenysége kiterjed ezek szinte minden aspektusára, beleértve a beszéd- és írásfelismerést, a gépi tanulást és az információkinyerést

Fodor István 1943 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Az 1980-as években meghatározó szereplője és irányítója volt a magyar híradástechnikai ipar exportjának a Közel-Keleten. 1990-től elindította és szervezte az Ericsson magyarországi vállalatát, melynek vezérigazgatója, majd elnöke volt.

Fekete István Gábor 1951 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Az ELTE nyugalmazott docense. 2003-2007 között az ELTE IK oktatási dékánhelyettese volt. Fő oktatási területe az algoritmusok és adatstruktúrák témaköre. Kutatási területe a távérzékelt felvételek elemzése.

Rajki Péter 1944 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Távadat-feldolgozási alkalmazások kutatása területén élenjáró eredményeket ért el. Videoton R10 szoftverek fejlesztése, ESZR gépekhez szoftver-csomagok adaptálása és országos elterjesztése fűződik nevéhez.

Salamon Márton 1949 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Szakmai karrierjét szoftver fejlesztőként kezdte, később főként menedzserként, vezetőként, dolgozott. Első és egyetlen munkahelye az MTA KFKI és annak egyik jogutódja, az ICON Kft. volt.

Kornai János 1928 közgazdász
MTA rendes tagja
 nagyításhoz kattints a képre

Világhírű közgazdász, a matematikai modellezés hazai úttörője. A szocialista gazdasági rendszer és a posztszocialista átmenet nemzetközileg is kiemelkedő kutatója. A Harvard Egyetem és a BCE professor emeritusa.

Biró István 1944 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A Medicor fejlesztője, majd kiküldött Ausztráliában; utóbb főkonstruktőr, műszaki vezérigazgató-helyettes, végül a Medicor USA fejlesztője. A Computerworld Informatika egyik vezetője. Az IDG Hungary Kft. alapító ügyvezetője.

Barabási Albert-László 1967 fizikus
MTA külső tagja
 nagyításhoz kattints a képre

Erdélyi származású világhírű tudós; a komplex hálózatok elméletének területén elért eredményei meghatározóak. Több egyetem (vendég) professzora. 2007 óta a CCNR (Northeastern University) vezetője.

Dombi Gábor 1965 bölcsész nagyításhoz kattints a képre

Kultúra- és társadalomtörténész, az e-Befogadás és társadalmi informatikai hazai kezdeményezője. A Népszabadság Online alapító főszerkesztője (1996-97), újságíró; könyvkiadó, kutató, civil szervezeti vezető.

Mudra László 1933 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

1959-1991 között a DV-ben dolgozott, 1974-től a Szervezési és Számítástechnikai Főosztály vezetőjeként. 1980-tól az ACÉLINFORM Bt. projektvezetője volt. 2000-től a DUF főiskolai tanáraként vezetést és szervezést oktatott.

Buza Antal 1954 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

A DV Számítástechnikai Főosztályán 10 évig dolgozott, 5 évig főosztályvezető-helyettesként. 1989-től nyugdíjazásáig a DUF, majd a DUE tanszékvezetőjeként jelentős szerepe volt az informatika szakok bevezetésében.

Baracskai Zoltán 1953 közgazdász
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

A SZE Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola témavezetője. A Doctus szakértő keretrendszer egyik fejlesztője és tulajdonosa, melyet több hazai és külföldi nagyvállalatnál alkalmaztak üzleti döntések támogatására.

Peredy József 1930 mérnök
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Építészmérnöki munkát segítő fejlesztésekkel foglalkozott a hazai kezdetektől. Ezek tapasztalatai alapján javaslatokat tett a lebegővesszős számábrázolás mellőzésére a matematikai analízis feladatainak megoldásánál.

Zák György 1947 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A SzámokSzámalk oktatója, majd nemzetközi továbbképző tanfolyamok szervezője, később marketing vezető. A TB budapesti igazgatóságán informatikai vezető, majd az IBCnet Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója.

Renner Gábor 1944 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

A számítógépes geometria, a geometriai tervezés és a mérnöki rekonstrukció szakembere. A SZTAKI-ban ipari tervezőrendszerek kidolgozásának résztvevője, irányítója volt. A terület anyagát elsőként oktatta (ELTE-n és BME-n).

Angster Erzsébet 1953 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

A Számalk-ban oktatott, majd a GDF-en volt tanszékvezető főiskolai docens, számos tantárgy kidolgozója, vezetője. Az objektumorientált tervezés és programozás egyik hazai úttörője. Mintegy 10 tankönyve jelent meg.

Charaf Hassan 1967 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

A mobilalkalmazás-fejlesztések nemzetközi hírű kutatója, az informatikai fejlesztések hasznosulásának elősegítője. Az ipar és a felsőoktatás együttműködésének és a fejlesztés-orientált, hallgató-központú oktatás elkötelezettje.

Jancsó Ferencné Lackner Györgyi 1936 matematikus nagyításhoz kattints a képre

A számítógép alkalmazásának egyik hazai úttörője. Statisztikai, operációkutatási, majd úttervezési és más építőmérnöki CAD, később ITS rendszerek útügyi alkalmazásában ért el jelentős eredményeket.

Sándor György 1946 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A KFKI-ban 17 éven át real-time rendszerekkel foglalkozott. A PC-s korszakban kisvállalkozásokban dolgozott. Itt kezdte meg számítógép-gyűjtő tevékenységét. Végül két multi cégnél az informatikai rendszerek felelőse volt.

Tóth Ferenc 1982 közgazdász nagyításhoz kattints a képre

Szoftverfejlesztő; szakterülete a webalkalmazások, illetve a banki szoftverek fejlesztése. Az NJSZT GIKOF elnökségi tagja és az NJSZT területi szervezetekért felelős alelnöke volt.

Selinger Sándor 1945 fizikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

A Software-ITC tudományos főmunkatársa. Az EMT alapító elnöke. A GDF-EKK létrehozója, működtetője, a GDF-MAI igazgatója volt. Jelentős érdemei vannak a romániai magyarok körében a számítástechnikai kultúra elterjesztésében.

Velencei Jolán 1955 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Az ÓE Keleti Károly Gazdasági Karának kutatási dékánhelyettese. A Doctus tudásbázisú (szakértő-) keretrendszer egyik fejlesztője, melyet több hazai és külföldi nagyvállalatnál alkalmaztak üzleti döntések támogatására.

Boda Miklós 1940 fizikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

1971-től nemzetközi cégek K+F vezetésében vett részt (ABB, Data SAAB, Philips és Ericsson). 1996-ban az Ericsson Traffiklab, majd az R&D egység alapítója. 2004-2006 között az NKTH elnöke; hazai egyetemek rektori tanácsadója volt.

Hegyháti Máté 1986 mérnök
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

A SZE tudományos főmunkatársa. Alapító elnöke a DOSZ Matematikai és Informatikai Tudományok Osztályának. Fő kutatási területe az ütemezés; emellett tehetséggondozó programok mentora.

Rosta Katalin 1956 mérnök nagyításhoz kattints a képre

1985 óta gazdasági informatikával foglalkozott. 1992-től fejlesztett RMSTAR vállalatirányítási rendszerét néhány cégnél tíz évnél tovább is használták. A Szerencsejáték Zrt. osztályvezetőjeként az újdonságok kezdeményezője.

Kiss István 1938 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

A BME-n és a KFKI-ban a rendszerelmélet alkalmazásán dolgozott. Az OMFB-ben részt vett a nemzetközi számítógépes hálózatok hazai megszervezésében. A rendszerszemléletű Technika tantárgy kidolgozója.

Beck György 1954 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

25 éven át a DEC, a Compaq , majd a HP hazai leányvállalatát vezette. Volt a Vodafone hazai leányvállalatának vezetője, a Vodafone Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója, majd 2019-ig elnöke. 2018-től az NJSZT elnöke.

Kékes Ede 1932 orvos
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

A SOTE professzor emeritusa, a PTE tudományos szakértője. Kardiológiai, EKG témájú szakértő rendszerek kialakítója. A távellenőrzési rendszer hazai bevezetője. A Magyar Hypertonia Regiszter és a MAESZ egyik alapítója.

Abonyi-Tóth Andor 1975 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Az ELTE IK docense. Fő kutatási területe az internet-alapú, együttműködést támogató felületek egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítása és tanulásban betöltött szerepének vizsgálata.

Révész György 1934 matematikus
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

1960-tól az M-3 egyik első programozója, majd az MNB, az Infelor és az MTA SZTAKI vezető munkatársa. 1981-tól az USA több egyetemén és az IBM Research Centerben a lambda kalkulus elismert kutatója volt.

Gyulay Tibor 1958 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Tudásmenedzsment (TM) szakértő, tréner, szervezetfejlesztő. A TM tanácsadás magyarországi úttörője, a KM EXPERT Kft. TM műhelyének vezetője. Sikeres hazai és nemzetközi TM projektek részvevője.

Kacsuk Péter 1953 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

A hazai párhuzamos számítási rendszerek kutatásának és oktatásának egyik úttörője. Kiemelkedő szerepet játszott a hazai és európai grid rendszerek létrehozásában és kutatásában. Jelenleg az MTA Cloud műszaki vezetője.

Gregorics Tibor 1962 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Az ELTE IK tanszékvezetője. Több évtizede szervezi és oktatja a programozási módszertan, az alkalmazások fejlesztése és az MI kurzusokat; rendszeres publikál a programozási módszertan és programozáselmélet témáiból.

Vicsi Klára 1948 fizikus
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

A BME egyetemi magántanára. Kutatási területei: a beszéd akusztika, gépi beszédfelismerés, beszédadatbázisok, hangdiagnosztikai eszközfejlesztés, multimodális beszédfejlesztő és oktató rendszerek.

Bedő Árpád 1946 matematikus nagyításhoz kattints a képre

Nevéhez a CDL programozási nyelv magyarországi használata és Apple alkalmazások fejlesztése fűződik. Önálló fejlesztésként létrehozta a Kitáruló Adattár adatkezelő technológiát.

Broczkó Péter 1950 közgazdász
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Szervezési, programozási, matematikai modellezési feladatokkal kezdte. Később szakújságíróként, egyetemi oktatóként és társadalmi munkában a számítástechnikai kultúra terjesztése érdekében tevékenykedik.

Nagy Miklós (1946) 1946 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Alapító igazgatója a NIIF -nek. A NIIF Program vezetője; 2016-ra több mint kétmillió felhasználót kiszolgáló információs infrastruktúrát hoztak létre. A MITE alapító tagja, a Hungarnet Egyesület főtitkára.

Tenke Tibor 1953 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Jelentős a szerepe a területelemző modellek és a térinformatikai tervezőrendszerek kidolgozásában és ipari alkalmazásában, valamint a térinformatikai rendszerek népszerűsítésében.

Demetrovics János 1946 matematikus
MTA rendes tagja
 nagyításhoz kattints a képre

A számítástudomány és az információelmélet magyarországi továbbfejlesztésének jelentős alakja. Kutatási területe az adatbázisok, a relációs adatmodellek és a többértékű logikák.

Straub Elek 1944 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A MüM Számítástechnikai Intézet főosztályvezetője majd a KSH főosztályvezetője, később elnökhelyettese. 1990-től az IBM Magyarország Kft. vezérigazgatója, 1995-tól 2006-ig a Matáv elnök-vezérigazgatója volt.

Szuhaj Mihály 1970 matematikus nagyításhoz kattints a képre

Aktív résztvevője és formálója a hazai látássérültügyi informatikai életnek. Vezeti az Informatika a Látássérültekért Alapítványt. Szakértői, oktatási és tanácsadói minőségében is sorstársait szolgálja.

Tóth Istvánné (Mária) 1944 közgazdász nagyításhoz kattints a képre

1982-1997 között az NJSZT Titkárság vezetője volt. Nevéhez fűzhető az NJSZT nemzetközi kapcsolatainak felfuttatása, a társasági tájékoztató szerkesztése, hazai és nemzetközi konferenciák (IFIP’98) szervezése.

Kovács György 1943 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

Az MTA SZTAKI tudományos tanácsadója és a CIM Laboratórium vezetője. A BME és a PE professzora. Tudományos érdeklődése: gyártásautomatizálás, intelligens eszközök, virtuális gyártás, technológia transzfer.

Gulyás László 1972 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Az akadémiai és az üzleti világ közötti kapcsolatok segítője. Célja az eredmények piacra vitele és az üzleti világ szempontjainak artikulálása az oktatásban. Érdeklődési területei: komplex rendszerek ágens alapú modellezése, MI.

Tolnai János 1953 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Az OSZV és a Számalk munkatársaként ESZR, valamint IBM vagy azzal kompatibilis nagygépek műszaki kiszolgálásában vett részt. 1994 óta az IBM munkatársaként IT lokalizációs projektek irányítója.

Maros István 1941 matematikus
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

A szimplex alapú lineáris optimalizálás területét jelentős új eredményekkel gazdagító, nemzetközileg is elismert szaktekintély. 1985 óta oktat hazai és külföldi egyetemeken. A PE professor emeritusa.

Gyenizse Pál 1967 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

A GriffSoft fejlesztési vezérigazgató-helyettese volt. Az SZTE c. egyetemi docense. A Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter Operatív Testületének elnöke. Az NJSZT Csongrád megyei szervezetének elnöke, az NJSZT alelnöke.

Szenes Katalin 1950 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Informatikai és fizikai biztonsági, audit-, üzletmenet folytonossági, rendszer-bevezetési, BPR projektekben, biztonsági architektúrák tervezésében vesz részt. Az ÓE-n biztonsági, ellenőrzési, és CISA tanfolyami órákat tart.

Meskó Bertalan 1984 orvos
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Orvosi jövőkutató, a The Medical Futurist Institute vezetője. 2012-ben új szakmát alkotott „orvosi jövőkutató” néven, amelynek küldetése, hogy a hasznos technológiai újításokat behozza a mindennapi klinikai gyakorlatba.

Mann Zoltán Ádám 1977 mérnök
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Kutatóként és oktatóként algoritmuselmélettel és az informatika algoritmikus problémáival foglalkozik. Tanácsadóként és projektvezetőként számos sikeres informatikai projekt megvalósításában vett részt.

Simon Béláné 1943 matematikus
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a számítástechnikai kultúra megalapozója. Létrehozta a Magyar Ifjúsági Robot Kupát, a RoboCupJunior (RCJ) világméretű verseny hazai versenyét. Az RCJ projektben hazánk képviselője.

Lampl Tamás 1934 közgazdász nagyításhoz kattints a képre

Több neves cégnél töltött be vezető beosztásokat. Érdeklődési területei: matematikai módszerek különböző alkalmazásai, szállításoptimalizálás, anyagleszabási tervek készítése, rendszerszervezés. Oktatott a BME MTI-nél.

Gömbös Ervin 1941 matematikus
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Kutatási területe az informatika politikai, gazdasági és társadalmi hatásai. Az első magyar adatvédelmi jogszabály megalkotója (1981). ENSZ-tisztviselőként részt vett a fejlődő országok informatikai és statisztikai fejlesztéseiben.

Olaszy Gábor 1943 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

A BME professor emeritusa. Kutatási területei: a beszéd akusztikai kutatása, akusztikai-fonetikai modellezése, a gépi beszédelőállítás módszertana, beszédszintetizátorok tervezése, beszédadatbázisok fejlesztése.

Erdősné Németh Ágnes 1967 matematikus nagyításhoz kattints a képre

Nagykanizsán komplex gimnáziumi tehetséggondozó műhelyt hozott létre informatikából, melynek egyes módszereit országos szintre adaptálta. Az NJSZT Zala megyei szervezetének elnöke; 2019-től az NJSZT alelnöke.

Kondricz József 1934 közgazdász nagyításhoz kattints a képre

Munkahelye 31 éven át a KSHSZÜV, ahol az utolsó 10 évben elnök-vezérigazgató volt. 15 évig át a Környezetvédelmi Minisztériumban pénzügyi revizor, miniszteri főtanácsos. Az MKKE oktatója, címzetes egyetemi docense.

Ecsedi Csaba 1951 matematikus nagyításhoz kattints a képre

A BME-n, majd a BMF-en fogyatékos emberek számára készült célszoftverek, számítógépes beszélő rendszerek kifejlesztésének résztvevője, irányítója. 20 éve az ÓE NIK-en érzékszervi sérültek informatikai oktatásában vesz részt.

Kiss Róbert 1967 matematikus nagyításhoz kattints a képre

A közoktatásban a robotika-oktatás egyik elindítója, ilyen témájú elektronikus szakkönyvek írója, konferencia- és versenyszervező. Innovatív, probléma-centrikus műszaki és informatikai csapatversenyek felkészítő trénere.

Balázs Péter Attila 1975 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Az SZTE Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszékén egyetemi docens. Kutatási területe a digitális képfeldolgozás, azon belül a képrekonstrukció, a diszkrét tomográfia és az MI módszerei a képfeldolgozásban.

Moldován István 1960 közgazdász nagyításhoz kattints a képre

A MEK, az Elektronikus Periodika Archívum (EPA) egyik létrehozója; számos digitális megőrzési kezdeményezés aktív szereplője. Sok helyen tanít könyvtárosokat Internet használat, digitális könyvtár témakörben.

Zsakó László 1957

matematikus

 nagyításhoz kattints a képre

ELTE IK tanszékvezető egyetemi docense. Fő munkaterülete az informatika tanárképzés és az informatikai tehetséggondozás. Informatikai konferenciák és versenyek szervezője. 2013-tól az NJSZT alelnöke.

Arató Péter 1942 mérnök
MTA rendes tagja
 nagyításhoz kattints a képre

1988-tól tanszékvezető, majd a BME VIK tudományos dékánhelyettese, 2001-2006 között dékánja. Tématerületei: digitális technika, logikai szintézis, vezérlő egységek tervezése, magas szintű és rendszer szintű szintézis.

Gergely József 1935 matematikus
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

A hazai számítástechnikai alkalmazások egyik úttörője. 20 éven át az MTA SZK-ban tudományos feladatokat programozott, majd a FÖMI-ben földmérési és földrajzi névtár adatbázist hozott létre. Évekig oktatott az ELTE-n.

Zöldné Roska Marietta 1946 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A közigazgatási informatika különböző szakterületein kamatoztatta magas szintű szakmai ismereteit. Az MH-nál számos innovációs jellegű projektben vett részt, illetve irányította azokat.

Vidor Tamás 1944 matematikus nagyításhoz kattints a képre

1967-ben, az akkor fellendülő számítástechnika területén helyezkedett el: az Infelornál, majd az OSZV-nél az ESZR gépek szoftvereivel foglalkozott. Az 1980-as évek elejétől IBM szoftver projektekben dolgozott, többnyire külföldön.

Varga Gyula 1941 közgazdász nagyításhoz kattints a képre

Az MNB és a K&H számítógépes rendszereinek egyik vezető munkatársa. Fontos szerepet töltött be a GIRO rendszer banki kapcsolódásának zavartalan, sikeres feltételeinek kialakításában, működésében.

Raffai Mária 1945 közgazdász
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

A SZE professzora. A gazdaságinformatikai szak hazai beindítója. Üzleti alkalmazások fejlesztője, módszertanának kutatója. Az RTEBP újjászervezési módszertan kidolgozója. A GIKOF kezdeményezője, alapító elnöke.

Szentiványi Imre 1946 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A NOTOOSZV egyik alapítója, később a hazai ESZR referencia számítóközpont kialakítását irányította majd vezette. Negyven éve a felnőttképzésben vesz részt (OSZV, Számalk, CONTROLLTraining, Computer School stb.).

Könyves Tóth Pál 1939 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

Az 1970-es évektől az adatvédelem a fő területe. A Telekommunikációs Adatvédelmi Munkacsoport tagja, 1992-ben a hazai Adatvédelmi Törvény megalkotója. Több neves számítástechnikai szaklap felelős szerkesztője volt.

Szalayné Tahy Zsuzsanna 1964 matematikus nagyításhoz kattints a képre

Az informatikaoktatás számos területén kreatív, innovatív tevékenységet végez, pl. tantárgyfejlesztés, ICT használata az oktatásban, széles spektrumú tehetséggondozás, speciális képességűek oktatása, oktatási módszertan.

Benczúr András (1944) 1944 matematikus
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

A SZTAKI osztályvezetője, a FEFA ügyvezető elnöke, az ELTE TTK dékánja. Sztochasztikus folyamatok, számítógépes rendszerek hatékonyságvizsgálata, adatbáziskezelő- és információs rendszerek nemzetközi hírű kutatója.

Csörnyei Zoltán 1946 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Az MTA SZTAKI-ban dolgozott, majd 1979-től informatikát tanít az ELTE-n, a BBTE-n és a Sapientia EMTE-n. Fordítóprogramok, Lambda-kalkulus, Típuselmélet és Pi-kalkulus c. könyvei a magyar szakirodalom alapművei.

Géczy László 1938 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Az EMG-ben 9 éven át digitális nagy berendezések tervezését és kivitelezését vezette. 1971-töl a KKMF főiskolai docense; 1978-1985 között a Számítástechnikai Intézet igazgatóhelyettese.

Meskó Andor 1932 matematikus nagyításhoz kattints a képre

A számítástechnika hazai alkalmazásában 1961-től vesz részt – kezdetben mint az alkalmazási rendszerek tervezője, programozója, oktatója, majd mint projektek tervezője, irányítója. Munkássága számos szakterületet érint.

Kokas Károly 1959 bölcsész
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

1986-tól foglalkozik a digitális bölcsészet és a könyvtári informatizálás különféle területeivel. 1989-től az internet könyvtári aspektusaival foglalkozó, azt oktató egyik első hazai szakember. A MEK alapító tagja.

Csendes Tibor 1956 matematikus
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

A Szegedi Tudományegyetem Számítógépes Optimalizálás tanszékének egyetemi tanára. Kutatási területe a megbízható numerikus eljárások fejlesztése, valamint a globális optimalizálás elméleti és számítógépes kérdései.

Gyimóthy Tibor 1953 matematikus
MTA levelező tagja
 nagyításhoz kattints a képre

Az SZTE Szoftverfejlesztés Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Kutatásainak fő iránya az informatikai rendszerek minőségi problémáinak feltárása, beleértve a biztonsági és karbantarthatósági kérdések kezelését is.

Reznyikov Garij 1937 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

Az MTA KFKI-ban részt vett a TPA fejlesztésében. Az SZKI-ban egyik meghatározó személyisége volt az ESZR projektek koordinációjának, irányításának és megvalósításának. 1991-től az Intellrobot Kft. tulajdonos-igazgatója volt.

Dobrowiecki Tadeusz Paweł 1952 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

Több mint 20 éve szervezi a BME-n és másutt az MI oktatását és kutatását (projektek, doktori munkák). Vezetésével készült el az MI vezető angol irodalmának magyar fordítása és publikus internetes megjelenítése.

Cser László 1943 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

Szakterülete a gyártásinformatika, az adatbányászat és a gazdaságinformatika. A BCE Informatikai Intézetében beindította a Gazdaságinformatikai szak oktatását és e témában a Doktori Iskolát.

Kovács Kálmán 1957 mérnök
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

A 2002-ben létrehozott IHM minisztere volt.. 1986 óta a BME oktatója. Különböző nemzeti informatikai stratégiák kidolgozója, irányítója. Több tudományos és innovációs szervezet alapítója, vezetője, szervezője volt.

Pál Miklós 1965 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A MorphoLogic alapító tagja, több nyelvtechnológiai szoftver vezető fejlesztője volt. Jártas a webalapú megoldások, a beágyazott rendszerek és a navigációs készülékek fejlesztésében, e rendszerek stabilizációjában.

Pap Imre 1944 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A KSH-ban adatfeldolgozási folyamatok, szoftver-fejlesztések irányítója, az Oracle szoftverek hivatali bevezetője, a tárolási struktúra, az alkalmazásfejlesztési szabályok kialakítója. A HOUG létrehozója.

Győri István 1943 matematikus
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

A SZOTE-n vezetésével alakult meg az SZK; az egyetem informatikai hálózat kiépítésének szervezője. Orvos-informatikai alkalmazások megvalósítója. Végól a VE-n tanszékvezető és az informatika tanári szakcsoport vezetője.

Györki Ildikó 1948 közgazdász nagyításhoz kattints a képre

A KSH Számítástechnikai Igazgatóság, az SZK, majd az Informatikai Főosztályon helyettes vezető volt. Kidolgozta az egységes adat- és metaadat-kezelést. Nyugdíjazásáig a KSH módszertani főtanácsadója volt.

Gál Jenő 1943 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Az EMG 830 számítógép egyik fejlesztője. Az SZKI R15 és a PROPER 16 számítógépeinek fejlesztésén dolgozott; tagja volt a C6 szakértői csoportnak. Több nemzetközi cégnél volt vezető. 2005-től HQ Pharma Kft. ügyvezető igazgatója.

Baracza Lajosné Dévai Gizella 1944 közgazdász nagyításhoz kattints a képre

A KSH informatikai fejlesztéseinek egyik vezetője. Nevéhez fűződik a statisztikai adatok adatbázisának kiépítése, a feldolgozási folyamatok integrálása, adattárház-építés, a statisztikai adatok meta-adatokkal való leírása.

Haidegger Tamás 1982 mérnök
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

A számítógéppel integrált sebészet és a hazai sebészet-robotikai kutatások vezető személyisége (robotok autonómiája, biztonságtechnikája, teleoperációja). Az ÓE-n orvosi eszközök szabványosításával foglalkozik.

Kovács Györgyné (Emőke) 1944 matematikus nagyításhoz kattints a képre

Az egyetem elvégzése óta képfeldolgozással, optikai karakterfelismeréssel foglalkozik. A Recognita és az OmniPage karakterfelismerő programok OCR algoritmusainak kifejlesztője. A Széchenyi-díj birtokosa.

Recski András 1948 matematikus
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

A BME SZIT és az ELTE Számítógéptudományi Tanszék egyetemi tanára, az ATI tudományos igazgatója, a BJMT korábbi főtitkára. Kutatási területe: matroidelmélet, kombinatorikus optimalizálás, ezek műszaki alkalmazásai.

Kondorosi Károly 1946 mérnök
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Az 1980-as olimpia világújdonságát, a videomátrix tábla vezérlő rendszerét vezetésével fejlesztették ki. 1969 óta a BME VIK oktatója, a mérnökinformatikus képzés megindításának és fejlesztésének jelentős szereplője.

Friedler Ferenc 1953 matematikus
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

Egyetemi tanár; számítástudományi tantárgyak kidolgozója és oktatója. A matematikai modellezés, optimalizálás és ezek mérnöki alkalmazásainak neves kutatója. Volt a PE rektora. Elkötelezett támogatója a tehetségkutatásnak.

Kiefer Ferenc 1931 nyelvész
MTA rendes tagja
 nagyításhoz kattints a képre

Az általános nyelvészet és a nyelvi szemantika neves kutatója; eredményei jelentősek a jelentéskutatás és a nyelvi pragmatika területén. 1992 és 2002 között az MTA NYTI igazgatója volt. Az Akadémiai Aranyérem birtokosa.

Hanák Péter 1945 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

A BME oktatója, kutatója három tanszéken is. 2007-től a BME EMT alapítója majd elnöke. Az OMFB IKTA témájú pályázatainak gazdája. Az életvitelt segítő eVITA Platform egyik vezetője. Az NJSZT volt alelnöke.

Farkas Zsuzsa 1950 matematikus nagyításhoz kattints a képre

A matematikai logika alkalmazásával foglalkozott 30 éven át. Az SZKI-ban tagja volt az MProlog-projektnek, majd az IQSOFT-ban résztvevője több EU-s projektnek. Az Alerant cégnél alkalmazásfejlesztési projektvezető.

Gyarmati G. Péter 1941 mérnök
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

A KSH Számítástechnikai Igazgatóság igazgatóhelyettese volt; később cégekett alapít és vezetett. A Manchester-, majd a Stanford University vendégprofesszoraként hálózattudományi kutatásokat végzett.

Pap László 1943 mérnök
MTA rendes tagja
 nagyításhoz kattints a képre

Kutatási területe a szórt spektrumú kommunikáció és a mobilrendszerek új generációit megalapozó technológiák vizsgálata. Ipari fejlesztésnek résztvevője. 1994-tól a BME VIK dékánja, majd a BME stratégiai rektorhelyettese.

Csapodi Csaba 1940 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

A SZTAKI munkatársa, majd a TKI-ban osztályvezető. A PKI főmérnöke. Az IHM Európai Uniós Integrációs és Szabályozási főcsoportfőnöke. Dolgozott a Brüsszeli Magyar Állandó Képviseleten. Végül a GM főtanácsosa volt.

Keviczky László 1945 mérnök
MTA rendes tagja
 nagyításhoz kattints a képre

Széchenyi-díjas professzor. 1986-1993 között az MTA SZTAKI igazgatója. 1993-1999 között az MTA főtitkára. Kutatási területe a rendszer- és irányításelmélet és ezek alkalmazásai, a rendszeridentifikáció és a paraméterbecslés.

Breuer Pál 1950 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

A TKI, majd a KFKI tudományos munkatársa (alakfelismerés, jel- és képfeldolgozás, mikroprocesszoros alkalmazások). Később a 3Soft cég ügyvezetője (1991-1998), utána más informatikai vállalkozásoknál vezetőségi tag.

Bárány Sándor 1951 matematikus nagyításhoz kattints a képre

Az 1970-1980-as években hozzájárult a hazai számítástechnika felzárkóztatásához. Később Ausztriában vállalati rendszereket tervezett és implementált, az IBM nagyvállalatai számára outsourcing megoldásokat készített.

Kömlődi Ferenc 1960 bölcsész nagyításhoz kattints a képre

Az NJSZT havi Hírmagazinjának szerkesztője. Korábban az NHIT IT3 projekt tagja és az első magyar MI-portál (Agent Portál) szerkesztője. Szakterülete: jövőkutatás, ember-gép viszony, transzhumanizmus. Több könyv (társ)szerzője.

Rozsnyai Gábor 1949 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Megalapozta az informatika oktatása, az e-learning, a mikroprocesszoros fejlesztés, az integrált vállalatirányítási rendszerek és az érintésmentes kártyák hazai fejlesztését. Nagyszámítógépes rendszerek szakértője világcégeknél.

Kozmann György 1941 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

A KFKI kutatója, majd a PE egyetemi tanára. Szakterülete az orvosbiológiai jel- és képfeldolgozás. A WIWE intelligens szív-jelzőkészülék kifejlesztője. Az NJSZT Orvosbiológiai Szakosztály volt elnöke. Az IME alapító főszerkesztője.

Garami Péter 1947 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Szoftverfejlesztő, rendszertervező, projektvezető, minőségbiztosítási-, licenc- és szolgáltatás-menedzser. Az SZKI, az IQSOFT, az IQSYS és a T-Systems dolgozója, majd a Multiware Bt. ügyvezetője. A NJSZT iTF titkára.

Sikné Lányi Cecília 1959 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

A VE (majd a PE) oktatója és a Virtuális Környezet és Fénytan Kutatólaboratórium vezetője. Kutatási területei: virtuális világok, speciális játékok tervezése, HCI. A virtuális valóság és a HCI kutatások hazai elindítója.

Szentgyörgyi Zsuzsa 1935 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

Az iparban kezdte. A SZTAKI-ban kutató és tudományos titkár volt. Utóbb az államigazgatásban (MTA Központi Hivatala, Ipari Minisztérium) az ipar és a K+F kapcsolatok irányítását végezte. 1990 óta szakújságíró és író.

Koch Péter 1951 matematikus
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

A BME, a Számalk, majd a SZTAKI után megalapította a Cognitech Kft.-t. Szakterületei: digitális videotechnika, CCTV rendszerek, RFID technológia, folyamatirányítás, mobil informatika, számítógépes versenyirányítás.

Kő Andrea 1964 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

A BCE Informatikai Intézetének egyetemi tanára. A GIKOF elnökségi tagja. Kutatási területei: IKT alkalmazási lehetőségei, intelligens rendszerek, tudásmenedzsment, szemantikus technológia megoldások.

Lajtha György 1930 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

A hazai távközlés nemzetközileg elismert szaktekintélye, a BME címzetes egyetemi tanára. 1974-1986 között a PKI tudományos igazgató-helyettese. Fiatal kollégáival együtt több hiánypótló szakkönyvet ír és szerkeszt.

Péceli Gábor 1950 mérnök
MTA rendes tagja
 nagyításhoz kattints a képre

A BME MIT egyetemi tanára; a VIK dékánja, majd a BME rektora. Kutatási területei: méréstechnika, adaptív jelfeldolgozás, beágyazott információs rendszerek. Számos szakmai bizottság tagja, az NJSZT volt elnöke.

Vörös Gábor Jenő 1937 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

Félévszázados munkája során elvi alapokon dolgozó mérnökként jellemezhető. Konstruktőre volt a MEDICOR BNV-nagydíjas táskadiagnosztikai terméknek és több országban értékesített szerszámgép-vezérlőnek.

Tóth József 1932

közgazdász

 nagyításhoz kattints a képre

1958-ban, felismerve a számítástechnika jelentőségét, megszervezte az operációkutatatás és a számítás-technika mezőgazdasági alkalmazásának kutatását; számítástechnikai kultúrát teremtett a DATE-n.

Mérő László 1949 matematikus
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Munkásságát a SZTAKI-ban kezdte. Az ELTE Pszichológiai Intézet és a BBTE professzora. Közismert gazdaság-pszichológia, viselkedéselmélet, döntés-tudomány, logika, játékelmélet stb. tárgyú ismeretterjesztő könyveiről.

Langer Tamás 1949 matematikus
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

A hazai informatika jelentős műhelyeiben (Infelor, Számki, Számalk, SZKI, IQSOFT, Alerant Zrt.) volt szoftverfejlesztő és vezető. Az ELTE IK címzetes docense; a Projekt- és vállalatmenedzsment tárgy kezdeményezője és oktatója.

Nagy Ákos 1942 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Több informatikai intézmény vezetőjeként adatátvitellel foglalkozott. Az X-Byte Kft. elnöke; vezetésével különböző számítógépek hálózatba kötését végezték el – ISO 9001 minősítéssel. Az IVSZ alapító tagja.

Somogyváry Géza 1931 mérnök nagyításhoz kattints a képre

1985-1992 között kis- és középüzemek adminisztrációjának számítógépes fejlesztését irányította (gyártmányfejlesztés hálós módszerrel, termelésirányítási rendszerek). Később a SOFTINVEST kereskedelmi igazgatója volt.

Martos Balázs 1952 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A hazai internet egyik atyja. Az akadémiai internet hálózatot létrehozó NIIF Program projekt vezetője. A .hu domain név, a hazai internet forgalomkicserélő központ (BIX) és az első hazai incidenskezelő csoport (CERT) létrehozója, fejlesztője

Tick József 1954 mérnök
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

A KKMF-en (és utódainál) a szoftvertechnológia oktatója. 1996-tól a BMF főigazgatóhelyettese, 2000-től a BMF, az ÓE informatikai rektorhelyettese; 2015-től Innovációs főigazgató. 2016-tól az iTF elnöke.

Nagy Károly 1956 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Magángyűjtő. Régi számítógépeket gyűjt és ezekből kiállításokat rendez. Informatikatörténeti témákban részt vesz az NJSZT munkájában; közreműködött a szegedi ITK tervezésében és megvalósításában.

Lőrincz András 1950 fizikus
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Pályáját fizikusként kezdte. Később MI-vel foglalkozik; úttörő munkájáért a European Coordinating Committee for Artificial Intelligence tagjává választják. Fő kutatási területe a humán-gép együttműködés. Az ELTE-n és más egyetemeken oktat.

Rudas Imre 1949 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

Az ÓE díszdoktora. Hazai és nemzetközi tudományos szervezetek tagja vagy vezetője. Kutatási témái: fuzzy rendszerek, fuzzy irányítás, robottechnika, robotirányítás, számítógéppel segített folyamattervezés, soft computing.

Ferenci Tamás 1985 mérnök
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Klinikai biostatisztikus, az ÓE adjunktusa. Szakmai munkája során orvosi problémák esetére végez informatika alapú statisztikai modellezést. Több mint száz tudományos közlemény szerzője.

Szeredi Péter 1949 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Az LP és a Prolog nyelv kutatója. A NIM IGÜSZI után az MProlog megvalósítások vezető fejlesztője volt az SZKI-ban, az IQSOFT-ban. Angliában párhuzamos Prolog kutatásával foglalkozott. A BME VIK és az AIT oktatója

Kovács Levente Adalbert 1977 mérnök
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

2019 júliusától az ÓE rektora. Kutatási területe az élettani szabályzások irányításelméleti megközelítése (diabétesz és rákkutatás területén). Az IEEE SMC Cyber-Medical Systems testületének elnöke, az IEEE Hungary Section elnöke.

Vámossy Zoltán 1960 mérnök
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Az ÓE NIK Alkalmazott Informatikai Intézet igazgatója. 1997-től vezeti a több féléves, kiscsoportos projektmunkát a mérnökinformatikus képzésben. Hallgatói neves helyezést érnek el az OTDK-kon.

Zárda Sarolta 1951 közgazdász
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Informatikus, főiskolai tanár. Gábor Dénes Főiskola alapító rektora. A Számalk oktatási profiljának vezetője. Több neves kitüntetés birtokosa.

Holnapy Dezső 1933 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

A BME Építőmérnöki Kar oktatója. Kutatási területei: matematikai nyelvészet, absztrakt tervezés, intelligens rendszerek és CAD. Fontos szerepe volt a numerikus módszerek kutatásában és elterjesztésében a szakmában.

Bőgel György 1956 közgazdász
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Neumann-díjas egyetemi oktató és kutató. A technológiai fejlődés gazdasági, társadalmi és vezetési vonatkozásaival foglalkozik, ezekről a témákról számos könyvet és cikket publikált magyar és angol nyelven.

Báti Ferenc 1942 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A hazai számítástechnika egyik meghatározó személyisége. Kiemelkedő szerepe volt a TPA számítógépek fejlesztésében. Neves cégeknél volt vezető. Fontos szerepe volt a nyugati és kelet-európai számítástechnikai kapcsolatok építésében.

Tarnay Katalin 1933 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

36 évig foglalkozott a KFKI-ban nukleáris mérésekkel, majd kommunikációs protokollokkal. Tanított a BME-n és a VE-n; a BME címzetes egyetemi tanára, a PE professor emeritusa. Az NJSZT főtitkárhelyettese volt.

Darvas Ferenc 1942 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Kutató, feltaláló. 1986-ban a világon elsőként dolgozott ki gyógyszermetabolitok előrebecslésére módszert és ma is használatos programot. A világszintŰ ThalesNano Zrt. és ComInnex Zrt. alapítója, elnök-vezérigazgatója.

Brückner Huba 1946 mérnök
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

A számítógépes oktatás és a multimédia oktatási környezet megvalósításának hazai úttörője. Az online információs rendszerek bevezetésének egyik kezdeményezője. Jelentős szerepe volt a magyar-amerikai egyetemi csereprogramban.

Képes Gábor 1980 bölcsész nagyításhoz kattints a képre

Az NJSZT főmunkatársa. Korábban a Műszaki Múzeum muzeológusa, számos informatikatörténeti kiállítás rendezője. Szakterülete az informatikatörténet. A Jövő múltja c. könyv társszerzője.

Végső László 1945 fizikus nagyításhoz kattints a képre

1970-1988 között az SZKI munkatársa, majd a SAL vezetője. Tudományos alkalmazásokat fejlesztett, pl. egy online alváskiértékelő rendszert a Richter gyógyszergyárnak. Később fordítóirodákat alapított és vezet.

Kutor László 1953 mérnök
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Az informatikaoktatás emblematikus egyénisége. Neve összeforrt a BMF, majd az ÓE NIK-kel; címzetes egyetemi tanár. A hazai és nemzetközi információ-technológia kultúr-történetének kutatója és tárgyi eszközeinek gyűjtője.

Molnár Bálint 1956 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Kutatói, tanácsadói, oktatói tevékenysége kiterjed az információ-rendszerek, vállalatirányítási rendszerek, szervezeti architektúrák, szakértő rendszerek gyakorlati problémáinak vizsgálatára és MI-alapú megoldásaira.

Reszler Ákos 1944 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

A világon elismert OCR-rendszerek hasznosítására létrehozott Recognita Rt. szakmai eredményességében és üzleti sikereiben szerzett elévülhetetlen érdemeket vezérigazgatóként. Volt az IVSZ elnöke is.

Antal Bálint 1985 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

A Debreceni Egyetem Informatikai Karának adjunktusa. Fő kutatási területe a gépi tanulás és a képfeldolgozás, valamint ezek alkalmazása biológiai és orvosi problémák megoldására. Több neves kitüntetés birtokosa.

Leindler László 1935 matematikus
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

Kalmár László szegedi iskolája első évfolyamán végzett. Széchenyi-díjas egyetemi tanár, professor emeritus. 1967-től a JATE TTK dékánhelyettese, 1972-1975 között dékánja. 1975-től és 1984-1987 között az egyetem rektorhelyettese.

Havas Iván 1935 mérnök nagyításhoz kattints a képre

51 éven át volt a BME oktatója. 28 éven át az ÉMK informatika-oktatásának egyik irányítója, a BME alaptárgyi informatikaoktatás alakítója. Több szakkönyv, egyetemi jegyzet, szakmai cikk, kutatási jelentés (társ)szerzője.

Csurgay Árpád 1936 mérnök
MTA rendes tagja
 nagyításhoz kattints a képre

Nyolc évig az MTA főtitkárhelyettese volt. A mikrohullámú áramkörelmélet, az elektromágnesen terek és a nanotechnológiai kutatások elismert tudósa. Külföldi egyetemek vendégprofesszora. Több szabadalma volt.

Csendes József 1938 mérnök nagyításhoz kattints a képre

1958-tól a KKCS-ben részt vett az M-3 gép építésében, majd az SZKI-ban az R számítógépek részegységeinek és termináljainak fejlesztését irányította. 1988-tól több cégnél vezetési és fejlesztési feladatokat végzett.

Horváth Zoltán 1962 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Az ELTE Informatikai Kar dékánja, a Kar Programozási Nyelvek és Fordítóprogramok Tanszékének vezetője. Az EIT Digital Digital Magyar Nemzeti Csomópont Stratégiai Bizottságának elnöke.

Naszódi Mátyás 1950 nyelvész nagyításhoz kattints a képre

20 éven át a MorhoLogic munkatársa volt. Hazánkban elsőként készített véges automata elven működő helyesírás-ellenőrzőt. Módszert adott a szabad szórendű nyelvek ellenőrzésére. Elsőként oktatott nyelvtechnológiát.

Kis Ádám 1942 nyelvész
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

1986 óta vezet számítástechnikai szakkönyveket szerkesztő és forgalmazó könyvkiadókat. Saját tulajdonát képező SZAK Kiadója élén több száz szakkönyv kiadását egyengeti mindmáig. Külső óraadóként informatikai tárgyakat oktat.

Biró Miklós 1954 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Kutatói és oktatói tevékenysége során az operációkutatás, a kombinatorikus optimalizálás, a döntéstámogatás, a szoftverminőség menedzselés, a szoftverfolyamat javítás és a szoftvertechnológia témákban ért el eredményeket.

Apáthy István 1945 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Az első kelet-európai mikroprocesszoros űreszköz főkonstruktőre. Az első magyar űrelektronikai berendezés egyik fejlesztője. Szakterülete: mérőműszerek fejlesztése űreszközök fedélzetére, az eredmények alkalmazhatósága.

Nagy Benedek 1973 fizikus
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

Kutató és egyetemi oktató. 2010-2012 között a DE IK dékánhelyettese. Kutatási területe a számítástudomány és a diszkrét matematika, formális nyelvek és automaták, különböző számítási paradigmák, kombinatorika.

Maizl József 1940 matematikus nagyításhoz kattints a képre

Informatikai szolgáltató rendszerekkel, majd a közlekedés és a vízügy területfejlesztésével, EU-s-projektjeivel foglalkozott. Az ÁSZSZ informatikai igazgatóhelyettese volt. 2012-ig EU-s IT-projektekkel foglalkozott.

Vajkai Álló Géza 1931 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

Kutatási intézményekben, majd magánvállalkozásban volt vezető. Szakterületei: hardverfejlesztés, számító-gépes nyomtatott áramköri kártyatervező rendszerek kifejlesztése, digitális képfeldolgozás; oktatás.

Bojár Gábor 1949 fizikus nagyításhoz kattints a képre

Az általa alapított Graphisoft az Épületinformatikai Modellezés világpiaci vezetője. Nevéhez fűződik a vállalat bevezetése a tőzsdére, a Graphisoft Park és az Aquincumi Technológiai Intézet felsőoktatási vállalkozás megalapítása.

Pásztorné Varga Katalin 1931 matematikus
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

A SZTAKI-ban kétértékű függvények minimalizálásával foglalkozott. 1972-től részt vett a Programozó matematikus szak beindításában. Logikát oktatott az ELTE-n és a KLTE-n; két jegyzet és egy könyv fűződik nevéhez.

Z. Karvalics László 1961 bölcsész
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

A BME ITTK alapító igazgatója. Az információs társadalom elméleti és gyakorlati oldalának, az információpolitika és információstratégia kérdéseinek és az Internet-gazdaságnak nemzetközileg is elismert kutatója.

Vaspöri Teréz 1944 programozó nagyításhoz kattints a képre

A KFKI MSZKI vak programozója. Hazánkban elsőként fejlesztett vakoknak szánt text-to-speech rendszert; a BrainLab számítógépcsalád egyik fejlesztője. Elsőként fejlesztett magyar Braille rövidírást nyomtató programokat.

Futó Iván 1949 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

A BCE c. egyet. tanára. T-Prolog és CS-Prolog implementálás vezető. APEH elnökhelyettesként az inform. központosítását, az elektronikus adóztatás megvalósítását, a NAV-ban az APEH és a VP informatikai integrációját irányította.

Arató András 1950 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Front-end processzoros és hálózatos rendszerek fejlesztésével ás alkalmazásaival folgalkozik. Vakok, siketek, autisták és más sérültek részére tervez segédeszközöket. Az AAATE alapító tagja és magyar képviselője.

Selényi Endre 1942 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

A BME professor emeritusa. Az Ural-2 programozásával kezdi pályafutását, majd aktív fejlesztője számítógépes rendszereknek. 1988-tól húsz éven át (társ)elnöke a hazai informatikai felsőoktatást koordináló bizottságoknak.

Varga László 1931 matematikus
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

Az M-3 gépen kezdett programozni. A KFKI-ban nagy rendszer-projekteket vezetett. 14 éven át az ELTE ÁSZT vezetője; 1972-től az ELTE programozó- és programtervező matematikusok képzésében meghatározó szerepe volt.

Vámos Tibor 1926 mérnök
MTA rendes tagja
 nagyításhoz kattints a képre

A hazai számítástechnika vezető személyisége, az MI-kutatás úttörője. Számos hazai és nemzetközi szakmai szervezet elnöke és tagja. Az MTA SZTAKI alapító igazgatója volt; professor emeritus. Állami- és Széchenyi-díjas kutató.

Tejfel Máté 1977 matematikus
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

ELTE IK egyetemi adjunktusa. Oktatási/kutatási tevékenység: párhuzamos programozás, funkcionális programozás, matematikai logika, beágyazott nyelvek, programhelyesség-vizsgálat, refaktorálás.

Tarlós Béla 1943 közgazdász
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Az MKKE Számítástudományi Tanszék vezetője volt több ciklusban. Diszkrét szimulációs modellezés témakörben számos publikációja van. Számos egyetem vendégprofesszora volt (MIT, RUTGERS, CMSU).

Talyigás Judit 1948 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A gazdaság, az egészségügy, az ipar, a posta, később a média területén is tevékenyen részt vett új informatikai rendszerek bevezetésében, alkalmazásában, publikációk létrehozásában.

Szelezsán János 1934 matematikus
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

A számítástechnika egyik hazai úttörője. Számítóközpontok (KKCS, OT SZK, ÁSZSZ) alapítója, vezetője. Oktatóként (ELTE, GDF), szakkönyveivel, szakmai testületek tagjaként hozzájárult a számítástechnikai kultúra elterjesztéséhez.

Szász Gábor 1947 mérnök
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

Sokáig a BME Finommechanikai, Optikai Tanszék munkatársa volt, rendszertechnikát tanított, majd a GDF-en oktatott, ahol rektor-helyettes is volt. Részt vett a VEGA Űrprogram keretében végzett optikai rendszerfejlesztésben.

Szakonyi Lajos 1946 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

A PTE PMMK tanszékvezetője, főiskolai docens. Művelt és oktatott területei: műszaki-technológiai rendszerek, anyagáram hálózatok matematikai modellezése, műszaki rendszerek irányítása, mérési adatgyűjtés-jelfeldolgozás.

Somosvári Béla 1946 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Az ÉGSZI miskolci számítóközpontjainak létrehozása után, 1976-tól az NME-ben hardver-üzemeltetéssel és -fejlesztéssel foglalkozik. Részt vesz az oktatásban felhasznált demonstrációs gépek építésében. Távoktatással is foglalkozik.

Simon Pál 1939 orvos
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Orvos-informatikus. Az ESZTIK igazgatójaként szervezte az ágazati informatikai fejlesztéseket. Kutatási területei, oktatási tevékenysége az egészségügyi informatika alkalmazásaira terjed ki; azóta is aktív szakértő.

Simon Gyula 1960 matematikus nagyításhoz kattints a képre

A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanára. Programozást az 1980-as évek közepétől tanít – először szakköri, majd tanórai keretek között. – Legfontosabb feladatának a programozás népszerűsítését tartja.

Sima Dezső 1941 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

Az ÓE professor emeritusa. A Drezdai Műszaki Egyetemen kezdett, majd a BMF alapító-igazgatója. Érdeklődési területe a processzor architektúrák. Az Advanced Computer Architectures (Addison-Wesley) könyv egyik szerzője.

Siegler András 1952 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

A hazai K+F politika egyik irányítója 1996-2004 között, azóta az Európai Bizottság szakpolitikai igazgatója a közlekedési, illetve az energetikai kutatás és innováció területén.

Sebők Ferenc 1943 matematikus
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

IT audit, IT-biztonság, szervezetfejlesztés, projekt menedzsment és vezetői tanácsadás szakértője. Volt szoftver-fejlesztő, oktató, igazgató. A BC Szervező és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója és tulajdonosa volt.

Scheidler Balázs 1977 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A világ egyik vezető IT-biztonsági szoftverfejlesztő vállalata, a BalaBit IT Security egyik alapító tagja és tulajdonosa, ügyvezető igazgatója. A BalaBit világszerte elismert termékeinek ötletgazdája, vezető fejlesztője.

Sándory Mihály 1930 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

A hazai elektronikai ipar meghatározó személyisége. 1963-ban az MTA KFKI-ban az ő irányításával kezdték a TPA 1001 számítógép építését. 1981-1984 között mikroelektronikai kormánybiztos, majd a MEV vezérigazgatója volt.

Sallai Gyula 1945 mérnök
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

A hálózat-digitalizálás kutatója; az infokommunikációs menedzsment szakterület kialakítója. Volt a PKI igazgatója, a MATÁV vezérigazgatója, a Hírközlési Főfelügyelet elnökhelyettese, a BME rektor-helyettese, a HTE elnöke.

Prószéky Gábor 1954 nyelvész
MTA doktora
 nagyításhoz kattints a képre

A MorphoLogic nyelvtechnológiai vállalkozás ügyvezető igazgatója, a PPKE ITK innovációs dékánhelyettese. Az MTAPPKE Nyelvtechnológiai Kutatócsoport vezetője, az NKFIH Társadalom- és Bölcsészettudományi Kollégium elnöke.

Papp György 1941 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Informatikai biztonsági és adatvédelmi szakértő. 1991-2000 között az MH ITB biztonsággal foglalkozó ajánlásainak szakmai irányítója volt. A Vodafone Magyarország Zrt. adatvédelmi menedzsere.

Cserny László 1945 mérnök
PhD
 nagyításhoz kattints a képre

1968-től a hírközlésben dolgozott. 1972-től a DUF tanszékvezetője, majd intézetigazgatója. A GDF professor emeritusa. Szakterületei: számítógép architektúrák, MI, operációkutatás, döntési modellek és módszerek.

Halász Edit 1939 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

A BME címzetes egyetemi tanára. Oktatási és kutatási területe a távközlő áramkörök és a számítógépes tervezés. Volt a BME VIK oktatási dékánhelyettese, majd az Ericsson távközlési vállalat üzletfejlesztési tanácsadója.

Németh Pál 1935 mérnök nagyításhoz kattints a képre

1959-től dolgozott a számítástechnikában. Az SZKI-ban főkonstruktőre volt az ESZR kisszámítógép-fejlesztéseknek. 1984-től az SZKI ügyvezető igazgatója, 1991-től vezetője volt. – Infokommunikációs igazságügyi szakértő.

Nagy M. Zoltán 1957 matematikus
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

1981-tól szellemi szabadfoglalkozású kutató, informatikus; jelentős cégeknél szerződésekkel dolgozott. 1992-ben a Cardinal Számítástechnikai Kft., majd az Ovitas Kft. egyik alapítója; utóbbi tulajdonosa és ügyvezetője.

Nagy Miklós (1951) 1951 mérnök nagyításhoz kattints a képre

1971-től 42 évet foglalkozott számítástechnikával szerviz-mérnökként, oktatóként, műszaki szakértőként. 2008-tól 2013-ig a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál volt rendszergazda.

Merényi Pál 1939 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Az SZKI-ban az egyik legnagyobb hazai time-sharing üzemmódú számítóközpont vezetője. Az ESZR C-7 szakértői tanácsban a magyar fél képviselője. 1993-tól a CONTROLL-nál, majd az ICL/FUJITSU Magyarországnál menedzser.

Megyery Károly 1946 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

Munkahelyein (Comporgan, KFKI és utódjai) vezetőként alkalmazások fejlesztésével, üzleti stratégiákkal, projektmenedzsmenttel, vezetési folyamatok tervezésével, majd az Információs Társadalom kérdéseivel foglalkozott.

Matakovics György 1954 mérnök nagyításhoz kattints a képre

1979-től az MTA KFKI MSZKI-ban számítógép tervező, később osztályvezető. A Recoware Kft. ügyvezető tulajdonosa; AFIS rendszerekkel és nyomatfelvételi állomásokkal foglalkozik.

Marosi István 1961 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

Az egyetem elvégzése óta optikai karakterfelismeréssel foglalkozik. Részt vesz, illetve irányítja a Recognita és OmniPage karakterfelismerő programok OCR algoritmusainak fejlesztését. A Széchenyi-díj birtokosa.

Magyar Gábor 1957 mérnök
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

A BME TMIT tanszékvezetője. Érdeklődési területe: médiainformatika, tartalomelemzés. A HTE, az ETIK és a HOUG elnöke, az MM Klaszter alelnöke. Szolgált a BME stratégiai igazgatójaként, NHIT tagként, EIT koordinátorként.

Alföldi István 1948 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A KSH, KFKI, Bull, Kopint-Datorg munkatársaként országos projekteket (OBVH, MÁV , ÁNTSZ) irányított. 1997-2019 között az NJSZT ügyvezetőjeként sokat tett az információs társadalom iránti felelősség terjedéséért (pl. ECDL).

Madarász László 1947 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

A kecskeméti GAMF (utóbb az NJE GAMF Kara) oktatója; tanszékvezető, főigazgató, az informatika oktatásának egyik szervezője volt. Elismert szakírói tevékenységet is folytatott.

Kürti Sándor 1947 mérnök
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

A vegyipari folyamatok automatizálására szakosodott vegyészmérnök. Az 1989-ben alapított KÜRT Kft. elnöke, tulajdonosa. 1997 óta informatikai biztonsági technológiák kidolgozásával foglalkozik. A Széchenyi-díj birtokosa.

Kürti János 1944 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A KÜRT Zrt. egyik alapítója és társtulajdonosa. Utóbb a Tabello nyelvoktató rendszer kidolgozója. Az adatmentés technológiájának kidolgozásáért és alkalmazásáért megosztott Innovációs Nagydíjban részesült.

Kozma László (1948) 1948 matematikus
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Első munkahelye az Infelor. 1983-tól informatikát oktat az ELTE-n. 2003-2012 között az ELTE Informatikai Kar első dékánja. Jelentős az oktatás- és kutatás-szervező munkája. Több neves kitüntetés birtokosa.

Kőrösné Mikis Márta 1952 matematikus
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

Az infokommunikációs technikák oktatási alkalmazásának ismert hazai szakértője. Informatika tantervek, tankönyvek szerzője; digitális oktatási kísérletek, IKT-projektek vezetője, Sulinet-szakértő.

Kovács Péter 1936 közgazdász
MTA kandidátusa
 nagyításhoz kattints a képre

Az NJSZT alapító tagja; volt az IFIP magyarországi képviselője és munkacsoport vezető. Szakíró és oktató. Az államigazgatásban, a bankszektorban számos helyen informatika-szervezési vezető.

Kovács Ervin 1935 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Fiatalon lett vezető (laboratórium-vezető, műszaki igazgató), és az is maradt pályafutása végéig. A magyar informatika három jelentős, nagy műhelyének (KFKI, SZKI, Számalk) munkatársa. Az SZKI egyik alapítója.

Kósa Márton 1948 matematikus nagyításhoz kattints a képre

A NIM IGÜSZI-ben, majd az SZKI-ban szoftverfejlesztő, illetve tudományos munkatárs. Részt vett a hazai fejlesztésű MProlog implementáció létrehozásában és hordozásában.

Koltai Tamás 1942 matematikus nagyításhoz kattints a képre

Az MTA KFKI-ban kezdett programozni. Rendszer-programozó és szoftver-fejlesztő volt, majd az 1970-es évektől komplex rendszerek modellezésével, tervezésével, megvalósításával és rendszer-integrációval foglalkozott.

Kiszely Ildikó Piroska 1968 fizikus nagyításhoz kattints a képre

Az oktatás mellett a tehetséggondozást tekinti fő feladatának. 2005-ben egy kollegájával közösen elindítottak egy tehetséggondozó programot: sikeresen tanítanak a diákoknak programozást – a versenyszellem jegyében.

Kertészné Gérecz Eszter 1944 matematikus nagyításhoz kattints a képre

Pályája során a programozástól eljutott a parlamenti informatika vezetéséig. Államigazgatási rendszereket valósította meg. Aktív résztvevője hazai és nemzetközi szakmai szervezeteknek, EU-s informatikai projekteknek.

Kátai Imre 1938 matematikus
MTA rendes tagja
 nagyításhoz kattints a képre

A számelmélet és a fraktálgeometria neves kutatója. Kiemelkedő szerepe volt a programozó és programtervező matematikus képzés tematikájának kidolgozásában. Az ELTE SZK vezetője, 1970-1977 között a TTK dékánja volt.

K. Szabó Zoltán 1937 mérnök nagyításhoz kattints a képre

Az EMG fejlesztési-, majd vezérigazgatója volt. Az EMG 830 gyártásának és piaci alkalmazásának, majd a Hunor CNC szerszámgép vezérlés család fejlesztésének irányítója; több magyar elektronikai szervezet alapító elnöke volt.

Ádám Tihamér 1945 mérnök nagyításhoz kattints a képre

A korabeli (EMG 830, ODRA, SIEMENS) számítógépek hardver-szakértője volt. TI digitális jelprocesszorok magyarországi konzulense. Nyolc éven át az ME Automatizálási Tanszék vezetője volt.

Juhász István 1950 matematikus
egyetemi doktor
 nagyításhoz kattints a képre

40 éven át oktatott informatikát a KLTE-n, a DE-n. Részt vett az OOP, a Java és az Oracle elterjesztésében. Közreműködött számos hazai és nemzetközi konferencia szervezésében. Tankönyvek írója, szerkesztője.

Jávor András (1947) 1947 orvos nagyításhoz kattints a képre

A szekszárdi Gyógyinfok igazgatója volt. A hazai egészségügy teljesítmény-alapú finanszírozás kidolgozója, majd államtitkárként felügyelte a rendszer bevezeté