Múzeumok éjszakája az ITK-ban és az Óbudai Egyetemen

2021. június 26-án élénk érdeklődés mellett, nagy sikerrel valósult meg a Múzeumok éjszakája rendezvény a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításán (ITK) és Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar (ÓE NIK) IT evolúció állandó kiállításán.

A szegedi ITK-ban tárlatvezetéseket és bemutatókat tartott Kónya Orsolya és Korom Dezső, valamint az új Telefónia 1890-1980 kiállításon működés közben mutatták be a korabeli telefonközpontokat és készülékeket.
Bővebben…

Budapesten az IT evolúció kiállításon Kutor László címzetes egyetemi tanár tárlatvezetései és bemutatóinak témái között szerepelt: Jedlik Ányos ívlámpája, (+ utcai ívlámpa), 160 éves digitális bináris zenegép, szemelvények a Voyager űrszonda által szállított „emberiség üzenete” lemezről, Analóg lemez lejátszás mechanikus hangszedővel.

Jeszenszky Sándor az Elektrotechnikai Múzeum korábbi igazgatója saját gyűjteményéből tartott bemutatót az ívkisülésről, a rádiózás előfutárának korai kísérleteiről, a villámhárító, valamint a Titanic szikratávírójának működéséről, Károly Iréneusz József szikratávíró vevőjéről működés közben, korai röntgen kísérletekről. Röntgen-felvétel készítését is bemutatta villanykörtével.
Bővebben…


Létrehozva:2021.07.05. 09:09

Utolsó módosítás: 2021.07.05. 09:09