Hogyan programoztunk régen?

Partnereket keresünk számítástechnika-történeti emlékezéshez.

Kedves Kolléga, Kedves Barátunk!
A számítástechnika egy emberöltő alatt óriási változáson ment át. Alapvetően megváltozott az is, hogy mi volt egy programozó feladata az 1960-1980-as években, és mi ma.
Az iTF arra hív fel Benneteket, régi programírókat, hogy tekintsük át együtt, milyen feladatokat oldottunk meg annak idején és milyen eszközökkel? Gondoljuk végig a régi szép időket, s ha elég muníciót találunk, osszuk meg tapasztalatainkat egy munkakonferencián, amely egyben alkalmat adhat régen megszakadt ismeretségek megújítására is.
Célunk, hogy felidézzük az egykori programokat, módszereket, technikákat, programozási eredményeket és felhasználásokat, és ha úgy adódik, a felidézett munkákat írott, dokumentált formában is megörökítsük történeti Adattárunkban az utókornak.
Emlékeztetőül néhány forrás, amelyek elindíthatják gondolatainkat.
– Az Országos Ügyvitelgépesítési Felügyelethez 1967. év végéig bejelentett programok száma és megoszlása. Ügyvitelgépesítési és számítástechnikai Évkönyv. 1968, ill. a további évek számítástechnikai statisztikai évkönyvei.
– Az Információ Elektronika folyóirat 1966/2-1971/1 számai a központi programnyilvántartásról. Arcanum.
– Szelezsán János: Az első hazai számítástechnikai alkalmazások az M-3 számítógépen. iTF
– Havass Miklós: Az első hazai számítástechnikai alkalmazások az NE 803/B számológépen. iTF
– iTF Adatbázis. Szoftver termékek. iTF

Szeretettel felkérünk arra, hogy csatlakozz múltfeltáró aktivitásunkhoz, oszd meg tapasztalataidat, gyűjtsük együtt a múlt számon tartandó eredményeit!
Ha kedvet érzel a csatlakozáshoz, az alábbi űrlapot kitöltve add meg adataidat.
Ám jelentkezhetsz egyből úgy is, hogy a fenti (vagy más) forrásokban talált egykori szoftverekről, illetve azok készítési körülményeiről, használatáról rövid ismertetőt, beszámolót, emlékezést küldesz nekünk.

Budapest, 2024. február 29.

Tisztelettel: az iTA Szerkesztősége


Létrehozva:2024.03.18. 13:32

Utolsó módosítás: 2024.03.18. 13:32