Elhunyt Gordos Géza

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy

Dr. Gordos Géza

2014. augusztus 26-án, életének 77. évében elhunyt. Temetéséről ld. itt

GordosA Budapesti Műszaki Egyetem Híradástechnika szakán 1960-ban szerzett villamosmérnöki oklevelet, ahol még ebben ez évben oktató lett. 1992-ben megszerezte a Harvard Egyetem oktatásmenedzsment diplomáját. A Távközlési és Médiainformatikai Tanszékén (illetve jogelődeinél) végigjárta a ranglétrát  26 éven át tanszékvezető, 6 éven át BME tudományos rektorhelyettese is volt. 2007-től Professor Emeritus.

Egyetemi oktatómunkája mellett számos ipari kutatómunkában vett részt,  hazai és nemzetközi pályázati K+F projektet vezetett,  szakértő és tanácsadó munkát folytatott, valamint neves külföldi egyetemeken volt vendégprofesszor, így az angliai Imperial College-ban és  a manchesteri Salford egyetemen. Hónapokig együtt dolgozott Gábor Dénessel   is.

Számos vezetői beosztást töltött be: 1987-től  a BME  külföldi hallgatók mérnökképzési központjának igazgatója, majd az Egyetemközi Távközlési és Informatikai Központ elnöke, a Matáv részvénytársaság igazgatóságának elnöke, valamint a Bay Zoltán Ipari Kommunikációs Technológia Intézet alapító igazgatója is volt.

Aktív hazai és nemzetközi közéleti tevékenységet is folytaottt. Több mint 10 neves szakmai szervezetben töltött be tisztséget, pl. MTA, IEEE, HTE, MTESZ, WTC…

36 könyv és könyvfejezet, közel 200 tudományos cikk szerzője.

Szerteágazó sikeres és nagyhatású munkájáért 33 szakmai díjat és kitüntetést kapott, többek között a Széchenyi díjat, az Akadémiai szabadalmi nívódíját valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Közép- és Tisztikeresztjét.

A 2013 novemberében Gordos Gézával készített videó interjú itt   tekinthető meg.

A 70. születésnapja alkalmából 2007-ben kiadott kötet kézirata itt olvasható.


 

 

 


Létrehozva:2014.08.29. 06:29

Utolsó módosítás: 2017.01.30. 10:14