Hivatkozási név: VILLENKI

Villamos Energetikai Kutató Intézet

Típus:
Kutatóintézet
Alapítás időpontja:
1949
Címe:
 • n.a.
Alapítók:
 • Magyar Állam
 • Tevékenység legfőbb céljai, területe

  Kezdetben analóg hálózati modellezése, később logikai kapcsolóberendezések, áramkörök, távmérő- és távműködtető berendezések fejlesztése.

  Felső vezetői
  n.a.
  Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
  Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek
  n.a.
  Átalakulások

  1964-ben a HÖKI Hőtechnikai Kutató Intézettel együtt alapították a Villamosenergiaipari Kutató Intézetet (VEIKI).

  Érdekességek

  A kutatóintézet neve: VILLENKI de hosszú névként hivatkoztak így: Villamosenergia-Ipari Kutató Intézet (ld. A számítástechnika kezdetei Magyarországon), vagy Villamos Energetikai Kutató Intézet (ld. 10 éves a VILLENKI).

  Az első hazai hálózati modellt, amely valójában egy analóg számítógép volt az 1949-ben létrehozott Villamosenergiaipari Kutatóintézetben (VILLENKI) készítették el. Ez az 1953-ra elkészült világszínvonalú berendezés az országos villamosenergia-hálózatot képezte le, amelynek segítségével lehetővé vált az üzemi állapotok és az üzemzavari helyzetek vizsgálata a meglévő és a jövőbeli hálózatban egyaránt. A fejlesztési munka tovább folytatódott, a ‘60-as évek elején logikai kapcsolóáramköröket kezdtek tervezni részben folyamatirányítási feladatok ellátására, részben pedig adatfeldolgozó gépekhez illesztendő új perifériák készítésére. A kutatás eredménye a Félvezetős és Irányító Szisztémavolt, amely képes volt az erőművek optimális működési feltételeinek betartására, illetve a legkedvezőbb kapacitás meghatározására.

   


  Létrehozva: 2017.05.19. 14:25
  Utolsó módosítás: 2021.06.03. 10:39