Hivatkozási név: OVT

Országos Villamos Teherelosztó

Típus:
vállalat
Alapítás időpontja:
1949
Címe:
Budapest, Váci út
Alapítók:
 • Magyar Állam
 • Tevékenység legfőbb céljai, területe

  A villamosenergia ipari rendszerirányítása, az elektromos energia optimális szállítása az erőművektől az elosztói hálózatig, továbbá a magyar Villamos Energia Rendszer (VER) üzemeltetése, karbantartása.

  Felső vezetői
  • Bertalan Zsolt, vezérigazgató
  • Tihanyi Zoltán, Rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettes
  • Kovács Gábor, Átviteli vezérigazgató-helyettes
  • Lengyel Attila, Jogi igazgató, vezető jogtanácsos
  • Somosi Mátyás, igazgató/alapító 1949
  Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
  n.a.
  Számítástechnikai alkalmazottak száma
  Év
  Létszám
  2013 600
  Árbevétel
  Év
  Bevétel (Forint)
  2011 130.000.000.000
  Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek

  Az 1978 és 2000 között működő HIDIC/HALDIS számítógépes folyamatirányítási rendszer. A hardver két darab importált Hitachi HIDIC-80 számítógépből állt, melynek programozását és üzembe helyezését magyar szakemberek végezték szoros együttműködésben a Hitachi mérnökeivel, a munkát Budapesten és Japánban egyaránt folytatva.

  Átalakulások

  1938. szeptember 23-án kezdte meg működését az első magyar teherelosztó (Központi Teherelosztó), melyet tekinthetünk a vállalat ősének.

  1949-ben az ERIK létrehozta az OVT-t, mely abban az évben november 23-án kezdte meg operatív tevékenységét

  Az alapításban jelentős szerepet vállalt: Szieghardt Botló Vendel az OVT elődjének, a Központi Teherelosztónak vezetője és az Erőművek Ipari Központjának (ERIK) az osztályvezetője

  1952-ben a Budai Várba, az Úri utcába, majd 1978-ban a Petermann bíró utcába költözött a vállalat.

  2000. október 19-én az MVM által létrehozott Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Részvénytársaság (MAVIR Rt.) átvette az OVT feladatait és eszközeit. 2009-től már Budapest III. kerületében, az Anikó utcában működik a vállalat.

  Érdekességek

  Az 1970-es évek végén üzembe helyezett HALDIS (Hungarian Automatic Load Dispatching System) és a rendszer alapját képező HIDIC-80 számítógép nemcsak a Kelet-európai villamosenergia-rendszereket egyesítő CDU-ban, hanem az egész világon a legkorszerűbbek közé tartozott.

  A korszerű folyamatirányító számítógéprendszer  alkalmazása már az energiarendszer üzemének sokoldalú optimalizálását tette lehetővé, és a hozzá tartozó telemechanikai rendszer támogatásával nemcsak valós idejű adatokra támaszkodó megbízható információkat, riasztásokat, gyorsan rendelkezésre álló vizsgálatokat, tanácsadást biztosított az üzemirányítóknak, hanem lehetőséget nyújtott a rendszerirányításban alapvető fontosságú erőművi szabályozás területén gyors és érzékeny on-line beavatkozásokra is.


  Létrehozva: 2016.07.17. 11:17
  Utolsó módosítás: 2017.08.21. 16:03