Hivatkozási név: OÜF

Országos Ügyvitel-gépesítési Felügyelet

Típus:
Hivatal
Alapítás időpontja:
1963
Címe:
1024 Budapest, Keleti Károly utca 5–7.
Alapítók:
 • KSH
 • Tevékenység legfőbb céljai, területe

  Az adatfeldolgozás magyarországi elterjesztése, koordinálása, működési feltételeinek biztosítása, a gépek központi beszerzése, oktatás.

  Felső vezetői
  Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
  n.a.
  Számítástechnikai alkalmazottak száma
  32
  Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek

  Tevékenységnek területe(i):

  – lyukkártya gépkezelői és szervezői oktatást

  – könyvtári és tájékoztatási szolgáltatás

  – számítógépekkel kapcsolatos képzések,

  – programozói képzések

  – folyóirat, számítástechnikai szakirodalom

  – 1966-tól-1990-ig kiadták az „Információ Elektronika” kiadvány

  Kiemelt tevékenység: Oktatás

  Az oktatási osztály a lyukkártya gépek oktatását biztosítja több szinten, tanfolyami jelleggel, vizsgakötelezettség mellett. Az oktatás igen népszerű, hiszen a Munkaügyi Minisztérium rendelete szerint a munkaköri besorolások feltétele a megszerzett oklevél. Az oktatáshoz szükséges jegyzeteket a Felügyelet biztosította, éveként 2-3 félét. A 60-as évek elején már mintegy 20-25 tanfolyam került megszervezésre tanévenként. Ekkor – 1960-ban – elindították az ügyvitel szervező képzést, ami nagy ugrás volt az előző tanfolyamokhoz képest.

  1963-ban az OÜF elindította a számítógépekkel kapcsolatos képzéseket. Először a programozó képzés indult el, majd az ügyvitelszervezői vált számítógép orientációjúvá.

  Átalakulások

  1953. A KSH létrehozza az Ügyvitelgépesítési Felügyeletet

  1954. A KSH Ügyvitel Gépesítési Felügyeletből létrejön az Országos Ügyvitel-gépesítési Felügyelet, változatlanul a KSH keretén belül.

  1965-1970. A kormány a számítástechnikai oktatás az évi több ezer főt jelentő, magas szintű, tanfolyami jellegű megvalósításával a KSH-t bízza meg. Az OÜF osztályaiból önálló jogi személyek jöttek létre, a SZÁMOK, (KSH Számítástechnikai Oktató Központ) 1969-ban, majd az SZTI (KSH Számítástechnikai Tájékoztató Iroda), amellyel 1974-ben egyesül, majd az OSZV (Országos Számítógép Technikai Vállalat), és az INFELOR (Információ Feldolgozási Laboratórium) 1965-ben.

  1970. Az OÜF megszűnt.

  Érdekességek

  1966. január 1-től az OÜF bevezette a központi programnyilvántartást, gyakorlatilag az állami kezelésében lévő számítóközpontok tekintetében. A nyilvántartást az Információ-Elektronika folyóiratban tette rendszeresen közzé, illetve az évenként megjelenő KSH Számítástechnikai Statisztikai Évkönyvekben is. Példaként egy évkönyv: Központi programnyilvántartás


  Létrehozva: 2016.06.26. 13:37
  Utolsó módosítás: 2024.05.02. 23:06