Hivatkozási név: OBS

Open Business School (Számalk Nyílt Gazdasági Iskola Kft)

Típus:
Oktatási intézmény
Székhely:
1115. Budapest, Etele u. 68
Alapítás éve:
1989.08.18
A jelenlegi név használatának kezdete:
n.a.
Alapítók:
Korábbi jogelőd és/vagy csatolt intézmények

1988. február 1. A Számalk megalakította a Távoktatási Központot (SzTtK),

1993. Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. OBS szervezésében és közreműködésével.

2006. A Számalk Open Business School részvényeinek 100%-át megvásárolta a Számalk Oktatási Rt.

2007. Az OBS tevékenységét beolvasztották a Számalk képzési profiljába.

Informatikai szolgáltatás történeti rész
n.a.
Vezető tisztségviselők
  • Tömpe Zoltán, igazgató, 1989-2006
  • Rohonczy Edit, ügyvezető igazgató, 2006-2007
HW-SW eszköztörténeti rész
n.a.
Projekttörténeti rész

Az Open Business Schoolt (OBS) a Számalk, az Omegaglen angol cég, és a Számalk néhány munkatársa alapította. A kft a távtanulás alapú, franchise típusú, posztgraduális menedzserképzés magyarországi bevezetését tűzte ki célul, vagyis átvette angol egyetemek, intézmények távtanulási tananyagait, ehhez itthon angol nyelvű konzultációs támogatást szervezett, a vizsgát a külföldi partner végezte és a tanulmányok végén a külföldi partner diplomáját lehetett megszerezni. Az OBS volt az első ilyen jellegű oktatási franchise intézmény Magyarországon.

Oktatás- és kutatástörténeti rész

E Kft-ben azt vizsgálták hogy a külföldi menedzserképző oktatási rendszerek honosíthatók-e, az új magyar gazdaság menedzsereink képzésére? Létalapja az volt, hogy Magyarországon nem voltak a piaci viszonyok között felnőtt menedzserek, akik valós piaci tudást képesek lettek volna átadni hallgatóinak.

Az OBS külföldi licencek alapján dolgozott, képzéseit angol nyelven tartotta.

1988. Kovács Győző kezdeményezésére, Tömpe Zoltán vezetésével.  Ez volt az első távtanulási technológián alapuló magyar menedzser iskola.

1989 októberben elindult a CIB program. A londoni The Chartered Institute of Bankers (CIB) tananyagai alapján.
1990 márciusban indult a DMS program (Diploma in Management Studies) az Oxford Politechnique licence alapján, valamint Banking Diploma a The Chartered Institute of Bankers licence alapján.

1991 februárban a Számalk OBS bejelentette az első MBA program indulását Magyarországon. A diplomát a partner egyetem, a Buckinghamshire College of Higher Education adta.

Az OBS együttműködésben a Nemzetközi Bankárképző Központtal elindította középfokú, ügyintézői szintű pénzügyi tanfolyamát. Ez volt a FEBI (Felsőfokú Bankszakmai Ügyintéző Tanfolyam).

1992-től gazdasági és műszaki jellegű 2 éves szak-diplomák (pl. biztonsági őrök) megszerzését alakították ki az International Correspondence Schools (ICS, világ legnagyobb távtanulási iskolája, Scrantonban/USA) technológiájával.

1994. Az Európai Unió Phare irodája pályázatot írt ki oktatási program megtervezésére és lebonyolítására magyar állami nagyvállalatok elnökei számára. A pályázatot a Számalk OBS nyerte meg.

1995. Az OBS egy újabb Phare menedzserképzési pályázatot nyert meg, ezúttal együttműködésben a német Management Akademie München (MAM) intézettel.

1996. a Számalk OBS Board of Alumni első találkozója. Az Alumni egy tanácsadó szervezet, OBS stratégiai döntéseihez adott tanácsokat.

1997. október 8-10. Az Anderson Graduate School of Management at UCLA és a Számalk Open Business School közös nemzetközi nagykonferenciája „Odds, Competition, Prospects” (The Central-East European Region 8 Years After the Political Changes) címen.

2000. Elindult a Brunel MBA program. A Brunel University Anglia elsőszámú műszaki egyeteme. Ez a program elsősorban a mérnöki diplomával rendelkező gazdasági vezetőket célozta meg.

2001. Az év során az OBS jelentős informatikai fejlesztést hajtott végre Bevezetésre került és a következő években fokozatosan fejlődött oktatást segítő internetes szolgáltatási rendszer.

2003 októberében elindult a Univeristy of Sunderland angolnyelvű részidejű Bachelor of Arts Business Studies (BABS) program. Ez érettségi utáni alapdiploma program volt. Szükséges volt egy nulladik év, nyelvi előkészítő modul beiktatása is. 2004-ben nagy ugrás, négyszeres létszámnövekedés következett be ebben a programban.

2004. A Számalk OBS létrejöttének 15. évfordulója alkalmából tudományos konferenciára került sor. Az előadók döntően az OBS tanárok és a végzett hallgatók közül kerültek ki.

2005 novemberben elindult az utolsó, kifutó végzős Buckinghamshire MBA évfolyam 42 fővel. 16 sikeres év után 2006-ban lezárult a kapcsolat a Buckinghamshire Egyetemmel.

2006 március 31-én Tömpe Zoltán távozott, az új ügyvezető igazgató Rohonczy Edit lett, OBS beolvadt a Számalk Oktatási RT-be.

Számalk Oktatási Rt.

2007. Az OBS tevékenységét beolvasztották a Számalk képzési profiljába.

Kulcsszemélyek
  • Bácskai Tamás , banki képzés, MNB korábbi elnökhelyettese.
  • Matzon Ágnes
  • Várhelyi András, International Correspondence Schools (ICS) programigazgatója
  • Matern Margit., Számalk OBS oktatási igazgatója 1995-től
Érdekességek

1999. 10 éves SZÜLETÉSNAPI BULI a Hotel Héliában


Létrehozva: 2022.02.15. 14:08
Utolsó módosítás: 2024.04.12. 13:13