Hivatkozási név: OBS

Open Business School (Számalk Nyílt Gazdasági Iskola Kft)

Típus:
Oktatási intézmény
Székhely:
1115. Budapest, Etele u. 68
Alapítás éve:
1989.08.18
A jelenlegi név használatának kezdete:
n.a.
Alapítók:
  • Számalk
  • OMEGAGLEN Limited - (képviselője Igler György)
  • Számalk munkatársak - (Bakos Tamás, Huszár András, Jobbágy Tibor, Kovács Győző, Tóth Tibor, Tömpe Zoltán)
Korábbi jogelőd és/vagy csatolt intézmények

1988. február 1. A Számalk megalakította a Távoktatási Központot (SzTtK), Kovács Győző kezdeményezésére, Tömpe Zoltán vezetésével.  Ez volt az első távtanulási technológián alapuló magyar menedzser iskola.

1993. A bankárképzés megállapodás alapján átkerült a magyar bankok által létrehozott Nemzetközi Bankárképző Központ Rt-hez, OBS szervezésében és közreműködésével.

2006 március 31-én Tömpe Zoltán távozott, az új ügyvezető igazgató Rohonczy Edit lett. A Számalk Open Business School részvényeinek 100%-át megvásárolta a Számalk Oktatási Rt.

2007. Az OBS tevékenységét beolvasztották a Számalk képzési profiljába.

Informatikai szolgáltatás történeti rész
n.a.
Vezető tisztségviselők
  • Tömpe Zoltán, igazgató, 1989-2006
  • Rohonczy Edit, ügyvezető igazgató, 2006-2007
HW-SW eszköztörténeti rész
n.a.
Projekttörténeti rész

Az Open Business Schoolt (OBS) a Számalk, az Omegaglen angol cég, és a Számalk néhány munkatársa alapította. A kft a távtanulás alapú, franchise típusú, posztgraduális menedzserképzés magyarországi bevezetését tűzte ki célul, vagyis átvette angol egyetemek, intézmények távtanulási tananyagait, ehhez itthon angol nyelvű konzultációs támogatást szervezett, a vizsgát a külföldi partner végezte és a tanulmányok végén a külföldi partner diplomáját lehetett megszerezni. Az OBS volt az első ilyen jellegű oktatási franchise intézmény Magyarországon.

Oktatás- és kutatástörténeti rész

E Kft-ben azt vizsgálták hogy a külföldi menedzserképző oktatási rendszerek honosíthatók-e, az új magyar gazdaság menedzsereink képzésére? Létalapja az volt, hogy Magyarországon nem voltak a piaci viszonyok között felnőtt menedzserek, akik valós piaci tudást képesek lettek volna átadni hallgatóinak.

Az OBS külföldi licencek alapján dolgozott, képzéseit angol nyelven tartotta.

1989 októberben elindult a CIB program. A londoni The Chartered Institute of Bankers (CIB) tananyagai alapján.
1990 márciusban indult a DMS program (Diploma in Management Studies) az Oxford Politechnique licence alapján, valamint Banking Diploma a The Chartered Institute of Bankers licence alapján.

1991 februárban a Számalk OBS bejelentette az első MBA program indulását Magyarországon. A diplomát a partner egyetem, a Buckinghamshire College of Higher Education adta.

Az OBS együttműködésben a Nemzetközi Bankárképző Központtal elindította középfokú, ügyintézői szintű pénzügyi tanfolyamát. Ez volt a FEBI (Felsőfokú Bankszakmai Ügyintéző Tanfolyam).

1992-től gazdasági és műszaki jellegű 2 éves szak-diplomák (pl. biztonsági őrök) megszerzését alakították ki az International Correspondence Schools (ICS, világ legnagyobb távtanulási iskolája, Scrantonban/USA) technológiájával.

1994. Az Európai Unió Phare irodája pályázatot írt ki oktatási program megtervezésére és lebonyolítására magyar állami nagyvállalatok elnökei számára. A pályázatot a Számalk OBS nyerte meg.

1995. Az OBS egy újabb Phare menedzserképzési pályázatot nyert meg, ezúttal együttműködésben a német Management Akademie München (MAM) intézettel.

1996. a Számalk OBS Board of Alumni első találkozója. Az Alumni egy tanácsadó szervezet, OBS stratégiai döntéseihez adott tanácsokat.

1997. október 8-10. Az Anderson Graduate School of Management at UCLA és a Számalk Open Business School közös nemzetközi nagykonferenciája „Odds, Competition, Prospects” (The Central-East European Region 8 Years After the Political Changes) címen.

2000. Elindult a Brunel MBA program. A Brunel University Anglia elsőszámú műszaki egyeteme. Ez a program elsősorban a mérnöki diplomával rendelkező gazdasági vezetőket célozta meg.

2001. Az év során az OBS jelentős informatikai fejlesztést hajtott végre Bevezetésre került és a következő években fokozatosan fejlődött oktatást segítő internetes szolgáltatási rendszer.

2003 októberében elindult a Univeristy of Sunderland angolnyelvű részidejű Bachelor of Arts Business Studies (BABS) program. Ez érettségi utáni alapdiploma program volt. Szükséges volt egy nulladik év, nyelvi előkészítő modul beiktatása is. 2004-ben nagy ugrás, négyszeres létszámnövekedés következett be ebben a programban.

2004. A Számalk OBS létrejöttének 15. évfordulója alkalmából tudományos konferenciára került sor. Az előadók döntően az OBS tanárok és a végzett hallgatók közül kerültek ki.

2005 novemberben elindult az utolsó, kifutó végzős Buckinghamshire MBA évfolyam 42 fővel. 16 sikeres év után 2006-ban lezárult a kapcsolat a Buckinghamshire Egyetemmel.

Kulcsszemélyek
  • Bácskai Tamás , banki képzés, MNB korábbi elnökhelyettese.
  • Matzon Ágnes
  • Várhelyi András, International Correspondence Schools (ICS) programigazgatója
  • Matern Margit., Számalk OBS oktatási igazgatója 1995-től
Érdekességek

1999. 10 éves SZÜLETÉSNAPI BULI a Hotel Héliában


Létrehozva: 2022.02.15. 14:08
Utolsó módosítás: 2022.04.15. 13:40