Hivatkozási név: Novotrade

Novotrade Rt.

Típus:
vállalat
Alapítás időpontja:
1983.01.06
Címe:
 • 1136 Budapest, Hollán Ernő utca 24-26.
 • 1136 Budapest, Katona József utca
 • Budapest Szent István krt. 18.
Alapítók:
 • Rényi Gábor
 • Szilágyi József
 • Tevékenység legfőbb céljai, területe

  Import, számítógép szerviz, alkatrészellátás, fejlesztés, nyomtatvány kiadás, vállalatirányítási rendszerek fejlesztése, műszaki fejlesztések (méréstechnikai szoftverek).

  Az első volt azok közül, akik személyi számítógépek elterjedésének kezdeti szakaszában (1982-től) a számítógépeket (Commodore 64) a magyarországi munkahelyekre, iskolákba, és otthonokba behozta.

  Felső vezetői
  • Rényi Gábor,
  Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
  • Mérő László,
  • Kiss Donát,
  Számítástechnikai eszközpark

  30 db Commodore 64-es gépen kezdtek programozni (floppy disc és monitor kiegészítőkkel)

  Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek

  A vállalat első sorban importtal és játékszoftverek fejlesztésével foglalkozott.

  Legismertebb fejlesztett játékszoftvereik az „Ecco the Dolphin” és az „Eureka!” c. játékok.

  1988-ig fő a profil a játék-szoftverfejlesztés volt Nyugat-Európának illetve Amerikának. Játékszoftvereket írtak át egymással nem kompatibilis rendszerekre. (Commodore, IBM, Spektrum…)

  1984-ben adták el az első szoftvert az EA-nek, később Sega Nintendónak majd Sony Playstationre is fejlesztettek

  1988-ban megbízást kaptak a Borland-tól egy táblázat/adatbázis kezelő alkalmazás fejlesztésére, mely 6 hónap alatt készült el. Ez lett a Quattro (a Lotus 1,2,3 nevű alkalmazás volt a konkurencia), melyből elkészülése után 1 év alatt 1 millió darabot adtak el.

  Jelentős mennyiségű szakmai könyvet, adtak ki Commodore 64-hez kapcsolódóan.

  Magyarországon az első polcról levehető szoftver alkalmazások kiadása és az első AppleStore is a nevükhöz fűződik (Almárium Kft.).

  Utolsó nagy projektek egyike a 90-es évek vége felé volt, a SunBooks szofisztikált rendszert fejlesztettek ki a könyvkiadók és könyvkereskedők közötti logisztikához (IBM gépeken).

  Átalakulások

  A vállalatot 1983. január 6-án alapították, melyben az alapító tagokon kívül 93 gazdálkodó szervezet (állami gazdaság, TSZ, bank, pénzintézet, stb.) vett részt. Létrehozásához a Minisztertanács külön engedélye kellett egy korábbi (szocialista cégformákat szabályozó) törvény miatt. A létrejött vállalat – akkor egyedüli módon – nem tartozott semmilyen minisztérium ellenőrzése alá. 1988-ban a cégnek már Németországban, Angilában és az USA-ban is volt vállalata, ekkor változtatták meg a nevüket Novotrade International-re. 1988-as évben szerződést kötöttek a Microsoft-tal a magyarországi képviseletre, ám ezt 1990-ben végül felbontották. Több üzlethelyiséget nyitottak szoftver és hardverforgalmazásra (pl.: ATARI üzlet az Andrássy úton, PC Szalon). A cég alapította az első magyarországi Apple store-t, az Almáriumot (Budapest, Pozsonyi út) is. A cég nevéhez fűződik még egy Commodore64-es cartridge fejlesztése, melyet egy Optima írógépre kötve nagyon jó minőségű nyomtatási képet (írott szöveg) lehetett elérni.

  A játékszoftver fejlesztési részleget eladták a menedzsmentnek, mely így a SEGA-hoz került, ennek az ágazatnak a neve ekkor lett Appaloosa Inc. A Novotradenek ezután is több fejlesztő cége volt (pl: ASK), ám ezek már más területekkel foglalkoztak, nem a játék szoftverekkel. 1999-ben következett a cég legjelentősebb, és végül legnagyobb bukást eredményező fejlesztése, a Sunbooks B2B projekt. Iparági megoldást akartak létrehozni a könyvipar számára (szállítók és kiadók összeköttetése egy programon belül). Egy teljesen automatizált szoftvert és backoffice rendszert hoztak létre, így az éves 700.000.000.- Ft-os forgalom 6.000.000.000.- Ft-os forgalomra nőtt. A célok végül nem lettek elérve, mivel a logisztika nem tudta teljesíteni a szolgáltatást (24 órán belül kellett volna központi raktárakból összekészíteni és postázni a megrendeléseket). A központi szoftver semleges kiszolgálást biztosított volna a mostani néhány nagy könyvkereskedés monopóliumaival szemben. a céget 2006-ban átnevezték Genesis Energy NyRt-re, majd 2012-ben Hun Mining NyRt-re. Az alapító, Dr. Rényi Gábor 2010-ben kilépett. A tőzsdei cég továbbra is él, de mára már teljesen más céllal.

  Érdekességek

  Az első magyar magántulajdonban lévő Részvénytársaság volt.

  Az intézménynél mindig összesen 4-5 alkalmazott, projektmenedzser volt csak, ők voltak az adott (többnyire) fejlesztési projektek vezetői. A fejlesztői feladatokat alvállalkozók látták el. Volt időszak amikor 200-300 programozó dolgozott nekik.

  1988 körül Bill Gates személyesen megkereste Rényi Gábort a Microsoft magyarországi vezetésével kapcsolatban.

   Az elkészült szoftvereket már 1988-ban modemes internetkapcsolaton keresztül (ld. Linda film) küldték Amerikába a megrendelőknek.

  1990 környékén Magyarországon az elsők között jutottak e-mail címhez.

  Dr. Rényi Gábor a Novotrade alapítása előtt Rubik Ernő mellett dolgozott, majd egy hozzá került játék prototípusát továbbküldték külföldre, amivel kapcsolatosan a Texas Instruments érdeklődni kezdett, hogy van-e még hasonló fejlesztés, innen jött a fejlesztő cég alapításának gondolata.

  Kezdetekben szoftverenként 10.000 USD előleget, amely a nemzetközi elismeréssel egyre nőtt, a Quattro fejlesztésért pl. már 1.000.000 USD előleget kaptak már. A 2000-es évek környékén éves 700.000.000.- Ft éves forgalom, mely később 6-7.000.000.000.- Ft-ra nőtt

  1983 januárjában egy játékszoftver írási pályázatot hirdettek meg (Felkínálom – népgazdasági hasznosításra c. műsorban), melyre több, mint 1000 pályázat érkezett. A kiválasztott pályázók Commodore 64 (C64) gépet kaptak, ezeken kellett leprogramozniuk a szoftvert. Ami nehézséget jelentett (mind fejlesztés, mind import szempontjából), az az volt, hogy a Commodore-ban Motorola 8502-es chip volt, amely az ú.n. CoCom-listán szerepelt (ez a lista tartalmazta azon chipeket, melyek hadászati célokra is felhasználhatóak), így Amerikából kellett minden egyes importnál engedélyt kérni, valamint a cég fejlesztői nem kapták meg a chipek dokumentációját. Magyarországon az otthoni számítógépeket az SZKI, a Videoton és a Híradástechnikai Szövetkezet gyártották, viszont nem voltak versenyképesek a Commodore-ral szemben (évi előállított eszköz itthon 500-1.000db/év, Commodore-nál 5.000.000db/év), így az import volt a jövedelmezőbb. Az akkori számítástechnika nem volt annyira homogén, mint a mostani (most 2-3 platform, akkoriban 7-8), de még így is megérte a szoftvereket minden platformra lefordítani. 1986-ban megszervezték az első magyarországi Commodore-show-t a Petőfi Csarnokban, melyen több száz kiállító vett részt, majd elindították a Commodore egyesület lapját (havi lap Commodore fejlesztőknek). Nagyjából 1.200.000 kötet szakkönyv lett kiadva a C64-el kapcsolatban (programozási nyelvek, alkalmazási szoftverek leírása-magyarázata). 1988-ban kifejlesztették a Quattro nevű táblázat/adatbáziskezelő alkalmazást, mely egy nemzetközi cég által lett megrendelve, és nagy sikere volt

  A játék szoftverek mellett nyomtatványkiadással (informatikai könyvek), oktatószoftverek fejlesztésével (Oktaszoft és Deltaszoft) foglalkoztak. Az oktatószoftverek ún. polcról levehető alkalmazások voltak (itthon korábban csak egyedi fejlesztésű, így drága szoftverek voltak csak); minimális védelemmel lettek ellátva, rövid leírást tartalmaztak, ezeket együtt betették egy dossziéba, majd lefóliázva kerültek a boltok polcaira.

  Forrásmunkák

  Létrehozva: 2016.07.16. 16:46
  Utolsó módosítás: 2020.01.12. 11:42