Hivatkozási név: Novotrade

Novotrade Rt.

Típus:
vállalat
Alapítás időpontja:
1983.01.06
Címe:
1136 Budapest, Hollán Ernő utca 24-26.
1136 Budapest, Katona József utca
Budapest Szent István krt. 18.
Alapítók:
 • Rényi Gábor
 • Szilágyi József
 • Tevékenység legfőbb céljai, területe

  Import, számítógép szerviz, alkatrészellátás, fejlesztés, nyomtatvány kiadás, vállalatirányítási rendszerek fejlesztése, műszaki fejlesztések (méréstechnikai szoftverek).

  Az elsők között volt azok közül, akik személyi számítógépek elterjedésének kezdeti szakaszában (1982-től) a számítógépeket (Commodore 64) a magyarországi munkahelyekre, iskolákba, és otthonokba behozta.

  Felső vezetői
  • Rényi Gábor,
  Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
  • Mérő László,
  • Kiss Donát,
  Számítástechnikai eszközpark

  30 db Commodore 64-es gépen kezdtek programozni (floppy disc és monitor kiegészítőkkel).

  Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek

  A vállalat első sorban importtal és játékszoftverek fejlesztésével foglalkozott.

  Legismertebb fejlesztett játékszoftverek az „Ecco the Dolphin” és az „Eureka!” c. játékok.

  1988-ig fő a profil a játék-szoftverfejlesztés volt Nyugat-Európának illetve Amerikának. Játékszoftvereket írtak át egymással nem kompatibilis rendszerekre. (Commodore, IBM, Spektrum…)

  1984-ben adták el az első szoftvert az EA-nek, később Sega Nintendónak majd Sony Playstationre is fejlesztettek

  1988-ban megbízást kaptak a Borland-tól egy táblázat/adatbázis kezelő alkalmazás fejlesztésére, mely 6 hónap alatt készült el. Ez lett a Quattro (a Lotus 1,2,3 nevű alkalmazás volt a konkurencia), melyből elkészülése után 1 év alatt 1 millió darabot adtak el.

  Jelentős mennyiségű szakmai könyvet, adtak ki Commodore 64-hez kapcsolódóan.

  Magyarországon az elsők között volt a polcról levehető szoftver alkalmazások kiadása terén és az első AppleStore is a nevükhöz fűződik (Almárium Kft.).

  Utolsó nagy projektek egyike a 90-es évek vége felé volt, a SunBooks szofisztikált rendszert fejlesztettek ki a könyvkiadók és könyvkereskedők közötti logisztikához (IBM gépeken).

  Átalakulások

  A vállalatot 1983. január 6-án alapították, melyben az alapító tagokon kívül 93 gazdálkodó szervezet (állami gazdaság, TSZ, bank, pénzintézet, stb.) vett részt. Létrehozásához a Minisztertanács külön engedélye kellett egy korábbi (szocialista cégformákat szabályozó) törvény miatt. A létrejött vállalat – akkor egyedüli módon – nem tartozott semmilyen minisztérium ellenőrzése alá. 1988-ban a cégnek már Németországban, Angilában és az USA-ban is volt vállalata, ekkor változtatták meg a nevüket Novotrade International-re. 1988-as évben szerződést kötöttek a Microsoft-tal a magyarországi képviseletre, ám ezt 1990-ben végül felbontották. Több üzlethelyiséget nyitottak szoftver és hardverforgalmazásra (pl.: ATARI üzlet az Andrássy úton, PC Szalon). A cég alapította az első magyarországi Apple store-t, az Almáriumot (Budapest, Pozsonyi út) is. A cég nevéhez fűződik még egy Commodore64-es cartridge fejlesztése, melyet egy Optima írógépre kötve nagyon jó minőségű nyomtatási képet (írott szöveg) lehetett elérni.

  A játékszoftver fejlesztési részleget eladták a menedzsmentnek, mely így a SEGA-hoz került, ennek az ágazatnak a neve ekkor lett Appaloosa Inc. A Novotradenek ezután is több fejlesztő cége volt (pl.: ASK), ám ezek már más területekkel foglalkoztak, nem a játék szoftverekkel. 1999-ben következett a cég legjelentősebb, és végül legnagyobb bukást eredményező fejlesztése, a Sunbooks B2B projekt. Iparági megoldást akartak létrehozni a könyvipar számára (szállítók és kiadók összeköttetése egy programon belül). Egy teljesen automatizált szoftvert és backoffice rendszert hoztak létre, így az éves 700.000.000.- Ft-os forgalom 6.000.000.000.- Ft-os forgalomra nőtt. A célok végül nem lettek elérve, mivel a logisztika nem tudta teljesíteni a szolgáltatást (24 órán belül kellett volna központi raktárakból összekészíteni és postázni a megrendeléseket). A központi szoftver semleges kiszolgálást biztosított volna a mostani néhány nagy könyvkereskedés monopóliumaival szemben. a céget 2006-ban átnevezték Genesis Energy NyRt-re, majd 2012-ben Hun Mining NyRt-re. Az alapító, Dr. Rényi Gábor 2010-ben kilépett. A tőzsdei cég továbbra is él, de mára már teljesen más céllal.

  Érdekességek

  Az egyik első magyar magántulajdonban lévő Részvénytársaság volt.

  Az intézménynél mindig összesen 4-5 alkalmazott, projektmenedzser volt csak, ők voltak az adott (többnyire) fejlesztési projektek vezetői. A fejlesztői feladatokat alvállalkozók látták el. Volt időszak amikor 200-300 programozó dolgozott nekik.

  1988 körül Bill Gates személyesen megkereste Rényi Gábort a Microsoft magyarországi vezetésével kapcsolatban.

   Az elkészült szoftvereket már 1988-ban modemes internetkapcsolaton keresztül (ld. Linda film) küldték Amerikába a megrendelőknek.

  1990 környékén Magyarországon az elsők között jutottak e-mail címhez.

  Dr. Rényi Gábor a Novotrade alapítása előtt Rubik Ernő mellett dolgozott, majd egy hozzá került játék prototípusát tovább küldték külföldre, amivel kapcsolatosan a Texas Instruments érdeklődni kezdett, hogy van-e még hasonló fejlesztés, innen jött a fejlesztő cég alapításának gondolata.

  Kezdetekben szoftverenként 10.000 USD előleget, amely a nemzetközi elismeréssel egyre nőtt, a Quattro fejlesztésért pl. már 1.000.000 USD előleget kaptak már. A 2000-es évek környékén éves 700.000.000.- Ft éves forgalom, mely később 6-7.000.000.000.- Ft-ra nőtt

  1983 januárjában egy játékszoftver írási pályázatot hirdettek meg (Felkínálom – népgazdasági hasznosításra c. műsorban), melyre több, mint 1000 pályázat érkezett. A kiválasztott pályázók Commodore 64 (C64) gépet kaptak, ezeken kellett leprogramozniuk a szoftvert. Ami nehézséget jelentett (mind fejlesztés, mind import szempontjából), az az volt, hogy a Commodore-ban Motorola 8502-es chip volt, amely az ú.n. COCOM-listán szerepelt (ez a lista tartalmazta azon chipeket, melyek hadászati célokra is felhasználhatóak), így Amerikából kellett minden egyes importnál engedélyt kérni, valamint a cég fejlesztői nem kapták meg a chipek dokumentációját. Magyarországon az otthoni számítógépeket az SZKI, a Videoton és a Híradástechnikai Szövetkezet gyártották, viszont nem voltak versenyképesek a Commodore-ral szemben (évi előállított eszköz itthon 500-1.000db/év, Commodore-nál 5.000.000db/év), így az import volt a jövedelmezőbb. Az akkori számítástechnika nem volt annyira homogén, mint a mostani (most 2-3 platform, akkoriban 7-8), de még így is megérte a szoftvereket minden platformra lefordítani. 1986-ban megszervezték az első magyarországi Commodore-show-t a Petőfi Csarnokban, melyen több száz kiállító vett részt, majd elindították a Commodore egyesület lapját (havi lap Commodore fejlesztőknek). Nagyjából 1.200.000 kötet szakkönyv lett kiadva a C64-vel kapcsolatban (programozási nyelvek, alkalmazási szoftverek leírása-magyarázata). 1988-ban kifejlesztették a Quattro nevű táblázat/adatbáziskezelő alkalmazást, mely egy nemzetközi cég által lett megrendelve, és nagy sikere volt

  A játék szoftverek mellett nyomtatványkiadással (informatikai könyvek), oktatószoftverek fejlesztésével (Oktaszoft és Deltaszoft) foglalkoztak. Az oktatószoftverek ún. polcról levehető alkalmazások voltak (itthon korábban csak egyedi fejlesztésű, így drága szoftverek voltak csak); minimális védelemmel lettek ellátva, rövid leírást tartalmaztak, ezeket együtt betették egy dossziéba, majd fóliával bevonva kerültek a boltok polcaira.

  Forrásmunkák

  Létrehozva: 2016.07.16. 16:46
  Utolsó módosítás: 2024.04.12. 10:23