Hivatkozási név: MÜSZI

Mezőgazdasági Ügyvitelszervezési, Számítástechnikai és Informatikai Rt.

Típus:
vállalat
Alapítás időpontja:
1989.06.28
Címe:
1026 Budapest, Érmelléki u. 13.
Alapítók:
 • Mezőgazdasági Minisztérium
 • Tevékenység legfőbb céljai, területe

  MEZŐHÍR rendszer kiépítése, ez egy számítógéppel támogatott mezőgazdasági cégek részére készített informatikai rendszer.

  Felső vezetői
  • Tóth Tibor, vezérigazgató
  • Oly Dezső, igazgató
  Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
  n.a.
  Árbevétel
  Év
  Bevétel (Forint)
  1990 1.085.000.000
  1992 1.002.000.000
  1993 1.300.000.000
  Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek

  Az eredeti szándék szerint a MEZŐHÍR létrehozásának célja a mezőgazdasági üzemek, kisvállalkozások, váltakozók gyors, pontos, a lehető legfrissebb információkkal való ellátása, mindazon területeken, amelyek termelő és gazdálkodó tevékenységüket érintik. A csaknem két éven át tartó szervező munka, a gazdaság legkülönbözőbb területein tevékenykedő szakemberekkel folytatott megbeszélések, valamint a kísérleti üzem tapasztalatai alapján, célkitűzésüket jelentősen kibővítették: a MEZŐHÍR nyitottá vált a gazdaság egészére.

  A mezőgazdasági termelőüzemek, iparvállalatok, termelő vállalkozások, stb. a termeléshez szükséges anyagokat és alkatrészeket a forgalmazó vállalatok és intézmények egy – többé-kevésbé – meghatározott köréből szerzik be. Ez történhet előzetes megrendelés, szállítási szerződés és eseti vásárlás alapján. Az első kettő nyújtotta biztonságot az előre nem látható problémák fellépése gyengíti. Így gyakran a nem tervezheted eseti vásárlás szüksége kerül előtérbe – s vele együtt annak, a fentiekben említett költséges körülményei.

  A MÜSZI-MEZŐHÍR létrehozása és működtetése egy olyan szolgáltatás a mezőgazdasági nagyüzemek, iparvállalatok, termelő vállalkozások stb. számára, amelynek segítségével – többek között – a fenti problémák is megoldhatók, és így az anyagbeszerzés, ezzel együtt a termelés költségei nagymértékben csökkenthetők. Az a vállalat, amely előfizetője a MEZŐHÍR-nek, terminálja segítségével néhány perc alatt át tudja tekinteni, hogy a rendszerben résztvevő kereskedelmi és gyártó vállalatok közül a számára szükséges cikk hol kapható, és a megrendelést az adott cégnek – szintén terminálján keresztül – el is küldheti. Így az anyagbeszerzés, a lelőhely kikeresése, a szükséges mennyiség lekötése percek alatt elvégezhető anélkül, hogy egy lépést is tenne valaki a telephelyet elhagyva.

  1991.október 15., kedd – Megnyílt kedden a mintegy 12 ezer négyzetméternyi alapterületet elfoglaló Compfair ,91 számítástechnikai szakkiállítás és vásár a Kőbányai Vásárvárosban. Szinte minden jelentősebb magyar kiállító jelen van, és sok neves külföldi cég is, így többek között az IBM, a Hewlett-Packard, az Autodesk, az Apple, a Microsoft is felsorakoztatta termékeit. Az érdeklődők számos újdonságot láthatnak, egyebek mellett itt mutatják be az amerikai Plus 5 cég által kifejlesztett és a MÜSZI által forgalmazott Policeman adatvédelmi rendszert, amelynek lényege, hogy egy úgynevezett Plus Tag segítségével korlátozni lehet a különböző számítógépekhez – így az adatokhoz – való hozzáférést.

  Átalakulások

  1989.  Átalakult Rt-vé

  1990. Vegyesvállalatot alapított a Royal Steuerberatungs osztrák vállalattal

  1993. október 1.– csődeljárást kértek maguk ellen

  1994. felszámolás

  Érdekességek

  Kétirányú kommunikáción alapuló rendszer kidolgozása (MEZŐHÍR, később az ÉPHÍR rendszer)

  Policeman adatvédelmi szoftver kidolgozása

  Részvénykibocsátás:

  musziresz

  273 részvényes

  1990. 50 millió nyereség

  1992. 70 millió Ft nyereség

  1993. 24 millió Ft nyereség


  Létrehozva: 2016.07.16. 14:44
  Utolsó módosítás: 2024.04.11. 19:16