Hivatkozási név: MOM

Magyar Optikai Művek

Típus:
vállalat
Alapítás időpontja:
1876
Címe:
Budapest, Mozsár u. 8.
Budapest, Alkotás u. 9.
Budapest, Csörsz u. 39.
Alapítók:
 • Süss Nándor
 • Tevékenység legfőbb céljai, területe

  Precíziós finommechanikai műszerek gyártása a lehető legmagasabb műszaki igényességgel, valamint az ehhez nélkülözhetetlen munkaerő képzése. Az oktatás az alapító szerint éppoly nagy hangsúlyt kell kapjon mint maga a termelés, ez a nézet végig meghatározó szerepet játszott a vállalat életében. A MOM legjellemzőbb termékei a Geodéziai eszközök voltak, ezen a területen érték el a legtöbb sikert is.

  Felső vezetői
  • Süss Nándor, 1876-1919
  • Konsztantyin Szmirnov, 1949-1952
  • Posch Gyula, 1956 – 1983
  Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
  • Bátor Béla, az első Heller–Forgó-féle hűtőelem gépészeti tervezése, erőművek vízveszteségmentes hűtése
  • Závodszky Péter, biofizikus, hőstabilis fehérjék tervezése
  • Kmetty József, a Kürt Rt. vezérigazgatója
  • Bezzegh László, a MOM Ta-D1 kördiagram tahiméter világszabadalma
  • Pusztai Ferenc, a giroteodolit fejlesztése. MOM giroteodolitokat használtak a budapesti, a varsói, a prágai metróépítkezéseken és a CERN Genf melletti LHC (Nagy Hadron Ütköztető) építésénél is
  Számítástechnikai alkalmazottak száma
  A számítástechnikai kutatás és fejlesztés a Videoton alá tartozott, ezért a MOM csak mint beszállító vett részt e területen, tevékenysége a perifériák, főként tárolók, gyártásában merült ki. Az 1960-as években kezdte meg a MOM a számítástechnikai kiegészítők gyártását (szalaglyukasztók és olvasók, mágneslemezes tárolók)
  Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek

  A geodéziai műszerfejlesztés nemzetközi elismerést hozott. 1958-ban három műszer a Te-D1 típusú teodolit, a Ni-B1 típusú szintező és az Ma-1 mérő asztalfelszerelés is elnyerte a Brüsszeli Világkiállítás nagydíját. A műszerek tervezői közül Bors Károly 1958-ban, Bezzegh László és Schinagl Ferenc 1960-ban Kossuth-díjat kaptak. 1963-ra készült el a giróteodolit, melynek segítségével a Föld forgástengelyének irányát lehet terepen meghatározni. A műszer kifejlesztéséért Pusztai Ferenc 1963-ban szintén Kossuth-díjat kapott.

  Kiemelkedő termékei: kisfilmes fényképezőgép, Te-823 másodperc-teodolit (Bors Károly), Ni-A31 automatikus szintező (Tóth Pál), Gi-B2 giroteodolit, 1958-ban a brüsszeli világkiállításon Grand Prix-t nyert (Pusztai Ferenc, kördiagramos tahiméter (Bezzegh László), mikrohullámú távmérő, SPEKTROMOM laboratóriumi spektrofotóméter-család az ultraibolya látható infravörös hullámhossz-tartományban (Balog András), Derivatograph termogravimetriás anyagvizsgáló berendezés (Paulik Ferenc-Paulik Jenő), 60000 fordulat/min-es laboratóriumi ultracentrifuga (Rohonci Ferenc), MOMCOLOR színmérőcsalád (Lukács Gyula), száloptika gyártása és száloptikai rendszerek (Lisziewicz Antal, Hegyessy Géza, Besskó Dezső, Állami Díjban részesültek), He-Ne iránykitűző lézer, szalag- és szélperforált kártyalyukasztó, kártyaolvasó, mágnestárcsás tároló.

  Mindezek mellett foglalkoztak még hadi(optikai), egészségügyi laborműszerek, sőt jármű alkatrészek (olajfék, mozdony-armatúra) gyártásával is.

  Átalakulások

  1876 – Kolozsvári Egyetem Mechanikusi Állomás (műszergyártás, műszerészképzés)

  1884 – Mechanikai Tanműhely (Államilag segélyezett), Bp. Mozsár u. 8. 1891-től Bp. Alkotás u. 9.

  1900 – Süss Nándor-féle Precíziós Mechanikai Intézet, Bp. Alkotás u. 9. 1905-től Bp. Csörsz u. 39.

  1918 – Süss Nándor Precíziós Mechanikai Intézet Részvénytársaság

  1922 – Süss Nándor Precíziós Mechanikai és Optikai Intézet Rt.

  1939 – Magyar Optikai Művek Rt.

  1952 – Magyar Optikai Művek

  1998 – A Magyar Optikai Művek jogutód nélkül megszűnik

  Érdekességek

  Eötvös Loránd által kifejlesztett műszerek, többek között az Eötvös-inga is Süss Nándor finommechanikai műhelyében készültek.

  A MOM egy 1937-ben kötött üzlet értelmében 250.000 darab légvédelmi óragyújtót szállított az angoloknak. Ezzel az eredetileg német találmánnyal pusztították az angliai csatában a Harmadik Birodalom repülőit.


  Létrehozva: 2016.07.16. 13:35
  Utolsó módosítás: 2024.02.27. 19:10