Hivatkozási név: MN Reva

Magyar Néphadsereg Rendszerszervezési Vezetésgépesítési és Automatizálási Szolgálat

Típus:
vállalat
Alapítás időpontja:
1973
Címe:
Budapest 1135 Lehel út 41.
Alapítók:
 • MN Számítástechnikai Központ (MNSZK)
 • Tevékenység legfőbb céljai, területe

  Az Intézet szakmailag specializált osztályokból állt: harcászati-, légvédelmi és repülő-, anyagi technikai rendszerszervező-, programtervezési és szoftverfejlesztési-, illetve programozó osztályok alakultak.

  Felső vezetői
  n.a.
  Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
  • Berkics László, ezredes, szolgálatfőnökség vezető
  • Damó László, vezérőrnagy, intézet képviselője
  • Kiss Juhász József, ezredes, intézet vezető
  • Kertai István, ezredes, szolgálatfőnök-helyettes
  Számítástechnikai alkalmazottak száma
  Programtervező osztály - 23 fő
  Számítástechnikai eszközpark

  Minszk 22: Minszk 22: az első példányt a Magyar Néphadsereg Számítástechnikai Központjában (MN SZK) helyezték üzembe 1967-ben

  Minszk 32: A REVA 1974-ben kapta a Minszk-32 számítógépet, amely a maga korában a legjobbak közé tartozott.

  R-40:A REVA Intézet R-40-es (hetvenes évek végétől használta a REVA Intézet) géptermébe vezető úton 3 ellenőrző pont volt,

  Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek

  Néphadseregi Pártbizottság tagnyilvántartása

  MSZMP Központi Bizottsága Párt- és Tömegszervezetek Osztálya párttagság nyilvántartása és adatszolgáltatás

  Keserű Jánosné vezette Könnyűipari minisztérium fejlesztéseinek figyelésére és ellenőrzésére írt programok

  Átalakulások

  1973-ban MN Számítóközpont volt az “anya” intézet, ebből alakult a MN Rendszerszervezési Vezetésgépesítési és Automatizálási Szolgálat, Ezzel egyidőben mint alárendelt szolgálatot hoztak létre a REVA Intézetet és az MN Adatfeldolgozó Központot. Utána először 1980-ban a MN Adatfeldolgozó Központ olvadt a REVA Intézetbe, majd később (2000 októberében) a REVA Intézet beleolvadt az újonnan megalapított MH Híradó-parancsnokság szervezetébe.

  Érdekességek

  Minszk 22: az első példányt a Magyar Néphadsereg Számítástechnikai Központjában (MN SZK) helyezték üzembe 1967-ben. Ám 1974-ben Minszk-32 gépet kaptak és más telephelyre költöztek, a Minszk-22 helyben maradt és a Zrinyi Miklós Katonai Akadémia tulajdonába került.

  A második példányt 1968-ban a JATE Kibernetikai Laboratóriuma (KibLab) kapta; itt 1974-ig, majd egy másik számítóközpontban 1979-ig üzemelt.

  További egy-egy példány működött a MTA SZTAKI-ban, a Beloiannisz gépgyárban, illetve az Infelor-ban; az utóbbi érdekessége, hogy a főtárat saját fejlesztésben 16 KB-ra bővítették.

  1973-ra a Magyar Néphadsereg (MN) Számítóközpontja és más szervek állományából megalakult az MN Rendszerszervezési Vezetésgépesítési és Automatizálási Szolgálat (REVA), a Vezérkar alárendeltségében működő szolgálatfőnökséggel és a REVA Intézettel (valamint a vele párhuzamos MN Adatfeldolgozó Központtal).

  Az Intézet szakmailag specializálódott osztályokból állt: harcászati-, légvédelmi és repülő-, anyagi technikai rendszerszervező-, valamint programtervezési és szoftverfejlesztési-, illetve programozó osztály alakult.

  A REVA 1974-ben kapta a Minszk-32 számítógépet, amely a maga korában a legjobbak közé tartozott.

  “A REVA Intézet R-40-es (hetvenes évek végétől használta a REVA Intézet) géptermébe vezető úton 3 ellenőrző pont volt, fegyveres őrökkel – nem számítva az épület (HM-2) saját őrségét. Egy mai modern banki adatközpont sem marad le ettől: olyanok ezek, mint egy erőd, igen komoly technikai és mechanikai védelemmel.”


  Létrehozva: 2016.07.16. 13:13
  Utolsó módosítás: 2024.04.11. 19:11