Hivatkozási név: KONTRAX

KONTRAX Irodatechnikai Rt.

Típus:
vállalat
Alapítás időpontja:
1990
Címe:
1143 Budapest, Hungária krt. 79-81.
Alapítók:
 • Dicső Gábor
 • Tevékenység legfőbb céljai, területe

  7123’92 Irodagépek és gépi berendezések, számítástechnikai eszközök kölcsönzése

  5140’92 Vegyes cikk nagykereskedelem

  5243’92 Villamos és híradástechnikai termékek kiskereskedelme

  7250’92 Iroda- és számítógépjavítás és karbantartás

  7414’92 Üzletviteli tanácsadás

  7499’92 Máshova nem sorolt gazdasági tevékenységet segítő szolgáltatás

  5190’92 Külkereskedelem

  7430’92 Hirdetési tevékenység

  Felső vezetői
  • Dicső Gábor, elnök-vezérigazgató
  Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
  n.a.
  Számítástechnikai alkalmazottak száma
  1000 fő
  Árbevétel
  1991-ben még 110 millió forintos adózás előtti eredmény. 1992-ben már csak 8 millió forint adózás előtti eredmény. 1992-ben 7 milliárd forintos forgalom. 1993 a gazdasági összeomlás éve. 1994-ben 2 milliárd forint árbevétel
  Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek

  Irodai kellékek, fénymásolók, telefonok, telefonközpontok, faxok, Sárga Lapok üzleti telefonkönyv, egyéb irodatechnikai termékek

  Átalakulások

  A rendszerváltással a magyar gazdaság is felszabadult a korábbi korlátozások alól. Szabadon lehetett vállalatot alapítani, az újonnan felmerült igényeket a korábbi állami cégek sok esetben már nem tudták kielégíteni. Ez egy sor magánvállalatnak adott üzleti lehetőséget. A Kontrax irodatechnikai megoldásokat szállított: fénymásolókat, telefonokat, telefonközpontokat, faxokat értékesítettek, de ők adták ki akkoriban a Sárga Lapok üzleti telefonkönyvet is.

  A központi irodaház és raktár megtervezésére a cég 1990-ben a Molnár Péter vezette csapatot (Sylvester Ádám, Vaja Tamás) bízta meg. A megrendelő szolid, de a fejlődő cég arculatát kifejező épületet akart, amely egyben a raktározási gondokat is megoldja. A székház az akkori korhoz képest figyelemreméltó építmény lett: csupa üveg, nem csak hasznos négyzetméterre hajtó, és előtte egy kis emelvényen nagy betűkkel ki volt rakva a cég neve, mint az amerikai filmeken.

  1991. december 5-én a Kontrax Telefon Rt. részt vett az Első Pesti Telefontársaság, Budapest és egyben az ország legnagyobb alapítású, vállalkozás alapú telefontársaságának megalapításában.

  A cég 1992-ben virágzott, ekkor élte fénykorát, majd 1993. május 5-én, mire a székház valójában elkészült, a 2,5 milliárd forintos könyv szerinti értékű Kontrax csoport 5,4 milliárd forint adóssággal csődöt jelentett. Az Első Pesti Telefontársasággal kapcsolatos munkálatok el is kezdődtek, és az ígérték, hogy 1993 végére valamennyi telefonigénylő telefonállomáshoz fog jutni. 1993 vége felé közeledve gyakorlatilag mindössze néhány száz új telefonállomás köttetett fel a megépült új telefonközpontra a cég bukása miatt. A társaság még megmaradt tényleges vagyonát, a külföldi leányvállalatok többségét 1,5 millió dollárért megszerezte a HungarHotels ügyben hoppon maradt texasi Jim Sowell Co.

  A Kontrax Irodatechnika Rt. értékesítési hálózata egyedülálló Kelet-Európában, újbóli felépítése számításaink szerint 5 millió dollárba kerülne – így magyarázta kedden Jim Sowell texasi vállalkozó azt, hogy a május 2-án kötött szerződés alapján miért fektetett 1,5 millió dollárt a felszámolás veszélyeztette Kontrax Irodatechnika Rt.-be. Az újratőkésítés nyomán az elsősorban ingatlanügyekkel foglalkozó Sowell az Irodatechnika 51 százalékos tulajdonjogát szerezte meg, és – a prágaitól eltekintve – övé az összes külföldi leányvállalat tulajdontöbbsége is. Mind Sowell, mind Dicső Gábor elnök „szinte elkerülhetetlennek” tartja a Kontrax Irodatechnika felszámolását. A fénykorában, 1992-ben még ezer dolgozót foglalkoztató, 7 milliárd forintos forgalmú vállalkozás 1994-es árbevétele 2 milliárd forint, alkalmazottainak száma még mindig 300 fölött volt, 6 országban 36 képviselete működött.

  Érdekességek

  Egy blog szerzője az alábbiakat írta:

  A Kontrax azért emlékezetes a generációmnak, mert először nekik voltak olyan tévéreklámjaik  amelyeket nyugatinak éreztünk, és mindegyikben volt jó nő, nem pedig olyan, amelyikről elsőre látszott, hogy a megrendelő vállalat vezérigazgatójának az unokája.

  Annyit még mindenképpen el kell mondanom, hogy egyetlenegyszer jártam a központi épületben és ott láttam életemben először Windowst (direkt azért vittek minket oda az egyébként Újbudán tartott tanfolyamról, hogy ezt megmutassák).


  Létrehozva: 2016.07.10. 16:53
  Utolsó módosítás: 2024.03.31. 18:53