Hivatkozási név: KGM ISZSZI

Kohó- és Gépipari Minisztérium Ipargazdasági, Szervezési és Számítástechnikai Intézete

Típus:
vállalat
Alapítás időpontja:
1950.12.08
Címe:
Budapest, V. kerület, Szabadság tér 5-6.
Alapítók:
 • Kohó- és Gépipari Minisztérium
 • Tevékenység legfőbb céljai, területe

  Hazai számítástechnikai ipar beindítása a KGM területén, szervezési és számítástechnikai mérnökhiány megoldása oktatással, képzéssel.

  Felső vezetői
  n.a.
  Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
  n.a.
  Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek

  IBM 1440-es gép programozása, fejlesztés (~1970).

  Publikációk a számítástechnikai különböző területein:

  Bevezető gondolatok a rendszerelmélethez – A “Ki-mit gyárt” kérdéskör rendszerelméleti elemzése kapcsán/Tanfolyami jegyzet – Fáy Gyula – KGM Ipargazdasági Szervezési és Számítástechnikai Intézet (1972).

  Kézikönyv a VOP program kezeléséhez – KGM Ipargazdasági Szervezési és Számítástechnikai Intézet (1969).

  Számitógépek rendeltetése, funkciói, vállalati alkalmazásának általános feltételeiDr. Kovács Péter, Seregi Ferenc, Dr. Pompéry Béla, Dr. Kisfalvi Tibor, Bereczki Margit – KGM Ipargazdasági Szervezési és Számítástechnikai Intézet (1969)

  IBM 1440 Karakteres számítógép programozása I. (töredék)Fincza Endre – KGM Ipargazdasági Szervezési és Számítástechnikai Intézet (1969)

  A modern operátorszámítás és alkalmazása a kibernetikábanDobó Andor, Szajcz Sándor – KGM Ipargazdasági Szervezési és Számítástechnikai Intézet (1968)

  Számítógépek alkalmazása 9.1 KGM célprogram (1968 május): E célprogram a felsőfokú számítástechnikai képzés biztosítása érdekében előirányozta – az akkori Felsőfokú Híradás és Műszeripari Technikum keretében – egy Számítástechnikai Tanszék létesítését, a programozó és üzemeltető „üzemmérnökök” képzése érdekében.

  1967-ben kezdődött a Számítástechnikai Központi Fejlesztési Program (SZKFP) kidolgozása. Az SZKFP részét képezte, a Számítógépek alkalmazása 9.1 KGM célprogram

  Átalakulások

  A Nehézipari Minisztérium helyébe a Kohó- és Gépipari Minisztérium (KGM) lépett 1950. december 10-én. Majd az elkövetkező két évben többször megváltoztatták a nevét, de 1952-től véglegessé vált a KGM név. Később a KGM –en belül megalakult az ISZSZI (Ipargazdasági, Szervezési és Számítástechnikai Intézet) mely ebben a formában 1990-ig működött. 1990-ben a KGM ISZSZI átszervezése során önálló társaságot hoztak létre Struktúra Szervezési Vállalat néven, amely ma is működik Struktúra Szervezési és Minőségfejlesztési Kft néven.

  Érdekességek

  1969-ben egy EMG 830 számítógépet ajándékozott a Kandó Kálmán Felsőfokú Híradás- és Műszeripari Technikumnak, a számítástechnikai képzés megindításának támogatására. A Felsőfokú Híradás- és Műszeripari Technikumból később Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola lett (KKVMF – 1972), a mai Óbudai Egyetem jogelődje.

  Forrásmunkák

  Létrehozva: 2016.07.03. 16:14
  Utolsó módosítás: 2024.03.27. 13:54