Hivatkozási név: ISZT

Magyarországi Internetszolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület

Típus:
Társadalmi Szervezetek
Alapítás időpontja:
1997
Címe:
Alapítók:
n.a.
Tevékenység legfőbb céljai, területe

Magyarországi Internetszolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület (ISZT) 1997-ben alakult abból a célból, hogy a magyar internetszolgáltatók közötti szakmai koordinációt és érdek képviseletet biztosítsa. Alakulása óta a két legfontosabb tevékenysége a magyar domainnév-rendszer üzemeltetése és adminisztrációja (.hu alatti nevek), valamint a BIX adatkicserélő-központ létrehozása és üzemeltetése.

Az ISZT a magyar domain rendszer üzemeltetője (vagy más néven a „Nyilvántartó szervezet”): az egyesület alkotja és aktualizálja a magyarországi domain-rendszer használatára vonatkozó szabályzatot, valamint a vele kapcsolatban levő domainregisztrátor-szervezeteken keresztül végzi a .hu domain nevek regisztrációját, illetve ezen regisztrációk adminisztrációját és törlését.

Az ISZT tagjai internetszolgáltató cégek lehetnek, amennyiben a felvételi követelményeket teljesítik és az éves tagdíjat megfizetik.

2021-ben aktuális Egyesület tagjait a Honlapon lehet megtalálni: https://www.iszt.hu/

Felső vezetői
n.a.
Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
n.a.
Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek
n.a.
Átalakulások

2000-ban már mint Internet Szolgáltatók Tanács néven működik változatlan tartalommal.

Érdekességek

Budapest, 2011. október 26.,(MTI) – A magyarországi internet kezdetét az Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) 1991 októberétől számítja: ekkor kapcsolódott a világhálóra az első hazai számítógép. A kerek évforduló alkalmából jubileumi kiadvánnyal jelentkezik az ISZT. A 20 éves a magyarországi internet – Ahogy a szakemberek megélték, megélik című kiadvány a korszak nyitáskori technológia és tartalom elemeit kutatja a különböző szakterületeken munkálkodó szakemberek visszaemlékezéseire építve. A 270 oldalas könyv egyes fejezeteiben megszólalnak az internet hazai megjelenésén dolgozó akadémiai-egyetemi szféra képviselői mellett a kezdeti kereskedelmi szolgáltatások létrehozásában meghatározó szerepet játszó internetszolgáltatók vezetői, munkatársai, valamint az internetes tartalmak előállításának úttörői. Az elsősorban a szakértő közönség számára íródott könyv 23 fejezetében a “romantikus kezdetektől” vezeti végig az olvasót a első internetkapcsolattól az internetes tartalmak széles körű ismertségén át a világháló fogalmának ma is használt jelentéséig-jelenségéig. Bemutatja többek között az első online “hírportál” létrejöttét, de az internetes veszélyek megtapasztalásának folyamata is külön fejezetet kapott. A kötet összeállítói, mivel a digitális korszak evolúciójának részletes és kronologikus feldolgozásához és bemutatásához hosszú évek munkájára van szükség, leginkább egyfajta személyes múltidézésre törekedtek a könyv összeállításakor. A jubileumi kiadvány a hagyományos könyvárusi forgalomban nem érhető el, a szakmai közönség tiszteletpéldányt igényelhet a kiadó Internetszolgáltatók Tanácsánál.

 

Forrásmunkák

Létrehozva: 2019.07.30. 16:20
Utolsó módosítás: 2021.03.13. 14:40