Hivatkozási név: ISZT

Magyarországi Internetszolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület

Típus:
Társadalmi Szervezetek
Alapítás időpontja:
1997
Címe:
  • n.a.
Alapítók:
n.a.
Tevékenység legfőbb céljai, területe

Magyarországi Internetszolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület (ISZT) 1997-ben alakult abból a célból, hogy a magyar internetszolgáltatók közötti szakmai koordinációt és érdek képviseletet biztosítsa. Alakulása óta a két legfontosabb tevékenysége a magyar domainnév-rendszer üzemeltetése és adminisztrációja (.hu alatti nevek), valamint a BIX adatkicserélő-központ létrehozása és üzemeltetése.

Az ISZT a magyar domain rendszer üzemeltetője (vagy más néven a „Nyilvántartó szervezet”): az egyesület alkotja és aktualizálja a magyarországi domain-rendszer használatára vonatkozó szabályzatot, valamint a vele kapcsolatban levő domainregisztrátor-szervezeteken keresztül végzi a .hu domain nevek regisztrációját, illetve ezen regisztrációk adminisztrációját és törlését.

Az ISZT tagjai internetszolgáltató cégek lehetnek, amennyiben a felvételi követelményeket teljesítik és az éves tagdíjat megfizetik.

Felső vezetői
n.a.
Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
n.a.
Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek
n.a.
Érdekességek

Jelenleg a következő szervezetek tagjai az Egyesületnek: 23Vnet Kft., 3C Kft., ACE Telecom Kft, Antenna Hungária Zrt., C3Nonprofit Kft., Datatrans Internet Kft., DELTAKON Kft., Deninet Kft., DrávaNET Zrt., Elektronet Zrt., EuroCable Magyarország Kft., GIGANET Internet Szolgáltató Kft.,HMX Hungarian Media Exchange Kft., Hungarnet Egyesület, Infotechna Kft., INTEGRITY Kft., Internet Dunaújváros Kft., Internet4U Kft., Interoute Magyarország Kft., Invitech ICT Services Kft., Kibernet Kft., Magyar Telekom Nyrt., MátraCOMP Kft., MVM NET Zrt., nexum Magyarország Kft., PR-TELECOM Zrt., QwertyNet Kft., Satrax-Net Kft., TARR Kft., UPC Magyarország Kft., Verizon Magyarország Kft., Wavecom Informatikai Kft., Zalaszám Informatika Kft., ZNET Telekom Zrt.

Budapest, 2011. október 26.,(MTI) – A magyarországi internet kezdetét az Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) 1991 októberétől számítja: ekkor kapcsolódott a világhálóra az első hazai számítógép. A kerek évforduló alkalmából jubileumi kiadvánnyal jelentkezik az ISZT. A 20 éves a magyarországi internet – Ahogy a szakemberek megélték, megélik című kiadvány a korszak nyitáskori technológia és tartalom elemeit kutatja a különböző szakterületeken munkálkodó szakemberek visszaemlékezéseire építve. A 270 oldalas könyv egyes fejezeteiben megszólalnak az internet hazai megjelenésén dolgozó akadémiai-egyetemi szféra képviselői mellett a kezdeti kereskedelmi szolgáltatások létrehozásában meghatározó szerepet játszó internetszolgáltatók vezetői, munkatársai, valamint az internetes tartalmak előállításának úttörői. Az elsősorban a szakértő közönség számára íródott könyv 23 fejezetében a “romantikus kezdetektől” vezeti végig az olvasót a első internetkapcsolattól az internetes tartalmak széles körű ismertségén át a világháló fogalmának ma is használt jelentéséig-jelenségéig. Bemutatja többek között az első online “hírportál” létrejöttét, de az internetes veszélyek megtapasztalásának folyamata is külön fejezetet kapott. A kötet összeállítói, mivel a digitális korszak evolúciójának részletes és kronologikus feldolgozásához és bemutatásához hosszú évek munkájára van szükség, leginkább egyfajta személyes múltidézésre törekedtek a könyv összeállításakor. A jubileumi kiadvány a hagyományos könyvárusi forgalomban nem érhető el, a szakmai közönség tiszteletpéldányt igényelhet a kiadó Internetszolgáltatók Tanácsánál.

 


Létrehozva: 2019.07.30. 16:20
Utolsó módosítás: 2019.07.31. 10:20