Hivatkozási név: GeoX

GeoX Térinformatikai Kft.

Típus:
vállalat
Alapítás időpontja:
1998
Címe:
Budapest, Fő tér 1.
Alapítók:
 • Prajczer Tamás
 • Tevékenység legfőbb céljai, területe

  Üzleti térinformatikai fejlesztések.

  A vállalat alapítás elsődleges célja az volt, hogy az üzleti döntéseket térbeli adatokkal és elemzésekkel támogassa.

  Felső vezetői
  • Prajczer Tamás, ügyvezető igazgató
  Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
  • Csemez Gábor,
  Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek

  GeoX az akkori két nagy nemzetközi térképszolgáltatóval párhuzamosan, a DTA-50 és az MKH adatbázisokra alapozva helyszíni felmérésekkel elkészítette azt a digitális térképet, amely lehetővé tette, hogy az ügyfelek a rendelkezésre álló címeiket geokódolják, és a térben el tudják helyezni.

  Ennek az alaptérképnek, illetve a belőle származtatott közterület és cím adatbázisoknak a fejlesztése folyamatosan történik, a legnagyobb felhasználók a pénzügy és biztosítási szektor, államigazgatás és a rendvédelmi szervek.

  A meglévő térbeli alapra építve kezdődött el egy részletes geodemográfiai adatbázis építése, amely 100*100 méteres rácshálóval fedi le az országot, és minden egyes cellában leírja az ott lakó emberek, a környezet és annak használatának jellemzőit közel száz változó segítségével.

  A 2010-es években a korábban már kialakított navigációs adatbázisra alapozva útvonaltervező és optimalizáló szolgáltatások, illetve mobileszközökön futó navigációs alkalmazások fejlesztését kezdte meg a résztulajdonában álló AntaresNav Kft. keretében.

  A 2010-es évek második felétől együttműködésben más piaci szereplőkkel térbeli adatokon alapuló, mesterséges intelligencia modellek építésében vett részt, amelyek célja legjobb helyszínek kiválasztása egy meglévő üzlethálózat bővítésére.

  A 2020-as években új adatforrásokat keresve mobileszközökről származó mozgási adatokat és űrfelvételekből kinyert információkat épített be a 100*100-as adatbázisba, illetve elkezdte kiterjeszteni az adatbázist a szomszédos országokra. A térbeli adatok előállítása mellett a GeoX Kft. számos alkalmazást fejlesztett a hazai telekommunikációs, pénzügyi/biztosítási és rendvédelmi szektor számára.

  A cég jelenleg is fejleszt térinformatikai alkalmazást olyan szállító számára, amely globális szinten nyújt „secure communication” megoldásokat.

  A GeoX Kft. öt nagy nemzetközi K+F projektben vett részt, és működött együtt tíz ország egyetemeivel és kutatóintézeteivel Digitális térképeket kezdtek el fejleszteni Magyarországról, amelyeket azóta a Google, TomTom, és a Mapbox is használ. Kezdeti fókuszuk hamar kibővült navigációs termékekkel, adatbányászati és geoadatbázis kezelési szolgáltatásokkal, illetve komplex egyedi szoftverfejlesztésekkel

  Érdekességek

  A célkitűzésnek megfelelően a megvalósításához szükséges volt egy olyan térbeli alapra, egy digitális utca térképre, amelyre a címeket geokódolni lehetett., és ehhez indított egy projektet.


  Létrehozva: 2024.02.04. 19:28
  Utolsó módosítás: 2024.02.17. 19:16