Hivatkozási név: ELFT

Eötvös Loránd Fizikai Társulat

Típus:
Társadalmi Szervezetek
Alapítás időpontja:
1891
Címe:
Budapest IX. ker. Ráday utca 18. fszt. 3
Alapítók:
 • Eötvös Loránd vezetésével magánszemélyek
 • Tevékenység legfőbb céljai, területe

  Társulatunk – mintegy ezer lelkes és önzetlen fizikus és fizikatanár – tudományos konferenciákat és más szakmai találkozókat szervez, olyan nagy múltú lapokat jelentet meg, mint a Fizikai Szemle és a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok, olyan tanulmányi versenyeket szervez, mint az Eötvös-, az Öveges- és a Mikola-verseny, felkészíti a magyar csapatot a fizikai diákolimpiákra. Gondunk van a tanárok és diákok továbbképzésére is: az Eötvös-társulat a gazdája az évenkénti általános- valamint a középiskolai fizikatanári és a diák-ankétoknak. Informálunk a fizikus-közélet eseményeiről, képviseljük a magyar fizikusokat és fizikatanárokat mind itthon, mind külföldön.

  Kapcsolatot teremtünk külföldi társ-egyesületekkel és nemzetközi szervezetekkel. Különös gondot fordítunk a határon túli magyar fizikusokkal és fizikatanárokkal, valamint az őket képviselő szervezetekkel való kapcsolattarásra. A legeredményesebb fizikusoknak és fizikatanároknak, valamint a fizika legjobb népszerűsítőinek díjakat adunk. Tagjaink térítésmentesen tartanak előadásokat iskolákban, és még hosszan sorolhatnánk, mi mindennel foglalkozik a társulat.

  Felső vezetői
  • Eötvös Loránd, Elnök 1891-től
  • ld. http://elft.hu/tarsulatrol/korabbi-elnokok-es-titkarok/, Elnökök, titkárok 1949-től
  Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
  • ld. http://elft.hu/tarsulatrol/tisztsegviselok/,
  Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek
  n.a.
  Átalakulások

  1891. november 5-én 298 fő részvételével megtarthatta alakuló ülését a Mathematikai és Physikai Társulat. Elnöknek Eötvös Lorándot választották, a matematikusok közül Kőnig Gyula alelnök, Rados Gusztáv titkár lett.Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) elődjét a Mathematikai és Physikai Társulatot Eötvös Loránd 1891-ben alapította abból a célból, hogy hazánk matematikusait, és fizikusait – beleértve ezeket a diszciplínákat tanító tanárokat is – összefogja.

  Eötvös Loránd 1919-ben bekövetkezett halála után a Társulat 1921-ben felvette az Eötvös Loránd Matematikai és Fizikai Társulat (ELMFT) nevet

  A Társulatból a matematikusok a II. Világháború után kiváltak, és megalakították a Bolyai János Matematikai Társulatot (BJMT), a Mathematikai és Physikai Társulat pedig felvette alapítója, Eötvös Loránd (ELFT) nevét 1949-ben, mint az ELMFT egyik jogutódja.. Az Eötvös Társulat a 125 éve alapított szervezet közvetlen jogutódjaként ma is összefogja a fizikát hazánkban művelő kutatókat és fizikatanárokat, és felvállalta a tehetséggondozás jelentős feladatát is.


  Létrehozva: 2016.07.18. 17:55
  Utolsó módosítás: 2017.08.19. 15:32