Hivatkozási név: DataPlan

DATAPLAN Számítástechnikai Kisszövetkezet

Típus:
vállalat
Alapítás időpontja:
1983
Címe:
Pomáz Vasút u. 1.
központ: Budapest III. ker. Ürömi utca 25.
Alapítók:
 • Németh Imre - kisszövetkezet alapító
 • Bánki Péter - kisszövetkezet alapító
 • részvénytársaságban az átalakult kisszövetkezet munkatársai voltak a részvényesek
 • Tevékenység legfőbb céljai, területe

  Videoton számítógépek tovább fejlesztése és szervize, hardver és szoftver fejlesztés, később PC forgalmazás és szerviz, rendszerintegráció.

  Felső vezetői
  • Németh Imre, vezérigazgató 1983-tól
  • Bánki Péter, főmérnök 1983-tól
  • Forgács András, kereskedelmi igazgató 1983-tól
  • Elek Imre, külkereskedelmi igazgató 1983-tól
  Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
  • a cég a BHG számítóközpontjának és a VIDEOTON moszkvai szervizének összeszokott, magasan képzett hardver és szoftver fejlesztésbe is jártas munkatársaiból alakult,
  Számítástechnikai alkalmazottak száma
  induláskor 17 fő - maximális létszám 100 fő körül volt
  Árbevétel
  a kilencvenes évek elején 1 milliárd Ft körül volt az éves forgalom
  Számítástechnikai eszközpark

  Elsősorban a VIDEOTON által gyártottak.

  Jellemzői:

  Induláskor 2 szobás padláslakás, a felszámoláskor saját székház, gépműhely, szerelde, gépkocsipark.

  Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek

  VIDEOTON R10, R11 számítógépek és perifériáik fejlesztése és szervize a Magyar Néphadsereg, a szovjet vasút és energetikai minisztérium alá tartozó teljes számítógépparkra.

  A VIDEOTON gépeknél a ferrit memóriák saját fejlesztésű felvezető memória kártyákra való cseréje és 4×80 MB-os winchesterek illesztése a 2,5 megás MOM diszkek vagy bolgár diszkek helyett, a COCOM időszakban áttörés volt a piacon.

  TIS-86 Z80 alapú titkársági rendszer kb. 500 darab gyártása és értékesítése, még a Microsoft, IBM PC-k és Macintosh megjelenése előtt.

  Paksi szekunderköri hűtési rendszer mérésadatgyűjtő rendszer fejlesztése és legyártása, üzembehelyezése (300 processzor, több ezer mérőpont adatainak real-time feldolgozása).

  Egyéb speciális hardver fejlesztések és vezérlésük.

  Touch-Infó hirdetési pontok gyártása, telepítése szállodákban, postákon, autópályapihenőkben, ezek voltak az első érintőképernyős vezérlésű rendszerek.

  10 tejipari vállalat termelési és áruterítési rendszerének fejlesztése és üzemeltetés támogatása.

  MOFÉM, ORION, GANZ hajógyár, stb. termelésirányítási, készletgazdálkodási, számviteli rendszerek bevezetése, (ekkor az SAP még nem létezett) PC-386 -os hálózatokkal együtt szállítva, telepítve, teljes körű szerviz szolgáltatással.

  IBM PC megjelenésekor a PC forgalmazás is elkezdődött, vidéki üzletek megnyitásával együtt. 1994-ben kb. 10 000 darab/év eladása szervize vállalatoknak és lakossági eladás a boltokon keresztül, PC szerviz és számítógépes hálózatépítés és széleskörű vállalati irányítási szoftver forgalmazás.

  Átalakulások

  Kisszövetkezetként indult és a társasági törvény adat lehetőségek során Rt-vé alakult a munkatársak részvénytulajdonlásával.

  A moszkvai Jelcini puccs következtében és a COCOM megszűnésével a szovjet piaci kapcsolatok megszűntek. A csehszlovák kapcsolatokat a “trianonozás” verte szét, mert a csehek a brünni vásáron visszamondtak egy kamionnyi legyártott perifériás alrendszer átvételét. A beragadt árukészlet jelentős pénzeszközöket kötött le. A körbe tartozások időszakában a MATÁV 1000 számítógépet hónapokig nem fizetett ki, amiért a kínai és amerikai részegység szállítók felmondták a szállítási szerződéseket. Az akkori kereskedelmi bankok nem vállalták a forgóeszköz finanszírozást segítő áthidaló hitelek folyósítást, így a PC forgalmazás is lassanként beragadt. 1995-re a cég pénzügyi tartalékai kimerültek. A Kontrax, Controll, Microsystem csődje után a DataPlan sem bírta a zuhanó árrések mellett a forgalom finanszírozását.

  A cég kb. a 90-es évek közepén megszűnt.

  Érdekességek

  1983-ban az első informatikai magáncégek között volt és a nyolcvanas években és a kilencvenes évek elején a TOP 10 számítástechnikai magán vállalkozás közé tartozott.

  A dataplan elsősorban több szovjet minisztérium és a magyar honvédség R10, R11 számítógépeinek továbbfejlesztésével és szervízével foglalkozott. A nyolcvanas évek közepén, VIDEOTON gépek kiszolgálása mellett, többek közt sajáttervezésű Z80 számítógépre épülő titkársági rendszereket, meteorológia műhold vevőt, Paksra mérésadatgyűjtő rendszert és iparvállalatok számára vállalatirányítási rendszereket fejlesztett. A kilencvenes évek elejétől pedig több tízezer PC-t értékesített és szervizelt országszerte.

  Forrásmunkák

  Létrehozva: 2021.01.03. 15:26
  Utolsó módosítás: 2024.03.30. 14:20