Hivatkozási név: CW/IDG

Computer World Informatika Kft.

Típus:
vállalat
Alapítás időpontja:
1986
Címe:
Alapítók:
 • Computerworld Communications, Inc.-nak (CWC Inc., később IDG Inc. része) - 49 %
 • Pallas Lapkiadó Vállalat és a Statisztikai Kiadó Vállalat. - 51 %
 • Tevékenység legfőbb céljai, területe

  1986  májusra tervezte a Számítástechnika-Computerworld című kiadvány próba­számának megjelentetését. Ez lett a szakma „klasszikusnak” mondható Számítástechnika című folyóiratának még több információt tartalmazó jogutódja. A tavaszi szám tapasztalatait felhasználva, szeptembertől havonta, 1987-től pedig kéthetente vehették kézbe a szakemberek e lapot.

  1989-től januárjától már hetente jelent meg a lap, ami jól mutatja a lap sikerét.

  Felső vezetői
  • Futász Dezső , CW ügyvezető igazgató 1986-1881
  • Biró István, IDG igazgató 1991-2012
  Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
  Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek
  n.a.
  Átalakulások

  1969. A KSH lapjaként elindították a Számítástechnika c. havi megjelenésű szaklapot. A lapot az SZTI, majd 1974-től a Számok szerkesztette, és az SKV adta ki. A lap jelentős terjedelemben külföldi számítástechnikai eseményekről tudósított, amelyek jelentős részét az amerikai CDI-től, a CWCI-től, ill. német számítástechnikai újságoktól vette át.

  IDG igazgató: Bíró István 1991-2012. Irányította a Computerworld-Számítástechnika, a PC World, a Gamestar és több további médium kiadását. A kiadó gondozásában jött létre az iNTerNeTTo, az első nem szakmai, általános témájú, magyar nyelvű online folyóirat

  1991. márciusában az amerikai International Data Group (IDG) megalapította az IDG Inc. tulajdonában lévő IDG Hungary lapkiadót, amely egészen 2012. végéig az IDG csoport tagja maradt (Business Unit). A frissen megalakult IDG Hungary Kft. átvette a Computerworld-Számítástechnika licenszét.

  1992-ben az IDG Hungary Kft. megvásárolta a Cédrus Kft-től az Alaplapot, amelynek alapítója: Faklen Pál (1990). Az ő vezetésével a lap Új Alaplap néven (ellenszolgáltatás nélkül) kivált az IDG kiadóból, és egy idő után megszűnt. A kiadó elsőként indult el a csak nyomtatott laptól a rendszeres CD melléklet és a multimédia felé: elsőként (Európában másodikként) adott ki CD alapú „lapot”: az AB-CD-t. Ez a törekvés vezetett tovább a CD-től az online-ig.

  1994-ben a kiadó gondozásában jött létre az iNTerNeTTo internetes magazin, az első, nem csak szakmai, általános témájú, magyar nyelvű online folyóirat.

  1999-ben az iNTerNeTTo szerkesztői önkényesen kiváltak a Kiadóból, és külső finanszírozással megalapították az Index-et, ami azóta is működik. Az iNTerNeTTo-t később maga az Index vette meg.

  2012. decemberében a Computerworld, valamint társlapjai, a PC WORLD és a GameStar, valamint az összes online melléklet és kiadvány (a licencek jogával) a Project/029 tulajdonába kerültek.

  2013. Az új vállalattal az IDG Inc. kizárólagos licenctulajdonosként szerződött

  Érdekességek

  Másik kiadványukat, a Mikrovilágot, a Delta Szaklapkiadó Vállalattól vette át az új kiadó. A Mikrovilág főszerkesztője Mester Sándor volt (1988-2000).

  Forrásmunkák

  Létrehozva: 2022.02.16. 20:29
  Utolsó módosítás: 2024.03.30. 14:12