Hivatkozási név: 4iG

4iG Nyilvános Részvény Társaság (4iG Nyrt)

Típus:
vállalat
Alapítás időpontja:
n.a.
Címe:
1013 Budapest, Krisztina krt. 39.
1037 Budapest, Montevideó utca 8,
Alapítók:
 • Jászai Gellért
 • Tevékenység legfőbb céljai, területe

  A budapesti központtal működő, magyar többségi tulajdonosi hátterű 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió távközlési- és informatikai piacának meghatározó cégcsoportja, a tudásalapú, digitális gazdaság egyik vezető vállalata. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett tőkepiaci társaság friss és innovatív szemlélete, valamint magyarországi piacvezető informatikai rendszerintegrátor pozíciója a régió digitális átalakulásának vezető lakossági- és üzleti szolgáltatójává emeli a cégcsoportot. Meghatározó piaci szereplővé válásában szilárd alapot képez a társaság határokon átívelő szakember- és tudásbázisa, tőkeereje. A 4iG dinamikus expanziós stratégiának köszönhetően kulcsszereplővé erősödött Magyarországon és a nyugat-balkáni térség távközlési piacán.

  Felső vezetői
  n.a.
  Meghatározó egyéniségek, kulcsszemélyek
  n.a.
  Számítástechnikai alkalmazottak száma
  4iG Csoport alkalmazottainak száma meghaladja a 6.200 főt.
  Számítástechnikai fejlesztések/termékek/Projektek

  A 4iG diverzifikált távközlési és IT portfóliója jelentős versenyelőnyt biztosít a cégcsoport számára a hagyományos telekommunikációs vállalatokhoz képest. A cégcsoport a magyarországi piacon egyedülálló szaktudásának köszönhetően kiemelkedik a hazai és nemzetközi szolgáltatók versenyében. A csoport távközlési szolgáltatásainak hátterét jelentős infrastruktúra alapozza meg. A cégcsoport 32,5 ezer kilométer optikai hálózattal és 4275 adótoronnyal, bázistoronnyal, illetve átjátszóállomással biztosítja lakossági (B2C) és üzleti (B2B) ügyfelei számára a magas szintű szolgáltatásokat.

  A 4iG stratégiai partnerével, a Rheinmetallal való együttműködés nyomán a jövőben Magyarországon és Kelet-Közép-Európában a védelmi ipar – ezen belül különösen a védelmi ipari digitalizáció területén – meghatározó piaci szereplővé válhat a következő években. A német és a magyar cégek által közösen alapított vállalat komoly potenciállal bír a védelmi ipari IT területén, amely Magyarországon és az EU-ban, hosszútávon pedig globálisan is jelentős szereplővé válhat.

  A 4iG és jogelődei közel 30 éve vannak jelen az informatikai megoldások piacán, amely 2021 végére Magyarország legnagyobb, piacvezető informatikai rendszerintegrátor vállalatává vált. A társaság diverzifikált, platform- és gyártófüggetlen portfólió kialakítására törekszik az informatikában, a közel három évtizedes múltjából adódóan a világ valamennyi vezető beszállítójával és vendorával stratégiai partneri viszonyt tart fenn.

  Átalakulások

  A 4iG a magyarországi és a nyugat-balkáni piacokon végrehajtott expanziós stratégiájának köszönhetően a régió egyik meghatározó távközlési vállalatcsoportjává vált 2022-re. A vállalatcsoport bevételeinek háromnegyede, EBITDA-jának több, mint 90%-ka már ebből a szegmensből származik.

  A 4iG távközlési portfólióját az Antenna Hungária fogja össze, amelyben a magyar állam 23,8 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. Az elmúlt két évben végrehajtott tranzakcióknak (Hungaro DigiTel, Invitech, DIGI-csoport, Antenna Hungária) köszönhetően a vállalatcsoport Magyarország második legnagyobb, míg a montenegrói ONE Crna Gora, illetve az albán One Telecommunications és ALBTelecom megvásárlásával a nyugat-balkáni régió meghatározó távközlési szolgáltatójává vált.

  A cégcsoport 2022 augusztusában jelentette be, hogy a magyar állammal közösen megvásárolná a Vodafone Magyarország Zrt. részvénycsomagjának 100%-t. Az akvizíció sikeres lezárását követően a 4iG Nyrt. 51, míg a magyar állam 49 százalékos tulajdont szerezne a vállalatban. A piacformáló vállalatfelvásárlást követően a vállalatcsoport konvergens szolgáltatóvá válik Magyarországon, amellyel versenyképes kihívója lehet a legnagyobb távközlési szolgáltatóknak.

  Érdekességek

  A társaság több, nemzetközi nagybefektetővel rendelkezik, a többségi tulajdonos Jászai Gellért (51,22%) mellett stratégiai partnerként a világ egyik legjelentősebb védelmi- és járműipari vállalata, a Rheinmetall (25,12%), pénzügyi befektetőként pedig a portugál hátterű Alpac Capital (7,41%), illetve a török Çalık Holding (3,16%) is számottevő tulajdoni részesedéssel bír a vállalatban.

  A 4iG CSOPORT KOMPETENCIÁK:

  Mérnöki tanúsítványok száma: 2.224

  Gyártói partnerek: 130+

  Kezelt eszközök: 137.000+

  Üzemeltetett szerverek száma: 4.386

  B2B távközlési ügyfelek száma: 188.590

  B2C távközlési ügyfelek száma: 2.848.305

  Optikai hálózat hossza: 32.536 km

  Adótornyok száma: 4.275


  Létrehozva: 2022.04.25. 15:33
  Utolsó módosítás: 2024.04.30. 13:43