Wigner Adatközpont

Az Adatközpont infrastruktúra felhő (IaaS) és platform felhő (PaaS) szolgáltatást nyújt felhasználók számára, és a későbbiekben szoftver felhő (SaaS) szolgáltatások alapjául is szolgálhat.

A rendszer teljes neve:

MTA Wigner Adatközpont

Alkalmazás területe:
Tudományos kutatás, fejlesztés (R&D)
Fejlesztő intézmény(ek):

Wigner FK (volt MTA KFKI RMKI)

H1 Systems Kft. (generál kivitelező)

Fejlesztés/kibocsátás/követés ideje:
     

2012-2013

Fejlesztő személy(ek):

Lévai Péter (Wigner FK igazgató)

Pető Gábor

Felhasználó intézmény(ek):

Wigner FK

CERN (Genf, Svájc)

A rendszer leírása

Wigner Adatközpont az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjának informatikai nagyberuházása nagyon nagy mennyiségű adat fogadására és feldolgozására. Ehhez koncentrált, nagy energia-sűrűségű számítási és adattárolási kapacitással rendelkezik. A CERN-hez (Genf, Svájc) nagysebességű nagy távolságú összeköttetéssel (redundáns, 2 x 100 Gb/s sávszélességgel) kapcsolódik.

Technikai jellemzői
Hardver környezet

Elhelyezhető számítógépek száma: 18.000 db

1200 m² hasznos területen négy gépterem (teljes üzemben egyidejűleg akár max. 8 MVA áramfelvétel; termekként egymástól független áramellátó rendszer)

Szervezési környezet

Több mint 30.000 adatpont folyamatos figyelése (Integrált Felügyeleti Rendszer). Az Adatközpont rendelkezésre állása nem eshet 99,987% alá. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szerverek évente csupán legfeljebb kevesebb, mint 53 percre állhatnak le.

Használat

Az Adatközpont ad otthont a CERN kihelyezett Tier-0 infrastruktúrájának, és így kulcsszerepet tölt be a Nagy Hadronütköztető (LHC) adatainak feldolgozásában, egyúttal a Higgs-bozon kutatásában.

Történeti érdekeségek

A CERN-ben elhelyezhető maximális elméleti számítási kapacitás sem lett volna elég a keletkező adatmennyiség feldolgozására a véges hely és áramellátás miatt. Ugyanakkor a Nagy Hadronütköztető (LHC) által generált rendkívül értékes adatokat nem lehetett veszélybe sodorni azzal, hogy nem biztosítják a feldolgozásukat. Ennek tudatában a CERN nemzetközi pályázatot írt ki egy fogadó infrastruktúra biztosítására. A Wigner Fizikai Kutatóintézet 30, főleg magánszektorból érkező pályázó közül került ki a tender győzteseként. Maga a Wigner Adatközpont (WDC), ekkor még egyáltalán nem létezett, így a kivitelezésre nagyon rövid, mindössze 7 hónapnyi idő maradt. A kivitelezést két lépcsőben végezték el a CERN által meghatározott ütemtervnek megfelelően. Az első szerverszoba – megegyezés alapján – 7 hónapon belül került átadásra. A teljes beruházás 13 hónap alatt elkészült (bár egy ekkora projekt befejezéséhez iparági normák szerint 18-24 hónap szükséges).

Források

Létrehozva: 2020.11.04. 17:12
Utolsó módosítás: 2024.04.17. 22:04